Μπέζος – Φιλιππίδης: «Οι Αθηναίοι παρασύρονταν πολύ εύκολα»
Media

Μπέζος – Φιλιππίδης: «Οι Αθηναίοι παρασύρονταν πολύ εύκολα»

Στη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, ο Γιάννης Μπέζος και ο Πέτρος Φιλιππίδης είναι και πάλι μαζί. Ο Αριστοφάνης κρίνει τη δημοκρατία. Εκείνοι;

Γ.Μ.: «Μα δεν έχει νόημα να ανεβάσεις το έργο χωρίς να λάβεις υπ' όψιν σου όλα αυτά. Η αλαζονεία και η απληστία των Αθηναίων ταυτίστηκε με την επιθυμία του λαού. Οι Αθηναίοι παρασύρονταν πολύ εύκολα».
Π.Φ.: «Η Λυσιστράτη, επίσης, θυμίζει και στους Αθηναίους και στους Λάκωνες τις συμμαχίες, το πολιτικό αλισβερίσι και τις μεταβολές του».

Γ.Μ.: «Μόνο ο Αριστοφάνης υποστήριζε αυτό το πανελλήνιο κάλεσμα. Ηταν εύστοχος, τολμηρός, πήγαινε πολύ βαθιά. Τώρα, υπάρχει ένας εμφύλιος μέσα μας που τον έχουμε συνηθίσει. Τι άλλο να πω: Η χώρα δεν μπορεί να οργανώσει ούτε τον τελικό του Κυπέλλου. Παραμένουμε κοινωνικά ανήλικοι, χωρίς απαιτήσεις από τον εαυτό μας. Ο Πέτρος στον μεγάλο μονόλογο της Λυσιστράτης λέει, με κύρος, πολύ σημαντικά πράγματα. Οπως το πότε θα καταλάβουμε ότι πατάμε όλοι τα ίδια χώματα. Συχνά αναρωτιέμαι γιατί δεν γιορτάζουμε τη μάχη του Μαραθώνα. Και όμως οι Περσικοί Πόλεμοι έσωσαν την Ευρώπη».

Π.Φ.: «Είναι πιο εύκολο να ζητάς τις ευθύνες από τους άλλους παρά από τον εαυτό σου. Ειλικρινά αναρωτιέμαι γιατί να διεκδικεί σήμερα κανείς την εξουσία. Ολοι μαζί μπορούμε να κάνουμε κάτι. Θέλει κουράγιο, δουλειά σε βάθος χρόνου».
Γ.Μ.: «Η δημοκρατία, παρά τα προβλήματά της, έχει τις ασφαλιστικές της δικλίδες. Πιστεύω στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Να καλέσει τους αρχηγούς τον κομμάτων να συμφωνήσουν στην τήρηση των νόμων. Οσο υπάρχει η ανομία, ο νόμος α λα καρτ και η εκμετάλλευση του πολιτεύματος δεν θα βρούμε λύση. Εφαρμογή των νόμων και αξιοκρατία. Εχουμε συνηθίσει αλλιώς», λένε οι ηθοποιοί σε συνέντευξη του στο Βήμα.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved