«60’ Ελλάδα»: Ο Νίκος Μάνεσης στην Τήνο
Media

«60’ Ελλάδα»: Ο Νίκος Μάνεσης στην Τήνο

Με πυξίδα τον άνθρωπο και προορισμό την ελληνική περιφέρεια, η εκπομπή του Alpha «60’ Ελλάδα» συνεχίζει για τέταρτη χρονιά, το οδοιπορικό της. Στόχος η καταγραφή της καθημερινότητας, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας, αλλά και του μηνύματος ότι η ζωή μακριά από τα αστικά κέντρα χτίζεται με τόλμη και έμπνευση.

Με το που φτάνουμε στην Τήνο, ο καιρός χαλά... Μέσα σε λίγες ώρες, το νέο, σύγχρονο και ασφαλές λιμάνι μετατρέπεται σε λιμνοθάλασσα. Τα 7 μποφόρ οδηγούν στην απαγόρευση απόπλου. Συγκλονιστικές εικόνες με τα κύματα να «σπάνε» στις προβλήτες και να σηκώνονται σε ύψος 10 μέτρων!

Χωριό Πύργος. Το χωριό των καλλιτεχνών. Με το που μπαίνεις στο χωριό ακούς τον ήχο της σμίλης με την οποία οι μαρμαροτεχνίτες δίνουν ζωή στο μάρμαρο. Το «60’ Ελλάδα» επισκέπτεται τους μαθητές της σχολής Καλών Τεχνών και μοιράζεται τα όνειρά τους. Λίγο μακρύτερα, ο καλλιτέχνης σιδεράς κατασκευάζει τα εργαλεία των γλυπτών ενώ το χτύπημα στο αμόνι διακόπτει το όχημα του ντελιβερά παντοπώλη. Ένα παλιό αυτοκινητάκι που μετέφερε βαλίτσες αεροδρομίων.

Στα Υστέρνια, ο άνεμος λυσσομανά, τα κύματα πλημμυρίζουν το λιμανάκι, ενώ στους μόλους της περιοχής, ο αέρας σε παρασέρνει.

Χωριό Βώλαξ. Ένα μνημείο της φύσης. Γνωστό παγκοσμίως για τους «σμιλεμένους» βράχους που είναι διάσπαρτοι, λες και τους πέταξε ένα γιγάντιο χέρι. Οι καλαθάδες μάς δείχνουν την τέχνη τους, ενώ οι κάτοικοι του Βώλακα μας εξηγούν γιατί σε όλες τις πόρτες των σπιτιών έχουν γραφτεί ποιήματα.

Χωριό Φαλατάδος. Εκεί, όπου η ομορφιά συναντά την τρέλα. Το χωριό έχει πανηγύρι και ο «παρκούρ» τραγουδιστής αναστατώνει.... Σκαρφαλώνει σε ταράτσες και κεραμίδια, τραγουδά. Το χωριό παραληρεί.

Ο καιρός φτιάχνει... Περίπλους... Επίσκεψη σε παραλίες και σπηλιές. Μόνο που το σκάφος δεν χωρά να μπει και επιστρατεύεται ένα βαρκάκι. Και εκεί τα κάνουμε μούσκεμα, ή για την ακρίβεια, γινόμαστε μούσκεμα!
Τα πλοία μπαίνουν στο λιμάνι μεταφέροντας προσκυνητές, οι οποίοι γονατιστοί πηγαίνουν προς την Παναγιά για να εκπληρώσουν το τάμα τους, ενώ λίγο μακρύτερα οι σέρφερς παλεύουν με τα κύματα.

Στην Κώμη, οι αγρότες μαζεύουν αγκινάρες υπό τους ήχους της χορωδίας του χωριού, την οποία διευθύνει μια υψίφωνος που ήρθε στην Τήνο και έμεινε.
Οι περιστερώνες πανέμορφοι, αλλά πολλή κουτσουλιά. Έτσι και αλλιώς οι Ενετοί τούς κατασκεύασαν πριν από αιώνες για να λύσουν το πρόβλημα των λιπασμάτων των χωραφιών.

Τέλος, η Τήνος είναι ένα νησί που «κρατά» πολλούς νέους. Την επισκεφθήκαμε ανήμερα του Ευαγγελισμού και η παρέλαση των σχολείων ήταν εντυπωσιακή.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved