Ποια θέατρα ανοίγουν αυλαία;
Αν σε καιρούς χαλεπούς η τέχνη ανθεί, το θέατρο αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη αυτού. Τις πρώτες πρεμιέρες του Οκτωβρίου τριάντα συν μία (30+1) αυλαίες ανοίγουν. Οι καινούργιες παραγωγές είναι 18, ενώ οι επαναλήψεις 13.
Κλεισμένη σε ένα θάλαμο ψυχιατρικής κλινικής μια γυναίκα αναπολεί καθημερινά τη ζωή της στο «Αννα, είπα» του Παναγιώτη Μέντη («Στοά»). «Η κόλασή μας είναι οι άλλοι» και το «Κεκλεισμένων των θυρών» του Ζαν-Πολ Σαρτρ μας «ξεναγεί» σε μια ιδιότυπη κόλαση («Νέο Ελληνικό Θέατρο Γιώργου Αρμένη»).
Θέλμα και η Λουίζ: Μιλάει για το σεξ κι επιχειρεί με παιγνιώδη τρόπο να ρίξει φως στα ταμπού που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητά μας και τον καταπιεσμένο ερωτισμό μας το «Δεν μιλάμε γι’ αυτά» των Κ. Γάκη, Πρ. Δοκιμάκη, Λ. Καταχανά, Ν. Μπούκλη και Στ. Νούλη (Θέατρο Νέου Κόσμου). Δύο γυναίκες ταλαιπωρημένες από τους κατ’ εξακολούθησιν άπιστους συζύγους τους συνασπίζονται στο «Οπως η Θέλμα και η Λουίζ» («Νέο Ελληνικό θέατρο Γιώργου Αρμένη»).
Το παρθενικό ταξίδι ενός νεαρού ναυτικού στον Ειρηνικό Ωκεανό καταλήγει στην καταστροφή, περιγράφει η νουβέλα «Τα νιάτα» του Τζόζεφ Κόνραντ. Την παρουσιάζει ο Αρης Μπερλής σε δραματοποιημένο αναλόγιο («Knot Gallery»). Δύο μονόλογοι, δύο ηθοποιοί (Ενκε Φεζολάρι, Βασίλης Κουκαλάνι) και δύο γλώσσες (αλβανικά, περσικά) δημιουργούν εξ' αρχής την πολικότητα στην «Τέταρτη Διάσταση» του Γιάννη Ρίτσου, μέσα από «Το παράθυρο» και «Οταν έρχεται ο ξένος» («Χώρα» - Β’ Σκηνή).
Σε εννέα μελοδραματικές σκηνικές παραστάσεις παρουσιάζεται το μυθιστόρημα του Γιάννη Πάνου «Ιστορία των Μεταμορφώσεων» («Από Μηχανής Θέατρο»). Δύο διαφορετικοί κόσμοι, αυτοί του ποιητικού λόγου και της εικαστικής εικόνας, μια σκηνική συνάντηση Ρίτσου - Τσαρούχη επιτυγχάνεται στον «Φιλοκτήτη» του Γιάννη Ρίτσου («Θεμέλιο»).
Μια γυναίκα φυλλομετρά τις εμπειρίες της στο «Φύλλα της» του Ανδρέα Φλουράκη («Επί Κολωνώ»). Ενας κινηματογραφικός παραγωγός προσπαθεί να πείσει μία σέξι στάρλετ ότι έχει το σενάριο που θα τους φέρει την επιτυχία - το τέλειο «Προϊόν», όπως τιτλοφορείται το έργο του Μαρκ Ρέιβενχιλ («Bios»). Ενας νεαρός υπάλληλος, ο Νέστορας Βινιάλε, θα πέσει θύμα της εργασιακής βαρεμάρας και θα απουσιάζει από τη δουλειά του κατ’ εξακολούθησιν στο «Βαριέμαι» του Ρικάρντο Ταλεσνίκ («Θέατρο Τέχνης-Υπόγειο»). Γαϊτανάκι πίστης και απιστίας δημιουργείται όταν τέσσερις γυναίκες ξυπνούν χωρίς μνήμη μέσα σε μια αποθήκη στο «Χωρίς τίτλο λόγω αμνησίας» των Σοφίας Παναηλίδου - Μιχαέλας Αντωνίου («Αγγέλων Βήμα»).
Μέσα σε ένα λευκό κουτί, ένα μεγεθυμένο δοχείο εργαστηρίου πειραμάτων, οι πρωταγωνιστές του χοροθεάτρου «Φρανκενστάιν» παραδίδονται στα χέρια του στη σκηνή του «ΠΚ». Το «Εγκλημα στο Νίχαρ» του Κωνσταντίνου Ντέλλα βασίζεται στο έργο του Φ. Γκ. Λόρκα, «Ματωμένος Γάμος» («Παραμυθίας»). Μια φορά κι έναν καιρό ήρθε στον κόσμο ένα κοριτσάκι όμορφο και χαριτωμένο, διηγείται το μουσικό παραμύθι από κλωστή, «Μαλαματένιος αργαλειός και φιλντισένιο χτένι» της Μαρίας Παπαλέξη (ΠΚ).
Ο Σπίθας, η Βιολέτα και ο Αντράλας, τρεις καλοί φίλοι, πηγαίνοντας στο σχολείο, έρχονται αντιμέτωποι με τον σκληρό και παράλογο άρχοντα της περιοχής «Μπαραμπά - Καραμπά» στο «Χρυσό κλειδί» του Κώστα Τσιάνου («Γκλόρια»). Το «Τραγούδι της Γης» των Αννα Παπαμάρκου - Λεωνίδα Ψέλτουρα είναι μια οικολογική θεατρική παράσταση όπου τα παιδιά μαθαίνουν ότι είναι το «Μέλλον της Γης» (Ιδρυμα Μ. Κακογιάννης), ενώ «Πετρόσουπα» μαγειρεύουν οι αδελφοί Γκριμ για μικρά και μεγάλα παιδιά («Εύμαρος»).
Μας έρχονται δυναμικά από πέρυσι (κάποιες παραστάσεις κι από πρόπερσι): «Λα Τσούνγκα» και «Ροτβάιλερ» στο «Επί Κολωνώ», «Οι Συμπέθεροι από τα Τίρανα» στο «Λαμπέτη», η «Φουρκέτα» και η «Αττική οδός» στο «Εμπορικόν», «Το επάγγελμα της κυρίας Γουόρεν» στο «Ανεσις», το «Σλουθ» στο «Αθηνών», το «Ψηλά απ’ τη γέφυρα» στο «Βρετάνια», «Η πέτρα της υπομονής» στο «Χώρα», το «Stitching» στο «Beton7», η «Φθινοπωρινή ιστορία» στο «Αλμα», η «Μήδεια» στο «Altera Pars», «Αργοναύτες» στο «Προσκήνιο».
Πηγή: ethnos