Η Λυδία Κονιόρδου στην εκπομπή «Checkpoint Alpha»
Media

Η Λυδία Κονιόρδου στην εκπομπή «Checkpoint Alpha»

Την  Υπουργό  Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, φιλοξενεί η εκπομπή «Checkpoint Alpha», το Σαββάτο 1η Απριλίου, στη 01:30

Η κα Λυδία Κονιόρδου, σε αποκλειστική συνέντευξή της στη Γιάννα Παπαδάκου, αποκαλύπτει τα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου για τα πνευματικά δικαιώματα, το οποίο κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Η Υπουργός Πολιτισμού επισημαίνει ότι με το νομοσχέδιο προβλέπεται αυξημένη αρμοδιότητα της Γενικής Συνέλευσης και του Εποπτικού Συμβουλίου των δημιουργών. Το Συμβούλιο θα είναι 9μελές και μόνο την πρώτη φορά θα οριστεί από την υπουργό. Υπογραμμίζει, επίσης, την ανάγκη να επιτευχθούν ο έλεγχος και η διαφάνεια στα έσοδα και τη διανομή των δικαιωμάτων, ενώ με την παρουσία του Επιτρόπου, θα διασφαλιστούν άμεσα οι δημιουργοί και δεν θα πτωχεύσει η ΑΕΠΙ.

Τέλος, η κα Λυδία Κονιόρδου ανακοινώνει ότι τα αδιάθετα ποσά που βρέθηκαν στην ΑΕΠΙ από τον έλεγχο των Ορκωτών Εκτιμητών θα διανεμηθούν στους δικαιούχους, ενώ ήδη έχει δώσει εντολή στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, να ξεκινήσει διαχειριστικό έλεγχο για τη διετία 2015 – 2016.

Επίσης, η εκπομπή αναδεικνύει το σκάνδαλο της ΑΕΠΙ, μιας ιδιωτικής εταιρείας, η οποία για περισσότερο από 80 χρόνια νέμεται τον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων των Ελλήνων δημιουργών, χωρίς ποτέ να έχει ελεγχθεί, ή να έχει δώσει λόγο σε κανέναν. Με αφορμή το πόρισμα της Ernst & Young, σύμφωνα με το οποίο, για την τετραετία 2011 – 2014, διαπιστώθηκε τρύπα ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα αδιανέμητα δικαιώματα φτάνουν τα 42.5 εκατομμύρια ευρώ. Αποκαλύπτει, ακόμη, ότι τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας ανέρχονται στα 26 εκατομμύρια ευρώ και από αυτά τα 7.5 εκατομμύρια είναι για τις αμοιβές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, τα οποία είναι κυρίως μέλη της ίδιας οικογένειας. Συγκεκριμένα το 2014, ο Διευθύνων σύμβουλος εισέπραξε 513.000 ευρώ, ο αναπληρωτής του 169.000 και ο γενικός διευθυντής 224.000.

Η έρευνα της εκπομπής αποκαλύπτει το διαχρονικό αυτό σκάνδαλο και δίνει βήμα σε δημιουργούς, καλλιτέχνες, ιδιοκτήτες, πρώην υπουργούς, που ασχολήθηκαν με το θέμα αλλά και εμβληματικά πρόσωπα του χώρου, όπως ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο μουσικοσυνθέτης Χρήστος Λεοντής, ιδρυτικά μέλη και οι δύο της ιστορικής ΕΜΣΕ.

Στο στούντιο, καλεσμένος της εκπομπής, ο συνθέτης Γιάννης Γλέζος, Πρόεδρος του Οργανισμού συλλογικής διαχείρισης πνευματικών Δικαιωμάτων «Αυτοδιαχείριση». Μιλούν ακόμη, οι Χρήστος Νικολόπουλος, Φοίβος Δεληβοριάς, Μάνος Ψαλτάκης, Νίκος Ξυδάκης, Αριστείδης Μπαλτάς, Όλγα Κεφαλογιάννη, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Γραμματικάκης, η Διευθύντρια του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας Ειρήνη Σταματούδη και η Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, Κατερίνα Σταματάκη.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved