Αλέξης Κωστάλας: «Είμαι ο παλαιότερος εν ενεργεία στη δημόσια τηλεόραση»
Media

Αλέξης Κωστάλας: «Είμαι ο παλαιότερος εν ενεργεία στη δημόσια τηλεόραση»

Ο Αλέξης Κωστάλας ανοίγει την καρδιά του και μας εκμυστηρεύεται όλα όσα δεν γνωρίζαμε για εκείνον.

«Γεννήθηκα στην Αθήνα, στα Άνω Πετράλωνα, εκεί όπου μένω μέχρι και σήμερα. Οι γονείς μου χώρισαν όταν ήμουν δύο ετών και με μεγάλωσε η μητέρα μου, που είχε δύο πολύ βασικά ελαττώματα για την εποχή: ήταν πάρα πολύ όμορφη και είχε άποψη. Γυναίκες όμορφες και με άποψη μένουν συνήθως μόνες. Δεν μου επέβαλε ποτέ τίποτα. Αν και ήμασταν φτωχοί και εργαζόταν ως μοδίστρα, διεύρυνε τα όνειρα μου και μου έδωσε τη δυνατότητα να κάνω όσα ήθελα.

Στην ίδια γειτονιά έμεναν η Δανάη Στρατηγοπούλου, ο Σίμων Καρράς, ο Πέτρος Επιτροπάκης, η Κακία Μένδρη και πολλοί ακόμα που με βοήθησαν να ανοίξω τους ορίζοντες μου και να αγαπήσω τις τέχνες.

Παράλληλα με το σχολείο σπούδασα γαλλικά και αγγλικά, ενώ έκανα μαθήματα πιάνου και τραγουδιού. Τελειώνοντας το σχολείο, πήρα υποτροφία να σπουδάσω στην Αμερική. Φεύγοντας από το σπίτι για το λιμάνι, είχαν βγει όλοι οι γείτονες στις εξώπορτες και τους χαιρέτησα έναν έναν.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη μέρα που έμπαινα στο πλοίο για να ταξιδέψω στην άλλη άκρη του κόσμου. Η μητέρα μου έκανε ότι κοίταζε αλλού, για να μη δω τα δάκρυα της που έφευγα και αποφασίσω να μείνω πίσω μαζί της.

Στην Αμερική τελείωσα παράλληλα φιλολογία και οικονομία και στη συνέχεια έκανα μεταπτυχιακά στη γλωσσολογία. Ανάμεσα στους συμφοιτητές μου ήταν ο «θρύλος της τζαζ» Αλ Ζαρό και ο Χάρισον Φορντ. Όσο ήμουν στη σχολή ασχολήθηκα με τον κλασικό χορό, αλλά έκανα και ενόργανη γυμναστική και καλλιτεχνικό πατινάζ, ενώ για ένα διάστημα έκανα ακόμα και βάρη!

Επέστρεψα από την Αμερική το 1964 και πήγα αμέσως φαντάρος, ενώ όταν απολύθηκα, ύστερα από έναν χρόνο, βρήκα δουλειά στο αεροδρόμιο, στην ΑΙΓ ΡΓΟΠΟΘ. Σε λίγους μήνες έμαθα ότι στην ΕΡΤ, τότε Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ), ζητούσαν κόσμο.

Έκανα τα χαρτιά μου και ήμουν ο δεύτερος άνθρωπος που προσελήφθη για την πειραματική τηλεόραση που βγήκε πρώτη φορά στον αέρα τον Φεβρουάριο του 1966. Στην αρχή ασχολήθηκα με τη μετάφραση ξένων ταινιών, ενώ στη συνέχεια ανέλαβα να παρουσιάζω καλλιτεχνικά δρώμενα.

Στα τέλη της δεκαετίας του '70 ξεκίνησα να μεταδίδω τους αγώνες του καλλιτεχνικού πατινάζ, μια ιδέα που είχε ο τότε προϊστάμενος του τμήματος Αθλητικών Εκπομπών Δημήτρης Κωνσταντάρας. Είναι ένα άθλημα που αγαπώ πολύ και από το 1979 ως το 2015 μετέδιδα ανελλιπώς όλους τους αγώνες και ξανά από το 2017 μέχρι σήμερα.

Είμαι ο παλαιότερος εν ενεργεία στη δημόσια τηλεόραση και μπορεί να έχω συνταξιοδοτηθεί, αλλά συνεχίζω χωρίς αμοιβή, γιατί οφείλω πολλά στην ΕΡΤ, όπως το ότι μου έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθώ με πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Έχω κάνει τα πάντα, εκτός από σκηνοθεσία»

Πηγή: Τηλέραμα

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved