Αλέξανδρος Μπουρδούμης «Πήρα τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα μέσω κάστινγκ»
Media

Αλέξανδρος Μπουρδούμης «Πήρα τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα μέσω κάστινγκ»

Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης μιλά για την μεγάλη πρόκληση της καριέρας του, που δεν είναι άλλη από τον ρόλο του εν ενεργεία Έλληνα πρωθυπουργού στη νέα ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στο δωμάτιο», ενώ αποκάλυψε και τι του είπε ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης.

Ξεκινάω με την πολυσυζητημένη ταινία του Κώστα Γαβρά που βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στην επικαιρότητα. Κατ’ αρχάς πώς νιώθεις που θα συνεργαστείς με αυτόν τον πολύ μεγάλο Ελληνα σκηνοθέτη...

Πρόκειται για μια τεράστια προσωπικότητα, παγκόσμιας εμβέλειας -πρόσφατα βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου για το έργο του-, έναν από τους πατέρες του πολιτικού σινεμά, του οποίου έχω δει τις περισσότερες ταινίες. Νιώθω λοιπόν τεράστια τιμή και μεγάλη χαρά, καθώς είναι ένα τεράστιο «σχολείο» η συνεργασία μαζί του. Αποτελεί τεράστια πρόκληση και τεράστιο βήμα στη μέχρι τώρα πορεία μου. Πολύ χαρούμενος λοιπόν και πραγματικά ενθουσιασμένος.

Θα υποδυθείς τον εν ενεργεία πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Πώς πήρες τον ρόλο;

Μέσω κάστινγκ. Με τόσο μεγαλεπήβολες παραγωγές μόνο έτσι γίνεται. Δεν υπήρξε ανάθεση. Ο κ. Γαβράς είδε κάποιους ηθοποιούς για τους ήρωες της ταινίας. Οι ταινίες του κ. Γαβρά είναι κατά βάση αγγλόφωνες και γαλλόφωνες. Εχουμε να κάνουμε με ήρωες αναγνωρίσιμους ως εικόνες σε όλο τον κόσμο, οπότε υπήρξε μια μεγάλη διαδικασία.

Πώς νιώθεις που θα υποδυθείς τον Αλέξη Τσίπρα;

Είναι συναρπαστικό. Ξεκίνησαν τα γυρίσματα. Νομίζω ότι θα φανούν όλα στο αποτέλεσμα. Η προεργασία της ταινίας έχει ξεκινήσει αρκετό καιρό. Ο συγκεκριμένος σκηνοθέτης έχει επιλέξει για τις ταινίες του «καυτά» θέματα και γυρίσματα σε σχετικά κοντινή χρονική απόσταση από τα γεγονότα, θα σου αναφέρω χαρακτηριστικά το «Ζήτα» τον «Αγνοούμενο», το «Αμήν». Και αυτό έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και κινηματογραφικά και υποκριτικά για εμάς τους ηθοποιούς και εντέλει για τον θεατή. Ο κ. Γαβράς δεν κάνει βιογραφικό σινεμά, κάνει ταινίες σε συνθήκες που αυτός επιλέγει να «κολυμπήσει» η κάμερα του. Πάντα με αφορμή ένα γεγονός εξερευνά τις βαθύτερες έννοιες των καταστάσεων.

Έχεις άγχος για τον ρόλο;

Με αγχώνει με την- έννοια πώς κάνω κάτι δυνατό και πολύ ιδιαίτερο. Δεν βάζω το μυαλό μου σε κάποιο περίεργο «ταξίδι». Υπηρετώ το σενάριο, την κατεύθυνση του σκηνοθέτη που πάντα συνομιλεί με εμάς -και αυτό είναι πραγματικά μαγικό-, είμαι αφοσιωμένος στον στόχο μου και αφήνω τα γύρω γύρω μακριά από εμένα.

Μετά την ανάληψη του ρόλου παρακολούθησες εντατικά ομιλίες και συνεντεύξεις του πρωθυπουργού;

Σίγουρα, αλλά θα σου πω κάτι που μου είπε ο κ. Γαβράς. «Φαντάζομαι, τον έχεις δει τόσο πολύ στη ζωή σου». Με την έννοια πως η ταινία διαδραματίζεται σε πολύ κοντινό παρελθόν. Δεν είναι το θέμα να «μεταμορφωθώ» σε Αλέξη Τσίπρα. Τον σκηνοθέτη τον ενδιαφέρει κυρίως το κομμάτι εκείνης της περιόδου αυτό καθαυτό. Της ιδιαίτερης κατάστασης που ήταν ένα πραγματικό πολιτικό θρίλερ. Οπως το ζήσαμε και εμείς τότε. Ενδιαφέρει λοιπόν τον κ. Γαβρά η αποτύπωση των σχέσεων των ανθρώπων. Η δική μου δουλειά είναι να «κλέψω» πράγματα από τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά δεν έχουμε να κάνουμε με έναν χαρακτήρα με περίεργα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, τρόπο ομιλίας ή κάποιες κινήσεις. Ξαναλέω, το κυρίαρχο είναι το στοιχείο του θρίλερ. Είναι από μόνο του πολύ έντονο και πολύ δυνατό.

Θα ήθελες να έχεις μια προσωπική γνωριμία με τον Αλέξη Τσίπρα;

Νομίζω, θα είχε ενδιαφέρον εάν προέκυπτε. Καμιά φορά βλέπουμε πρόσωπα που έχουμε μια εικόνα γι’ αυτά και από κοντά μπορεί να είναι κάτι άλλο. Μου έχει τύχει να γνωριστώ με ανθρώπους και να μου πουν «είχαμε διαφορετική εικόνα για εσάς». Σίγουρα λοιπόν θα είχε ενδιαφέρον. Ο Τομ Χανκς που έχει υποδυθεί πραγματικούς χαρακτήρες έχει μιλήσει για τις επαφές αυτές λέγοντας το εξής: «Θα κάνω εσένα, αλλά μπορεί και να μην είσαι εσύ». Στην ταινία δεν πάμε να μιμηθούμε τους ανθρώπους αλλά στο υποκριτικό κομμάτι θα πάρουμε πράγματα ώστε να προσεγγίσουμε τους χαρακτήρες.

Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο «Ενήλικοι στο δωμάτιο» του Γιάνη Βαρουφάκη. Το διάβασες;

Ναι, το διάβασα. Δύσκολο βιβλίο, με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Βλέπεις την οπτική ενός ανθρώπου όπως βίωσε τα συγκεκριμένα γεγονότα.

Πηγή: TV Έθνος

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved