«360ο»: Γεωθερμία... ένας αναξιοποίητος πλούτος
Media

«360ο»: Γεωθερμία... ένας αναξιοποίητος πλούτος

Υπάρχει στην Ελλάδα μια ανεξάντλητη πηγή πλούτου που παραμένει αναξιοποίητη: η γεωθερμία.

Δεκάδες γεωθερμικά πεδία, πάνω από 700 θερμές πηγές με ιαματικές ιδιότητες, υπάρχουν στη χώρα και μόλις το 1% του δυναμικού αυτού έχει αξιοποιηθεί, κυρίως μέσω μεμονωμένων προσπαθειών από ιδιώτες ή κοινότητες.

Ένα από τα πιο πλούσια νησιά σε γεωθερμία είναι η Νίσυρος, το εντυπωσιακό ενεργό ηφαίστειο στα Δωδεκάνησα. Η εκπομπή «360°», με τη Σοφία Παπαϊωάννου, μιλά με ειδικούς αλλά και με κατοίκους του νησιού, που πάντα συνυπήρχαν με το αξιοθαύμαστο φαινόμενο της γεωθερμίας και σε ορισμένες περιπτώσεις την έχουν χρησιμοποιήσει στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Ερευνά τις δυνατότητες αξιοποίησής της για παραγωγή ρεύματος, για αγροτικές καλλιέργειες αλλά και μέσω του ιαματικού τουρισμού.

Στο νησί αλλά και σε όλη την Ελλάδα, οι εκατοντάδες θερμές πηγές παραμένουν αναξιοποίητες αν και είναι γνωστές από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές ιδιότητές τους. Πολλές πηγές, όπως της Νισύρου, γνώρισαν μεγάλη ακμή τον 19ο αιώνα, οπότε και τις επισκέπτονταν από κάθε γωνιά της Μεσογείου. Σήμερα όμως, είναι εγκαταλελειμμένες ενώ θα μπορούσαν να αποτελούν πηγή ανάπτυξης για τις περιοχές τους, όπως τα φημισμένα λουτρά «Blue Lagoon» στην Ισλανδία και της αρχαίας Ιεράπολης στην Τουρκία.

Την ίδια στιγμή στη Μακεδονία, η εκμετάλλευση των ιαματικών λουτρών έσωσε ένα χωριό από την ερήμωση, ενώ η γεωθερμία προσφέρει φθηνή ανανεώσιμη ενέργεια σε καλλιεργητές που τόλμησαν να την αξιοποιήσουν.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved