Τα ιδιωτικά κανάλια πλέον θα πληρώνουν την ΕΡΤ για παραχώρηση υλικού!
Media

Τα ιδιωτικά κανάλια πλέον θα πληρώνουν την ΕΡΤ για παραχώρηση υλικού!

Και το τελευταίο δευτερόλεπτο οπτικοακουστικού υλικού που βγαίνει από την ταινιοθήκη της ΕΡΤ κοστολογεί η διοίκηση της εταιρείας, σε µια προσπάθεια να βάλει τέλος στο καθεστώς δωρεάν παραχώρησης πλάνων.

Σύµφωνα µε απόφαση του ∆.Σ. της ΕΡΤ, εγκρίθηκε τιµοκατάλογος που ορίζει την ελάχιστη τιµή παραχώρησης δικαιώµατος χρήσης αρχειακού υλικού, ενώ θέτει αυστηρό πλαίσιο κανόνων τόσο για τη διάθεση ολόκληρων επεισοδίων σειρών αλλά και για τα πλάνα της ειδησεογραφίας που διανέµονται στα ιδιωτικά κανάλια µε τη µέθοδο του λεγόµενου pool.
Συγκεκριµένα, σύμφωνα με τη real, για υλικό τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας παραγωγής ΕΡΤ διατηρείται το καθεστώς δωρεάν διανοµής τους στα ιδιωτικά κανάλια για τα πρώτα 90 δευτερόλεπτα, ενώ ορίζεται ότι πέραν αυτής της διάρκειας τα κανάλια θα πληρώνουν 50 ευρώ το λεπτό για να πάρουν πλάνα. Από αυτόν τον κανόνα εξαιρούνται οι εθνικής σηµασίας δραστηριότητες της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας -στις οποίες η ΕΡΤ, λόγω του θεσµικού της ρόλου, έχει αποκλειστική πρόσβαση- που θα συνεχίσουν να µοιράζονται στα κανάλια δωρεάν.
Σε ό,τι αφορά θέµατα που καλύπτονται µόνο από την ΕΡΤ, παρότι είναι δυνατή η πρόσβαση και σε άλλους σταθµούς, θα υπάρχει κοστολόγηση ανά περίπτωση και το ύψος του οικονοµικού ανταλλάγµατος θα ορίζεται κατόπιν εισήγησης του γενικού διευθυντή ειδήσεων, από τον διευθύνοντα σύµβουλο. Παράλληλα, σύµφωνα µε το νέο πλαίσιο κανόνων, µπαίνει φρένο στην καθηµερινή πρακτική της αµοιβαίας ανταλλαγής πλάνων που εφαρµόζεται εδώ και χρόνια στα κανάλια. Η δωρεάν παραχώρηση υλικού της ΕΡΤ µε αντάλλαγµα άλλα πλάνα θα επιτρέπεται µόνο για περιορισµένο αριθµό θεµάτων των δελτίων ειδήσεων της εκάστοτε ηµέρας. Σε κάθε περίπτωση, µε ή άνευ αντάλλαγµα, το υλικό που παράγεται από την ΕΡΤ και µεταδίδεται από άλλους σταθµούς πρέπει να φέρει καθαρά τον λογότυπο της δηµόσιας τηλεόρασης.
Στο συνολικά 20 σελίδων έγγραφο που δηµοσιεύθηκε στη ∆ιαύγεια, γίνεται αναλυτική περιγραφή όλων των περιπτώσεων παραχώρησης οπτικοακουστικού υλικού από το αρχείο της ΕΡΤ, όπως π.χ. σειρές, µουσικά προγράµµατα, ψυχαγωγικά ή θεατρικά έργα (1.250 ευρώ την ώρα), ντοκιµαντέρ, τηλεταινίες και ενηµερωτικές/επιµορφωτικές εκποµπές (1.000 ευρώ την ώρα). Επίσης, υπάρχουν ειδικές τιµές ανάλογα µε το αν τα αποσπάσµατα του αρχειακού υλικού θα χρησιµοποιηθούν από συνδροµητικό ή ελεύθερο κανάλι, από εφηµερίδα (ως προσφορά), ή αν τα πλάνα θα ενσωµατωθούν σε διαφηµιστικό µήνυµα, σε κινηµατογραφικές ταινίες ή αν θα χρησιµοποιηθούν για εκπαιδευτικούς λόγους.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved