Μενέλαος Καραμαγγιώλης: «Οι ιστορίες αυτές καταλήγουν σε  ένα απροσδόκητο happy end»
Media

Μενέλαος Καραμαγγιώλης: «Οι ιστορίες αυτές καταλήγουν σε ένα απροσδόκητο happy end»

Ο βραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης Μενέλαος Καραμαγγιώλης κινηματογραφεί τους αόρατους πρωταγωνιστές της διπλανής πόρτας.

Οι τηλεθεατές έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το δεύτερο κύκλο, της σειράς ντοκιμαντέρ «Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους» -12 ντοκιμαντέρ που γύρισε σε βάθος τεσσάρων ετών, κάθε Πέμπτη, στις 23.00, από την ΕΡΤ-1.

Κοινός παρονομαστής το σημείο «μηδέν»;
«Στην αρχή κάθε μιας από τις 12 ταινίες, όλοι οι ήρωες μοιάζουν καταδικασμένοι, καθώς φαίνεται απίθανο να μπορέσει να δρομολογηθεί οποιαδήποτε. λύση. Εκεί ή παραιτείται κανείς ή παλεύει να βρει τη δύναμη για να προχωρήσει και να μορφοποιήσει μόνος του τις λύσεις, με όση δύναμη του απομένει, έστω κι αν όλα δείχνουν πως δεν θα τα καταφέρει»

Με ποιες συνθήκες καταφέρατε ο φακός να μη λειτουργήσει σαν αδιάκριτος εισβολέας;
«Αυτές οι 12,ταινίες γυρίζονταν 4 χρόνια με το ρυθμό που επέβαλλαν οι δύσκολες καταστάσεις που είχαμε να χειριστούμε και οι ανάγκες των ηρώων τους. Εκείνοι επέβαλλαν τους όρους αυτής της σχέσης και της κινηματογράφησης. Εφευρίσκαμε κάθε μέρα "κόλπα'' ώστε η κάμερα να μην προκαλεί στους ήρωες πλαστές αντιδράσεις, και επιτηδευμένες συμπεριφορές, ούτε αλλοιώσεις της πραγματικότητας. Σιγά σιγά, γίναμε όλοι μέλη μιας ομάδας που είχε τους ίδιους στίχους: με ποιους τρόπους αντιμετωπίζει κανείς την ανεργία, την αστεγία, τη μετανάστευση, την προσφυγιά, την παραβατικότητα των ανηλίκων, τα παρατημένα αδέσποτα».

Πόση δύναμη ψυχής απαιτείται για να ζεις αληθινά και να αναμετριέσαι καθημερινά κυρίως με ό,τι σε φοβίζει;
«Όταν κανείς πρέπει να πάρει άμεσα μια δύσκολη και επείγουσα απόφαση χωρίς να έχει κανένα περιθώριο αργοπορίας, αναβολής ή εναλλακτικών λύσεων, ο φόβος υποχωρεί αναγκαστικά. Και τότε ο άνθρωπος βλέπει ότι έχει κι άλλες δυνάμεις, που δεν μπορούσε να τις φανταστεί».

Οι άνθρωποι αυτοί, ενώ δεν έχουν καμία ελπίδα, στο τέλος της ταινίας βρίσκουν τρόπο να προχωρήσουν;
«Οι ιστορίες αυτές καταλήγουν σε ένα απροσδόκητο happy end, που όμως παραμένει εύθραυστο κι έτοιμο να καταρρεύσει κάθε στιγμή. Κι αυτό κάνει τον αγώνα τους για επιβίωση ακόμα πιο πολύτιμο και συναρπαστικό», λέει ο ίδιος στο περιοδικό Τηλεθεατής.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved