Το Κόκκινο Ποτάμι: Η συγκινητική ιστορία που αποκάλυψε ο Παπαζήσης στην παρουσίαση της σειράς(video)
Media

Το Κόκκινο Ποτάμι: Η συγκινητική ιστορία που αποκάλυψε ο Παπαζήσης στην παρουσίαση της σειράς(video)

Το OPEN παρουσίασε τη νέα μεγάλη τηλεοπτική παραγωγή «Το Κόκκινο Ποτάμι» την Κυριακή 19 Μαΐου, ημέρα της επετείου των 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου σε μια κατάμεστη αίθουσα στον «Ελληνικό Κόσμο» και το gossip-tv ήταν εκεί, εξασφαλίζοντας αποκλειστικές συνεντεύξεις και ρεπορτάζ.

Η κινηματογραφικών προδιαγραφών σειρά «Το Κόκκινο Ποτάμι», του σκηνοθέτη μεγάλων επιτυχιών, Μανούσου Μανουσάκη, βασίζεται στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Χάρη Τσιρκινίδη, που μας ταξιδεύει στα σκληρά χρόνια του διωγμού των Ελλήνων του Πόντου, μέσα από έναν θυελλώδη έρωτα.

Χρήστος Τσιρκινίδης-Μανούσος Μανουσάκης

Συντονιστής ήταν ο Πέτρος Κουσουλός, ο οποίος έκανε αναδρομή στο μελανό σημείο του διωγμού των Ελλήνων του Πόντου, με την απόβαση του Κεμάλ στην Σαμσούντα. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης προβλήθηκε βίντεο από την ομιλία του Ιβάν Σαββίδη στο ΑΠΘ στα εγκαίνια του κέντρου ανάπτυξης πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας , στο οποίο ο Ιβάν Σαββίδης μίλησε για την τραγωδία και μάλιστα στην ποντιακή διάλεκτο.

Ο Τζώνη Καλημέρης, διευθύνων σύμβουλος του OPEN, πήρε τον λόγο και ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Απέχουμε εδώ και αρκετά χρόνια από τις μεγάλες παραγωγές μυθοπλασίας. Έχουμε κάνει πολλές στο παρελθόν, έχουμε κάνει μεγάλες επιτυχίες, έχουμε ζωντανέψει βιβλία, έχουμε ζωντανέψει μύθους και αυτό οφείλει να έχει συνέχεια.

Το βιβλίο «Το Κόκκινο Ποτάμι» μας το παρουσίασε ο Μανούσος. Στην αρχή των συζητήσεών μας ήμουν λίγο διστακτικός γιατί, πολλές φορές, όταν έχεις να κάνεις με ένα τόσο ισχυρό, τόσο έντονο και γεμάτο συναισθήματα βιβλίο υπάρχει ο κίνδυνος στην τηλεοπτική μεταφορά να κάνεις μια απλή καταγραφή.

Όχι, όμως, με τον Μανούσο. Το Κόκκινο Ποτάμι ξετυλίγει μια συγκλονιστική ερωτική ιστορία, που έχει ως φόντο την τραγωδία των Ελλήνων του Πόντου, μια τραγωδία που αφορά όλο τον ελληνισμό. Μετά από τις πρώτες μας κουβέντες με τον Μανούσο κατάλαβα πως η πρόθεση είναι να κάνουμε μαζί άλλη μια μεγάλη επιτυχία».

Στη σκηνή έπειτα, βρέθηκε ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, ο οποίος μίλησε για την απόφαση εκείνου και των συνεργατών του να ασχοληθούν με το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων, ενώ αποκάλυψε το κίνητρο.

«Πριν 4 χρόνια άρχισε να στριφογυρνά στο μυαλό μου να ασχοληθούμε οι συνεργάτες μου και εγώ με τη διερεύνηση της σελίδας που αφορά στη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Πριν τρία χρόνια που προβλήθηκε η ταινία Ουζερί Τσιτσάνη στο Νέο Πετρίτση, την παραμονή της μάχης του Ρούπελ, μια κυρία στο κοινό με ρώτησε γιατί δεν ασχολούμαστε με τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Ήταν σαν να βρισκόταν στο μυαλό μου. Της απάντησα πως αυτή θα ήταν επόμενη δουλειά μας. Αυτή, λοιπόν, η κουβέντα πυροδότησε τη δράση μας. Μελετώντας τα γεγονότα καταλάβαμε πως η υποχρέωση να φωτίσουμε αυτή τη φάση της ιστορίας ήταν μια υποχρέωση προς όλους και κυρίως προς το εαυτό μας.

Σύντομα διαπιστώσαμε τι μας ώθησε, υποσυνείδητα στην αρχή, να διερευνήσουμε αυτή την περίοδο. Ήταν τα κοινά σημεία του τότε και του σήμερα. Ζούμε σε μια εποχή που τα πάντα είναι ρευστά, αλλά επαναπαυόμαστε νομίζοντας πως τα πάντα γύρω μας, η καθημερινότητα, ο τρόπος ζωής μας, η τάξη είναι δεδομένα και απρόσβλητα. Έτσι πίστευαν και οι Έλληνες εκείνης της εποχής. Και κυριολεκτικά μέσα σε λίγα λεπτά, όλα ανατράπηκαν. Διώχθηκαν από τις εστίες τους, εξαναγκάστηκαν σε ατελείωτες πορείες, σε πείνα, δίψα, ληστεύτηκαν, σφάχτηκαν. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω πως λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του δεν έχει μέλλον. Και Το Κόκκινο Ποτάμι είναι ένα βιβλίο που καταγράφει την ιστορία μέσα από μια συγκλονιστική ερωτική ιστορία. Όταν το διάβασα σκέφτηκα υγιώς εγωιστικά πως αυτό το βιβλίο γράφτηκε για μένα. Και ήρθα σε επαφή με το συγγραφέα του, Χάρη Τσιρκινίδη. Έτσι άρχισε μια συνεργασία που εξελίχθηκε σε φιλία», είπε ο Μανούσος Μανουσάκης.

Παιδί προσφύγων από τον Πόντο, ο συγγραφέας του βιβλίου, Χάρης Τσιρκινίδης, γεννήθηκε στο χωριό Λεκάνη του νομού Καβάλας. To σπίτι του απείχε λίγα βήματα από αυτό του αρχιμανδρίτη Γρηγορίου Σιδηρουργόπουλου, ο οποίος ήταν μοναχός στο μοναστήρι Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στην Τραπεζούντα του Πόντου.

Με την επικράτηση των Μπολσεβίκων ο Σιδηρουργόπουλος βρέθηκε στις φυλακές του Τσαρίτζιν. Εκεί, όπως ο ίδιος διηγήθηκε στον Χάρη Τσιρκινίδη, γνωρίστηκε µε τον κεντρικό ήρωα του έργου μας, τον Μίλτο Παυλίδη.

Ο Χάρης Τσιρκινίδης ανέβηκε στη σκηνή και μοιράστηκε τις παιδικές του αναμνήσεις από τη γνωριμία με τον αρχιμανδρίτη που έγινε η έμπνευση για το βιβλίο του. Μιλώντας για τα δεινά που πέρασε η δική του οικογένειά, μέχρι να φτάσει από τον Πόντο στην Ελλάδα διωγμένη και κυνηγημένη, διέκοψε την ομιλία του εμφανώς συγκινημένος, με το κοινό να τον καταχειροκροτεί.

Στη σκηνή ανέβηκε ο Ιωάννης Παπαζήσης, κεντρικός πρωταγωνιστής της σειράς. Ο γνωστός ηθοποιός αναφέρθηκε στην ποντιακή του καταγωγή, αποκαλύτοντας ότι οι γονείς του δεν μπορούσαν να κρατήσουν εκείνον και τα αδέρφια του, διηγούμενος την πραγματικά συγκινητική του ιστορία και λέγοντας τι τον έκανε να πει «ναι» στην πρόταση και ποια είναι η ευθύνη που φέρει απέναντι στον γιο του.

Στην εν λόγω σειρά έχουν εργαστεί ως τώρα 450 άνθρωποι, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί 680 κοστούμια, κάτι που κάνει έκδηλο ότι πρόκειται για μια πραγματική υπερπαραγωγή.

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους έχει ο Ιωάννης Παπαζήσης και η Αναστασία Παντούση, οι οποίοι υποδύονται το ερωτευμένο ζευγάρι που δοκιμάζεται τη συγκεκριμένη εποχή. Επιπλέον, συμμετέχουν πολλοί αξιόλογοι ηθοποιοί όπως η Τάνια Τρύπη, ο Κωνσταντίνος Καζάκος, ο Τάκης Βαμβακίδης, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και πολλοί ακόμη.

Ο Χάρης Τσιρκινίδης, συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου, μας μίλησε αποκλειστικά, εκφράζοντας τη χαρά του που αυτό το δράμα των Ελλήνων της Ανατολής βρήκε τη θέση του στην τηλεόραση και ανέφερε, μεταξύ άλλων, με μεγάλη συγκίνηση ότι «έδωσε την ψυχή του« για να συλλέξει τα στοιχεία και να ερευνήσει τα αρχεία που χρειάστηκαν.

Η Τάνια Τρύπη μίλησε στο gossip-tv, εκφράζοντας τη χαρά της που το Open κάνει ένα τέτοιο άνοιγμα και προβάλλει ένα τόσο πονεμένο κομμάτι της ιστορίας μας. Ακόμη, μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο θα αποδοθεί στη μικρή οθόνη, κάνοντας λόγο για κιμηματογραφικές προδιαγραφές, ενώ παράλληλα περιέγραψε τον ρόλο της.

Η πρωταγωνίστρια της σειράς Αναστασία Παντούση, με μεγάλη χαρά και χαμόγελο στο πρόσωπο μας εξωτερίκευσε ότι φέρει μεγάλη ευθύνη, εξηγώντας το γιατί, ενώ παράλληλα μας αποκάλυψε τα συναισθήματα που της γεννήθηκαν όταν της προτάθηκε ο ρόλος, και αναφέρθηκε στον σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη και τον τρόπο που χειρίζεται τα γυρίσματα.

Η σειρά αναμένεται να προβληθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο!

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved