Μανούσος Μανουσάκης: «Λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του δεν έχει μέλλον»
Media

Μανούσος Μανουσάκης: «Λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του δεν έχει μέλλον»

Μια νέα φιλόδοξη σειρά με τίτλο «Κόκκινο ποτάμι», που αναφέρεται στη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικρός Ασίας και του Πόντου, θα προστεθεί από τη νέα τηλεοπτική σεζόν στο πρόγραμμα του Open tv, σε σκηνοθεσία του Μανούσου Μανουσάκη.

Ο γνωστός σκηνοθέτης, σε συνέντευξή του, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αναλαμβάνει αυτό το νέο εγχείρημα, και αποκαλύπτει τι πρόκειται να δούμε στις οθόνες μας.

Ο λόγος που αναλαμβάνει τη μεταφορά του βιβλίου Χάρη Τσιρκινίδη στην τηλεόραση είναι ο ακόλουθος:

«Ο λόγος που με προτρέπει να κάνω αυτήν τη σειρά είναι το γεγονός ότι λαός που δεν γνωρίζει την Ιστορία του δεν έχει μέλλον. Κι εμείς δεν γνωρίζουμε την Ιστορία μας. Την Ιστορία της χώρας μας και την Ιστορία του Ελληνισμού Δεν είναι δυνατόν να μη γνωρίζουμε αυτό το μεγάλο κεφάλαιο της Ιστορίας μας που σημάδεψε τη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας και του Ελληνισμού. Να μην γνωρίζουμε μια πληθυσμιακή ομάδα όπως είναι ο Ποντιακός Ελληνισμός και τα δεινά που υπέστη. Άρχισα λοιπόν να ερευνώ την ιστορική αυτή περίοδο και στην έρευνα αυτή έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο του κ. Χάρη Τσιρκινίδη. Ήρθα αμέσως σε επαφή μαζί του και συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε με σκοπό να προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε στην τηλεόραση το σημαντικό βιβλίο του, το Κόκκινο ποτάμι. Ζούμε σε μια εποχή που ενώ τα πράγματα είναι εξαιρετικά ρευστά γύρω μας, εμείς εθελο­τυφλούμε. Νομίζουμε ότι αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι πάγιο και αιώνιο. Και οι άνθρωποι τότε αυτό πίστευαν και ξαφνικά, μέσα σε μια ημέρα, χάσανε τη γη κάτω από τα πόδια τους. Όλα άλλαξαν από την μια μέρα στην άλλη. Από την ευμάρεια και τη νοικοκυροσύνη, διατάχτηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια, τις πόλεις, τα χωριά τους, και υποχρεώθηκαν να διανύσουν τεράστιες αποστάσεις χωρίς τροφή, νερό, κάτω από τον βούρδουλα, μέχρι να πεθάνουν. Η τάξη κατέρρευσε, οι νόμοι καταργήθηκαν, από τη μια στιγμή στην άλλη».

Ο γνωστός σκηνοθέτης, που έχει συνδέσει το όνομα του με μεγάλες επιτυχίες που έχουν γίνει στην ελληνική τηλεόραση όπως οι «ψίθυροι καρδιάς», το «Μη μου λες αντίο», «Άγγιγμα ψυχής» και το «Η αγάπη ήρθε από μακριά», καθοδηγεί τα γυρίσματα που ξεκίνησαν πριν από λίγες μέρες από την Αττική και θα συνεχιστούν και σε άλλες περιοχές της Έλλάδας, όπως και στο εξωτερικό (Ρωσία, Γαλλία).

Όσον αφορά στην αποτύπωση της ιστορίας μυθοπλαστικά, ο Μανούσος Μανουσάκης:

«Η ιστορία μας ξεκινά το 1895 στο Ακ Νταγκ Μαντέν, όπου δύο οικογένειες αρραβωνιάζουν τους γόνους τους. Το κορίτσι εφτά χρο­νών και το αγόρι δέκα Αρραβώνας ηλικιακά συνήθης, διότι η αρραβωνιασμένη κοπέλα θεωρούνταν μιασμένη από τους μουσουλ­μάνους και δεν διέτρεχε τον κίνδυνο να απαχθεί. Μετά όμως από ταραχές που ξεσπούν, οι δύο οικογένειες αναγκάζονται να φύγουν από την πόλη και χωρίζουν. Η μία πάει στην Κωνσταντινούπολη και η άλλη στη Σαμψούντα και έτσι χάνουν κάθε επαφή. Ξαναπιάνουμε την ιστορία μας το 1908, μια σημαδιακή χρονιά για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, που ο σουλτά­νος εξαναγκάζεται από τους Νεότουρκους να υπογράψει το σύνταγμα. Χαρές και πανηγύρια σε όλη την αυτοκρατορία. Από τα Βαλκάνια και τη Μεσοποταμία μέχρι την Τύνιδα. Ισότητα, ανε­ξαρτησία, ανεξιθρησκία, ισονομία επαγγέλλεται το σύνταγμα, που βέβαια δεν ίσχυσε ποτέ. Την ημέρα αυτή των πανηγυρισμών, το αγόρι και το κορίτσι που αρραβωνιάστηκαν πριν από δε­κατρία χρόνια συναντιούνται και πάλι χωρίς να ξέρουν ότι είναι αρραβωνιασμένοι. Ερωτεύο­νται με την πρώτη ματιά. Και ακολουθούμε την ιστορία μας μέσα από αυτό το ζευγάρι και τις οικογένειες τους, από το 1908 μέχρι το1923. Ανεβαίνοντας στον Πόντο βλέπουμε το πώς κλιμακώνεται η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και στη συνέχεια, κατεβαίνοντας κάτω στην Ιω­νία, θα δούμε το αποτελείωμα του Ελληνι­σμού της Μικράς Ασίας με την καταστροφή της Σμύρνης. Κατόπιν παρακολουθούμε την πρώτη άφιξη των προσφύγων στον ελλαδικό χώρο και την αντιμετώπιση αυτών των ετοιμο­θάνατων ανθρώπων που γλίτωσαν και γύρισαν στην πατρίδα. ‘Ολα αυτά τα δραματικά γεγονότα πα­ρουσιάζονται μέσα από την ιστορία του ζευ­γαριού μας και των δύο οικογενειών τους. Μέσα από τις οικογένειες αυτές παρακολου­θούμε, και συμμετέχουμε όλοι μαζί, στα ήθη, στα έθιμα, στις ομορφιές, στη νοικοκυροσύνη, αυτών των ανθρώπων. Γιατί είναι υπερήφα­νος λαός που επιμένει να κρατάει ζωντανή την ομορφιά της ζωής που δημιούργησε. Το ζευγάρι μας, ο Μίλτος και η Ιφιγένεια, προσπαθούν, με όποιον τρόπο μπορούν μέσα στις καταιγιστικές καταστάσεις, να είναι μαζί».

Πηγή: Tv Έθνος

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved