«Ορίζοντας»: «Έλληνες απ’ αλλού» με την υπογραφή του Σωτήρη Δανέζη
Media

«Ορίζοντας»: «Έλληνες απ’ αλλού» με την υπογραφή του Σωτήρη Δανέζη

Την Πέμπτη 19 Μαϊου 2016, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων, μεταδίδεται σε επανάληψη από το MEGA στις 23.00 η εκπομπή «Ορίζοντας» με τίτλο «Έλληνες απ’ αλλού».

«Γενοκτονία ή Εθνοκάθαρση;». Υπάρχει ορθή απάντηση στο ερώτημα όταν αναφερόμαστε στα εγκλήματα των Τούρκων κατά των Ποντίων στη Μικρά Ασία; Ο Σωτήρης Δανέζης και η ομάδα του καταγράφουν τα ιστορικά γεγονότα και τις δραματικές διηγήσεις των Ποντίων για τις σφαγές και τον μεγάλο ξεριζωμό.


Τον περασμένο Νοέμβρη ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής για τις δηλώσεις του περί γενοκτονίας των Ποντίων. Οι απόγονοι εκείνων που έζησαν τα γεγονότα κι έφθασαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα θυμούνται τις διηγήσεις των συγγενών τους και εξακολουθούν να ζητούν δικαίωση για τη σφαγή χιλιάδων από τους Τούρκους πριν από σχεδόν 100 χρόνια.


Από το 1914 έως το 1922 οι εθνικιστές Νεότουρκοι, συστηματικά και βάσει σχεδίου, εξόντωσαν και απομάκρυναν διά της βίας από τη Μικρά Ασία Πόντιους, Αρμένιους, Ασσύριους και άλλους χριστιανικούς πληθυσμούς.
Όσοι γλίτωσαν το «μαχαίρι», τα στρατόπεδα εργασίας και τις λεγόμενες «λευκές πορείες θανάτου» πήραν το δρόμο της προσφυγιάς...


Μετά τη θύελλα που ξέσπασε, ο υπουργός Παιδείας με δηλώσεις του στη Βουλή τόνισε ότι τιμά τα θύματα, σέβεται τον πόνο των απογόνων τους και ως υπουργός υλοποιεί την επίσημη θέση της πολιτείας για τη γενοκτονία των Ποντίων.
Μερίδα ειδικών υποστηρίζει πως το ερώτημα Εθνοκάθαρση ή Γενοκτονία είναι στην πραγματικότητα ένα ψευτοδίλημμα. Τα ιστορικά γεγονότα του Πόντου μπορεί να έχουν και έναν νομικό χαρακτηρισμό και μια πολιτική ερμηνεία. Για τους Πόντιους, ωστόσο, οποιαδήποτε συζήτηση ισοδυναμεί με γενοκτονία μνήμης...

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved