«Στη γειτονιά μας»: Ο Δημήτρης Μάρκος και η Φωτεινή Πετρογιάννη στο Κερατσίνι
Media

«Στη γειτονιά μας»: Ο Δημήτρης Μάρκος και η Φωτεινή Πετρογιάννη στο Κερατσίνι

Ο Δημήτρης Μάρκος και η Φωτεινή Πετρογιάννη μας οδηγούν σ’ ένα υπέροχο ταξίδι μνήμης, βιωμάτων, ιστοριών, χρωμάτων και εικόνων που συνθέτουν τη συλλογική ιδιοσυγκρασία της κάθε περιοχής.

Αυτό το Σάββατο 19 Μαρτίου η εκπομπή «Στη γειτονιά μας», περπατά στα σοκάκια της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου, μιλώντας με ανθρώπους που ζουν και δραστηριοποιούνται χρόνια στην περιοχή.

Η ηθοποιός Χριστίνα Αλεξανιάν, μοιράζεται μαζί μας αναμνήσεις από την παιδική της ηλικία, την οποία πέρασε σ’ ένα σπιτάκι με αυλή στη Δραπετσώνα, όπου οι ευωδιές από το αγιόκλημα και τις λεμονιές περίσσευαν. Χρώματα, μνήμες, έρωτες μιας εποχής και μιας γειτονιάς που κατάφερε να κρατήσει ανεξίτηλο το στίγμα της στην καρδιά της. Η Χριστίνα Αλεξανιάν, μαζί με τον Δημήτρη Μάρκο, επισκέπτεται το παλιό της σχολείο.

Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Γιώργος Τσιρίδης μάς ξεναγεί στην παλιά βιομηχανική ζώνη του Κερατσινίου και μας θυμίζει τις ημέρες που οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία αλλά και εσωτερικοί μετανάστες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, δούλευαν στα εργοστάσια της περιοχής, χτίζοντας το μέλλον του τόπου. Επισκεπτόμαστε μαζί του μια προσφυγική συνοικία και μιλάμε με την Ελένη Ρουμελιώτη, που γεννήθηκε εκεί το 1947 και έχει συνδέσει όλη τη ζωή της με τη συγκεκριμένη γειτονιά.

Η Κιβωτός του Κόσμου, ανοίγει την αγκαλιά της σε κάθε ταλαιπωρημένο παιδί, αλλά και μητέρα που παλεύει να επιβιώσει μόνη της, υπό αντίξοες συνθήκες. Σε έναν αφιλόξενο και σκληρό κόσμο όσοι απευθύνονται στον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, βρίσκουν φροντίδα, υποστήριξη και κατανόηση, βοήθεια αλλά πρωταρχικά αγάπη για να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν.
Η Μαριλένα Ιντρίζι και η Δέσποινα Κοδήμα, ενήλικες πλέον και με τις δικές τους δουλειές, μας μιλούν για το σπίτι που μεγάλωσαν, την Κιβωτό.
Οι κάτοικοι ωστόσο της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν με χαμόγελο και καλή παρέα τις καθημερινές αντιξοότητες.

Στο Μώλο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, επισκεπτόμαστε μια ταβέρνα που έχει συνδεθεί με την ιστορία της περιοχής. Η κυρία Στέλλα και ο Δημήτρης Αποστολίδης, ιδιοκτήτες του καταστήματος, θυμούνται πως για χρόνια σύχναζε εδώ ο αξέχαστος Στέλιος Καζαντζίδης.

Λίγο πιο κάτω, η Ιχθυόσκαλα μάς υποδέχεται νωρίς τα ξημερώματα και μας γεμίζει εικόνες και ζωή, καθώς εδώ χτυπά η καρδιά μιας από τις μεγαλύτερες ψαραγορές της Ελλάδας.
Η μπακαλοταβέρνα «Το Ειδικόν» είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκουραστεί και να διασκεδάσει κανείς μετά από μια γεμάτη μέρα. Σ’ αυτή την παραδοσιακή γωνιά, τα πάντα έχουν μείνει ίδια από το 1920. Μεζέδες και κομπανίες δίνουν το έναυσμα για τραγούδι και χαλαρή διάθεση. «Παρ’ το στεφάνι μας, παρ’ το γεράνι μας, στη Δραπετσώνα πια δεν έχουμε ζωή»...

Μια θέση, όμως, στην παράδοση της περιοχής κρατά εδώ και χρόνια και το studio tattoo του Γιάννη Μέλου, που αναπολεί τις εποχές που ο κόσμος ήταν όλος μια γειτονιά, που έβγαινε στο δρόμο και χαιρετούσε κάθε γειτόνισσα, αποκαλώντας την «θεία».
Τέλος, ο Μιχάλης Κακιούζης, ο διεθνής μας μπασκετμπολίστας, αγωνίζεται με την ομάδα του Φάρου Κερατσινίου και στέλνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα σε κάθε νέο που θέλει να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, μία αγάπη που δεν τελειώνει ποτέ.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved