Βασίλης Καλλίδης: Ταξιδεύει στα ορεινά χωριά της Ξάνθης με την «Νόστιμη γη»
Media

Βασίλης Καλλίδης: Ταξιδεύει στα ορεινά χωριά της Ξάνθης με την «Νόστιμη γη»

Ο Βασίλης Καλλίδης ταξιδεύει στα ορεινά της Ξάνθης.

Η «Νόστιμη γη» μας προσκαλεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι γεύσεων και εικόνων. Εκεί, ως τα σύνορα με την Βουλγαρία απλώνονται τα Πομακοχώρια, μέσα σε ένα πανέμορφο κατάφυτο τοπίο. Εκεί, ο Βασίλης Καλλίδης μας καλεί συνοδοιπόρους σε ένα γαστρονομικό ταξίδι στις πομάκικες γεύσεις.

Στο χωριό Μύκη, ο Βασίλης, με τη βοήθεια της αεικίνητης Φεριδέ Εμήρ μαθαίνει τα πάντα για το βελόνιασμα του καπνού με τον παραδοσιακό τρόπο. Η καπνοκαλλιέργεια εξάλλου είναι από τις βασικές ασχολίες των Πομάκων. Θα ακολουθήσει την Φεριδέ ως το φιλόξενο σπίτι της Αϊσέλ Εμήν. Εκεί, οι δύο γυναίκες θα του μάθουν πως να ετοιμάζει την παραδοσιακή πομάκικη πίτα «κλιν».
Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται το καφενείο του Χουσεΐν Μπασιά. Ο Βασίλης θα μας μαγειρέψει πεντανόστιμα πομάκικα σουτζουκάκια ζυμωμένα με ψωμί του τοστ, συνοδεία πιλαφιού.
Πομάκοι όμως, δεν ζουν μόνο στα ορεινά της Ξάνθης. Στο χωριό Λευκόπετρα, ο καπνοπαραγωγός Χικμέτ Αβτζή και η οικογένειά του έχουν τα χωράφια τους. Είναι εποχή συγκομιδής και ο Βασίλης θα τους ακολουθήσει για να μας δείξει πως γίνεται αυτή η ιδιαίτερα σκληρή δουλειά. Αργότερα, στο σπίτι του Χικμέτ στήνεται πλούσιο τραπέζι φορτωμένο ντόπια πιάτα, κάποια από αυτά με ιδιαιτέρως εξωτικά ονόματα: πατέτνικ, ένα είδος πατατόπιτας, μαμαλίκα αλλά και μάντζα, ένα καυτερό τουρλού. Φυσικά, δεν λείπουν και πιο γνώριμα πιάτα, όπως βραστό κρέας πρόβιο και τουρσί ντομάτα και πιπεριά αλλά και το παραδοσιακό της περιοχής αϊράνι.
Πίσω στα ορεινά, από το Ρεύμα Ωραίου και μέσα σε ένα κατάφυτο τοπίο βρίσκεται το ιχθυοτροφείο του Οσμάν και της Ραμπιέ Κιρατζή, αδέρφια και συνεργάτες. Στην ταβέρνα που διατηρούν, φημίζονται για μια ιδιαίτερη σπεσιαλιτέ, την τηγανητή πέστροφα.
Στη Σμίνθη, άλλο ένα αμιγώς πομάκικο χωριό, ο Βασίλης επισκέπτεται την ταβέρνα της Τζεμιλέ Εμπλιούκ, που τον περιμένει ντυμένη με την παραδοσιακή, πανέμορφη στολή. Θα μπουν μαζί στην κουζίνα για να μας ετοιμάσουν τόσο πομάκικες σπεσιαλιτέ όσο και ένα κοτόπουλο με κοφτό μακαρόνι, εμπνευσμένο από τις γεύσεις και τα υλικά της περιοχής.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved