Τα νέα κασέ στην Tv
Media

Τα νέα κασέ στην Tv

H πτώση της διαφημιστικής δαπάνης και οι λιγότερες δουλειές που γίνονται στην τηλεόραση δεν αφήνουν πλέον πολλά περιθώρια για διαπραγματεύσεις σε παρουσιαστές,

δημοσιογράφους, σχολιαστές κ.ά., οι οποίοι αναγκάζονται να μετριάσουν τις απαιτήσεις τους προκειμένου να έχουν δουλειά. Σε ό,τι αφορά τους προβεβλημένους παρουσιαστές των ιδιωτικών καναλιών, μπορεί να μην παίρνουν τα αστρονομικά ποσά του παρελθόντος, ωστόσο εξακολουθούν να αμείβονται ηγεμονικά για τα δεδομένα της εποχής και του μέσου μισθωτού.

Οι μισθοί τους κινούνται από 8.000 έως 15.000 ευρώ! Παρουσιαστές μικρότερου βεληνεκούς φθάνουν να παίρνουν μέχρι και 1.500-2.000 ευρώ μηνιαίως και πολλές φορές, εκτός από την παρουσίαση μιας εκπομπής, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να διαφημίσουν από το κανάλι στο οποίο βρίσκονται και κάποιο προϊόν. Για τους λεγόμενους «πανελίστες» τα ποσά ποικίλλουν. Κινούνται σε ένα εύρος από 300 έως 1.200 ευρώ μηνιαίως.

Στα λεγόμενα «μικρά κανάλια» οι «εκπομπάρχες» αμείβονται ουσιαστικά από ένα μέρος των χρημάτων που δίνουν οι χορηγοί τους. Ένα ποσό πηγαίνει στο κανάλι και το υπόλοιπα στον παρουσιαστή και στους συνεργάτες του. Καθ' όλη τη διάρκεια της εκπομπής αναφέρεται συνεχώς το όνομα του διαφημιζόμενου προϊόντος, αφού ως επί το πλείστον τέτοιες παραγωγές συντηρούνται εξ ολοκλήρου από χορηγίες. Στον ψυχαγωγικό τομέα, με εξαίρεση τους ηθοποιούς πρώτης γραμμής (το κασέ των οποίων βρίσκεται μεταξύ 12.000 και 15.000 ευρώ μηνιαίως), οι αμοιβές των υπολοίπων έχουν να κάνουν με διάφορες παραμέτρους που σχετίζονται με τη συχνότητα προβολής των επεισοδίων ανά εβδομάδα, με το αν εκτελούν ρόλο με απαιτήσεις και το αν έχουν να μελετήσουν μεγάλο κείμενο.

Επί παραδείγματι, σε σίριαλ που μεταδίδεται τρεις φορές την εβδομάδα οι μισθοί των πρωτοκλασάτων ηθοποιών κινούνται από 7.500 έως 8.000 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός των ηθοποιών που παίζουν δεύτερους ρόλους μπορεί να φθάσει και τα 1.500 ευρώ. Τηρούνται όμως αυτές οι συμφωνίες; Την απάντηση στο ερώτημα δίνει υψηλόβαθμο στέλεχος γνωστής εταιρείας παραγωγών, ο οποίος είπε στο Tv Έθνος μεταξύ άλλων: «Από την ώρα που πέφτουν οι υπογραφές μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, δηλαδή της εταιρείας παραγωγής και του καναλιού, για έναν συγκεκριμένο αριθμό επεισοδίων, τότε λογικά όλοι θα πληρωθούν ακόμη κι αν δεν παιχτούν τα επεισόδια, μιας και το κανάλι υποχρεούται να καταβάλει τις αμοιβές που έχουν συμφωνηθεί. Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν υπογράφονται συμβόλαια Εκεί ελλοχεύει ο κίνδυνος οι όποιες συμφωνίες στην πορεία να μην αναγνωριστούν -όπως άλλωστε έχει συμβεί-, με τις δύο πλευρές να οδηγούνται στα δικαστήρια».

Τα λιγότερα χρήματα σε τέτοιου είδους παραγωγές, όπως είναι τα σίριαλ, τα παίρνουν οι άνθρωποι για όλες τις δουλειές, οι οποίοι φροντίζουν για το παραμικρό που θα χρειαστεί - από τα μικρόφωνα και τα νερά, μέχρι το μαντιλάκι που θα χρησιμοποιήσει ο τάδε ηθοποιός για να σκουπίσει τον ιδρώτα του προσώπου του. Και αυτοί οι άνθρωποι, ενώ τρέχουν πολύ, αμείβονται λιγότερο από όλους. Στην περίπτωση, μάλιστα, που συμμετέχουν σε παραγωγές που είναι εξωτερικές, οι αμοιβές τους είναι κατ’ αποκοπή, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που πληρώνονται με διατακτικές των χορηγών

Πηγή Tv Έθνος

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved