Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου: 25 χρόνια «Νύχτες Πρεμιέρας» και όλα όσα θα δούμε
Media

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου: 25 χρόνια «Νύχτες Πρεμιέρας» και όλα όσα θα δούμε

Ένα τέταρτο του αιώνα συμπληρώνει φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», που φέ­τος θα διεξαχθεί από τις 18 έως τις 29 Σεπτεμβρίου με πολυσυζητημένες πρεμιέρες αφιερώ­ματα, μια γερή σοδειά ντοκιμαντέρ, αλλά και με παράλληλες επετειακές εκδηλώσεις, όπως masterclass, συναυλίες, street art, ειδικές προβολές και κεφάτα πάρτι

Ο σημαντικός κινημα­τογραφικός θεσμός που έχει καθιερωθεί ως ένα απάτα καλύτερα φεστιβάλ στην Ευρώπη, προ­σελκύει περισσότερους από 65.000 θεατές και φιλοξενεί σχεδόν 200 προβολές και περίπου 30 ξένους προσκεκλημένους.

Υπό την εποπτεία του καλλιτεχνικού διευθυ­ντή Λουκά Κατσίκα και μιας δραστήριας, ιδιαίτερα δεμένης ομάδας από κινηματογραφό­φιλους και κριτικούς, θα παρουσιάσει στην 25η επετειακή διοργάνωση του περισσότερες από 100 νέες ταινίες μεγάλου μήκους από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, τρία διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα και προσεκτικά επιλεγμένες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους.

Γαβράς, Κεν Λόουτς και Παβαρότι

Η λαμπερή έναρξη του φεστιβάλ θα γίνει με την ταινία «Παράσιτα» του Νοτιοκορεάτη Μπονγκ Τζουνχο (διανομή: Seven films), στην οποία η κριτική επιτροπή του φετινού Φεστιβάλ Καννών (μέλος της ήταν και ο Γιώργος Λάνθιμος) απένειμε τον Χρυσό Φοίνικα. Η ταινία αφηγεί­ται την ιστορία μιας τετραμελούς οικογένειας μικροαπατεώνων, που προσπαθεί να επιβιώ­σει σε μια από τις λιγότερο προνομιούχες πε­ριοχές της σημερινής Σεούλ.

Στην τελετή λήξης θα προβληθεί η νέα, πο­λυσυζητημένη ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενή­λικοι στην αίθουσα» (διανομή: Odeon), πα­ρουσία του ιδίου και των συντελεστών της. Ως γνωστόν, η ταινία εστιάζει στις δύσκολες δι­απραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Εurogroup στις αρχές του 2015. Πρωταγωνι­στούν οι Χρήστος Λούλης (ως Γιάνης Βαρουφάκης) και Αλέξανδρος Μπουρδούμης (ως ΑλέξηςΤσίπρας).

Νύχτες Πρεμιέρας
Νύχτες Πρεμιέρας

Μία ακόμα πολυαναμενόμενη προβολή εί­ναι το «Synonyms» του Ναντάβ Λαπίντ από το Τελ Αβίβ, το οποίο κέρδισε τη Χρυσή Αρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Πρόκειται για το εκρηκτι­κό υπαρξιακό χρονικό ενός ξένου, ο οποίος εξε­ρευνά ουτοπίες σε έναν άγνωστο τόπο που δεν τον δέχεται. Στην πρεμιέρα ενδέχεται να παρα­βρίσκεται και ο 43χρονος σκηνοθέτης.

Πιστός στο πνεύμα του κοινωνικού ρεαλι­σμού, ο σημαντικότατος Βρετανός δημιουρ­γός Κεν Λόουτς παρουσιάζει τώρα το «Sorry we missed you», στην προβολή του οποίου θα εί­ναι η πρωταγωνίστρια του, Ντέμπι Χάνιγουντ. Σημειώστε, ακόμα, τους «Αθλιους», στους οποίους ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης Λαντζ Λι αφηγείται μια βιωματική ιστορία, εμπνευσμέ­νη από την εξέγερση του 2005 στα γκέτο του Παρισιού (Βραβείο Επιτροπής στις Κάννες, εξ ημισείας), όπως επίσης και το πολυβραβευμέ­νο «House of Hummingbird» της Μπόρα Κιμ, αλλά και το «Golden Glove» του Φατίχ Ακίν, που θα προβληθεί στις 25ες «Νύχτες Πρεμιέρας» παρουσία του σκηνοθέτη και του πρωταγωνιστή Γιόνας Ντάσλερ.

Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα ντοκιμα­ντέρ ξεχωρίζουν τα «Pavarotti», του βραβευμένου με Οσκαρ Ρον Χάουαρντ, «Celebration» του Ολιβιέ Μεϊρού, για τον Ιβ Σεν Λοράν, και το «Haltson» του Φρεντερίκ Τσενγκ, για τον ομώνυμο σχεδιαστή μόδας.

Δραστήριοι Έλληνες

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» αποδεικνύει εδώ και χρόνια την αγάπη του για το ελληνικό σι­νεμά και, φυσικά, για την ελληνική μικρού μή­κους ταινία, η οποία τα τελευταία χρόνια κερ­δίζει ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή από το κοινό, ενώ δεν σταματά να επιβραβεύεται διε­θνώς. Από το 2012 μέχρι τώρα έχουν παρουσιαστεί περισσότερες από 400 μικρού μήκους ενώ για τη φετινή διοργάνωση επιλέχθηκαν 47 ταινίες (από τις 311 συμμετοχές!), οι οποίες θα διεκδικήσουν τα βραβεία, ενώ θα παιχτούν και εκτός διαγωνιστικού.

Μεταξύ τους θα δούμε την «Απόσταση Ανά­μεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη Κεκάτου, που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάν­νες τη μεσαίου μήκους «Ηλεκτρικός Κύκνος» της Κωνσταντίνος Κοτζαμάνη, προερχόμενη από την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστι­βάλ Βενετίας τη χιλιοπαινεμένη (και δικαίως) «Λεωφόρο Πατησίων» του Θανάση Νεοφώτι­στου, τον «Μηχανικό» του Δημήτρη Κοτσέλη και το «Olla» της Αριάν Λαμπέντ, της ηθοποι­ού και συζύγου του Γ. Λάνθιμου, το οποίο έκα­νε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών.

Νύχτες Πρεμιέρας
Νύχτες Πρεμιέρας

Ακόμα, η φετινή γιορτή περιλαμβάνει και την προβολή 7 ελληνικών ντοκιμαντέρ: «Music for ordinary life machines» του Νίκου Χαντζή, «Τα 4 επίπεδα της ύπαρξης» της Ηλιάνας Δανέζη, «Αμυγδαλιά» της Χριστίνας Φοίβη, «Απολιθώ­ματα» του Πάνου Αρβανιτάκη, «Μέχρι τη θά­ λασσα» του Μάρκου Γκαστίν, «Πίσω από τον τοίχο» της Νεφέλης Σαρρή και «Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών» της Μαρίας Παπαλιού.

Το πλήρες πρόγραμμα του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύ­χτες Πρεμιέρας.

Το φεστιβάλ, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα πραγματοποιηθεί στις κινημα­τογραφικές αίθουσες «Δαναός 1 & 2», «Odeon Όπερα 1 & 2», «Αστορ» και «Ιντεάλ», καθώς επί­σης και στο «Παλλάς» και στο Μέγαρο Μου­σικής Αθηνών.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved