Αιμίλιος Λιάτσος: Αποκαλύπτει μετά από χρόνια το λόγο αποχώρησής του από το Mega
Media

Αιμίλιος Λιάτσος: Αποκαλύπτει μετά από χρόνια το λόγο αποχώρησής του από το Mega

Τον πραγματικό λόγο που αποχώρησε από το Mega, αποκαλύπτει για πρώτη φορά μετά από καιρό ο Αιμίλιος Λιάτσος

Για λόγους παρέμβασης είχατε αποχωρήσει από το Μega, σωστά;

Αλήθεια είναι αυτό. Είχα δεχθεί παρέμβαση από έναν από τους μετόχους του καναλιού. Ήθελε κάθε βράδυ να μου περνάει τις ερωτήσεις που επιθυμούσε να κάνω στους υπουργούς που είχαμε καλεσμένους -επί Σημίτη συμβαίνουν αυτά- και έτσι αποχώρησα. Αυτά συνέβησαν όταν ανέλαβα το δελτίο ειδήσεων του Mega, αμέσως μετά τον Νίκο Χατζηνικολάου, που νομίζω ότι ένας από τους λόγους που αποχώρησε κι εκείνος ήταν η παρέμβαση από τον ίδιο άνθρωπο.

Στις ημέρες μας, ένας δημοσιογράφος μπορεί να αντισταθεί στις παρεμβάσεις ή αυτό σημαίνει αυτόματα ανεργία;

Είναι πολύ δύσκολο το ερώτημα. Η ανεργία είναι μεγάλη ασθένεια στον δικό μας χώρο και αν τα πράγματα οδηγηθούν στα τέσσερα κανάλια η ανεργία θα διογκωθεί. Νομίζω ότι υπάρχει πολύ μεγάλος προβληματισμός, ανησυχία και φόβος στους δημοσιογράφους, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Αν σας ζητούσαν να επιστρέψετε στην ΕΡΤ σε κάποιο διευθυντικό πόστο, θα το κάνατε;

Όχι, σε καμία περίπτωση. Η ΕΡΤ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που εξαρτάται πάντα από τον κάθε πρωθυπουργό και την κάθε κυβέρνηση. Αυτή είναι η απόλυτη αλήθεια. Το έζησα, το βίωσα, ήταν μια καλή εμπειρία, αλλά δεν θα το ξανακάνω ποτέ.

Πιστεύετε ότι μπορεί με κάποιον τρόπο να υπάρξει απόλυτη ελευθερία στη δημοσιογραφία;

Δύσκολα. Μπορεί όμως ένα Μέσο να καταγράφει τα γεγονότα όσο πιο αντικειμενικά γίνεται. Υπάρχει η «Εφημερίδα των συντακτών», για παράδειγμα, που σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό φαίνεται ότι λειτουργεί σε ένα κλίμα ανεξαρτησίας.
Βλέπουμε πολλά έντυπα και δελτία ειδήσεων που το ίδιο θέμα το προβάλλουν τα μεν ως άσπρο και τα δε ως μαύρο.

Αραγε, δεν έχει δίκιο ο κόσμος που πολλές φορές ρίχνει ευθύνες στους δημοσιογράφους;

Και ο κόσμος έχει ευθύνη με τις επιλογές του. Οταν παίρνεις μία συγκεκριμένη εφημερίδα, την επιλέγεις. Οταν βλέπεις ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, το επιλέγεις. Στην εκπομπή μου στο Kontra channel, για παράδειγμα, παίρνω πολλά e-mail ή μηνύματα που διαφωνούν με αυτά που λέω. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουν να βλέπουν την εκπομπή. Σαφώς και έχει ευθύνη ο πολίτης σε όλα, δεν είναι αμέτοχος στις εξελίξεις.

Είστε από τους ανθρώπους που έχουν μπει πολλές φορές στο στόχαστρο για κάποια ρεπορτάζ που κάνατε. Εχετε φοβηθεί; Σκεφτήκατε να ασκείτε τη δημοσιογραφία πιο «αναίμακτα»;

Δεν έχει έρθει στιγμή που να τρομοκρατήθηκα για κάτι. Κάνω αυτό που νομίζω σωστό, με τον τρόπο που νομίζω. Δεν έχω νιώσει απειλές τρομοκρατικού τύπου.

Πηγή: Real

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved