Τι θα δούμε απόψε στα «60’ Ελλάδα»
Media

Τι θα δούμε απόψε στα «60’ Ελλάδα»

Με πυξίδα τον άνθρωπο και προορισμό την ελληνική περιφέρεια, η εκπομπή του Alpha «60’ Ελλάδα», με τον Νίκο Μάνεση, συνεχίζει για πέμπτη χρονιά, το ταξίδι της. 

Το έβδομο οδοιπορικό της εκπομπής μάς οδηγεί στους Λειψούς.

Όσοι... Λειψοί προσέλθετε! Η δόση... τρέλας (την ποσόστωση την αφήνουμε σ’ εσάς ) που κουβαλά αυτή η εκπομπή είναι λίγο πολύ γνωστή. Κάπως έτσι – ως τρελούς -μας αντιμετώπισαν όσοι τους αναφέραμε πως θα ξεκινούσαμε αποστολή με αεροπλάνα και βαπόρια, οι μισοί μέσω Σάμου και οι άλλοι μισοί μέσω Κω, για να φτάσουμε τελικώς σε ένα απομονωμένο νησί, μια ανάσα από τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία.
Προορισμός, λοιπόν, το γαλήνιο και ήσυχο νησάκι των Λειψών, από τα μικρότερα των Δωδεκανήσων.
Αναλύσεις πολλές δεν χρειάζεται το νησί. Λιλιπούτειο μέρος, πρόκληση από μόνο του για να το ανακαλύψει κανείς. Τα χαρακτηριστικά του άκρως αιγαιοπελαγίτικα. Η αρχιτεκτονική των σπιτιών, τα όμορφα σοκάκια, οι αμέτρητες εκκλησίες, το αμφιθεατρικό Χωριό και οι φιλικοί, ευγενέστατοι, έξω καρδιά άνθρωποί του.
Η υποδοχή ήταν θερμή, με παραδοσιακές μουσικές και χορούς. Μόνο που αυτό το γλέντι υποδοχής είχε μια ιδιαιτερότητα. Τραγουδιστής ήταν ο δήμαρχος! Αυτή ήταν, άλλωστε, πάντα η μεγάλη του αγάπη, να τραγουδά νησιώτικα στα πανηγύρια παράλληλα με τη βασική του δουλειά, αυτή του εκπαιδευτικού.
Και καθώς μιλάμε για σχολείο, το πρώτο πράγμα που προξενεί εντύπωση στους Λειψούς είναι τα πιτσιρίκια. Είναι πολλά! Τα βλέπεις να παίζουν στα σοκάκια, στο λιμάνι, στο προαύλιο της επιβλητικής Παναγιάς του Χάρου. Το σχολείο είναι ζωντανό κομμάτι του νησιού με περιβαλλοντικές δράσεις, εκθέσεις τέχνης, τις οποίες συντονίζουν οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί.
Οι Λειψοί μπορεί να ανήκουν στους λιγότερο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ωστόσο αποτελούν νησί πρότυπο. Μόνο... λειψοί δεν είναι οι Ιταλοί που επιλέγουν αυτόν τον τόπο για επενδύσεις και αγορές. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο Αλεσάντρο, ένας βαθύπλουτος Ιταλός βιομήχανος που ξέμεινε με το ιστιοπλοϊκό ανοικτά του νησιού και έδεσε ένα πρωινό στο λιμάνι του. Αυτό ήταν. Λίγο η ομορφιά του τόπου, λίγο το μπόλικο ούζο, βρήκε στους Λειψούς τον παράδεισό του. Από τότε, επενδύει και χαίρεται τη φύση σε αυτόν τον τόπο.
Οι προσωπικές ιστορίες των κατοίκων ξεδιπλώνονται μπροστά στην κάμερα. Ιστορίες μικρές αλλά και μεγάλες, όπως το θαύμα με τα κρινάκια στην εικόνα της Παναγίας...

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved