Μαρία Κίτσου: Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που δεν την είδαμε στο «Νησί» ενώ είχε δεχτεί πρόταση
H Μαρία Κίτσου αποκάλυψε και τον λόγο που δεν την είδαμε στο «Νησί».
Η Μαρία Κίτσου κλέβει τις εντυπώσεις με την ερμηνεία της στη σειρά εποχής «Άγριες μέλισσες» του ΑΝΤ1. Η ηθοποιός μίλησε για το αν πίστεψε από την αρχή στην επιτυχία του σίριαλ, αν έχει επηρεαστεί από τον χαρακτήρα που υποδύεται, αν ήταν επιλογή της η αποχή από την τηλεόραση όλα αυτά τα χρόνια.
Πίστεψες από την αρχή στην επιτυχία της σειράς;
«Είχα ένστικτο πως θα πάει καλά. Πως θα την αγαπήσει ο κόσμος. Ωστόσο δεν περίμενα το μέγεθος αυτό. Ομως όταν κάτι έχει επιτυχία, έχει επιτυχία. Δεν υπάρχει ημίμετρο. Αν μου αρέσει κάτι πολύ, με συνεπάρει και με προκαλέσει, είμαι σίγουρη πώς θα αρέσει και στον κόσμο. Και στο θέατρο το εισπράττεις από το κοινό, το καταλαβαίνεις από το χειροκρότημα.
Αυτό το αίσθημα που δημιούργησαν οι «Μέλισσες». Και βέβαια υπήρχαν όλα τα εχέγγυα για δουλειά και μεράκι από όλους μας. Ηταν προδιαγεγραμμένο όλο αυτό. Και μέχρι στιγμής ο πήχης έχει μείνει ψηλά. Δεν πέσαμε στην παγίδα του καθημερινού με την κακή έννοια. Κάθε επεισόδιο στις «Μέλισσες» είναι σαν μια μικρού μήκους ταινία».
Συνέβαλε και το γεγονός ότι είδαμε και πολλά νέα πρόσωπα στο πρωταγωνιστικό καστ με θεατρικό backround αλλά και πρόσωπα που είχαν πολλά χρόνια να εμφανιστούν στην τηλεόραση;
«Εγιναν πολλές οντισιόν και επιλέχθηκαν ηθοποιοί με θεατρικό backround έχοντας έτσι μια πλούσια κληρονομιά. Και σ’ αυτό επένδυσαν οι σκηνοθέτες. Δόθηκε χώρος σε άτομα από το θέατρο και αυτό ανταμείφθηκε. Η θεατρική παιδεία είναι σαν να έχεις τελειώσει ένα πολύ καλό πανεπιστήμιο».
Προσπαθείς να φέρεις την Ελένη πιο κοντά στη Μαρία ή το αντίθετο; Εννοώ, αν έχεις επηρεαστεί από τον χαρακτήρα που υποδύεσαι ή προσπαθείς να τον επηρεάσεις...
«Είναι ένα αλισβερίσι που γίνεται και από τις δύο πλευρές. Μου αρέσει να μεταμορφώνομαι σε κάθε ρόλο. Αλλιώς βαριέμαι πολύ και γρήγορα. Η Ελένη έχει στοιχεία από μένα, όπως και εγώ έχω στοιχεία της Ελένης. Μου αρέσει όμως το να προσπαθώ να γίνω εκείνη. Ακόμη και σε πράγματα που εγώ δεν θα έκανα, μου αρέσει να το υποστηρίζω και να βρίσκω λόγους για να αιτιολογήσω τις πράξεις της.
Επίσης μου αρέσει που προσπαθώ να αλλάξω το περπάτημά μου να μοιάζω με μια γυναίκα που μεγάλωσε στη μετεμφυλιακή ελληνική επαρχία. Προσπαθώ να γίνομαι ο ρόλος. Βέβαια μετά το γύρισμα, μετά τις πολλές ώρες, δεν παύω να είμαι ο ρόλος. Γιατί δεν είναι μόνο το γύρισμα, είναι και το διάβασμα των σκηνών. Κοιμάμαι και ξυπνάω με τον ρόλο της Ελένης.
Η Ελένη με έκανε πιο διεκδικητική, με έκανε να λέω τα πράγματα πιο σταράτα. Επίσης πολεμάω το άδικο περισσότερο. Είμαι πιο αυθόρμητη. Η δύναμη της Ελένης μου έδωσε μεγάλη δύναμη. Οι «Άγριες Μέλισσες» είναι για μένα ψυχοθεραπεία. Υπάρχουν στιγμές που λέω: «Είναι οι Άγιες Μέλισσες».
Είχες πολλά χρόνια να εμφανιστείς στην τηλεόραση. Από τον «Καρυωτάκη». Ηταν συνειδητή αυτή η αποχή σου;
«Ναι, απόλυτα. Έκανα κάποιες επιλεκτικές δουλειές με τον Πάνο Κοκκινόπουλο. Λατρεύω το θέατρο και δεν μου είχε έρθει κάποια πρόταση που να θέλω να την κάνω. Μου αρέσουν οι σειρές εποχής και σειρά εποχής είχε να γίνει από το «Νησί»...».
Όντως τότε είχες πρόταση για τη συγκεκριμένη σειρά;
«Ναι, είχα πρόταση από το «Νησί». Είχα κάνει επαφή με τη Μιρέλλα, αλλά τότε είχα κλείσει με τον Θεοδωρόπουλο για να κάνω τα «Ορφανά» και δεν γινόταν να πάρω μέρος».
Πολλοί συνάδελφοι σου από τις «Μέλισσες» δηλώνουν πως αγαπούν το θέατρο περισσότερο από την τηλεόραση. Ισχύει το ίδιο και για σένα;
«Ισχύει, όμως η τωρινή εμπειρία μου με τις «Μέλισσες» το ανατρέπει. Είτε στο θέατρο, είτε στην τηλεόραση, είτε στην τράπεζα είναι ευλογία να δουλεύεις με αξιόλογους ανθρώπους.
Επιστρέφεις στη μυθοπλασία σε μη εποχή που ξεκίνησε η ανάκαμψη της. Οι αμοιβές είναι ικανοποιητικές;
«Δεν νομίζω πως οι αμοιβές προσεγγίζουν αυτές που υπήρχαν κάποτε. Είναι όμως η αρχή της ανάκαμψης και θέλω να γίνουν και άλλες καλές σειρές και να δοθούν κονδύλια για την επιχορήγηση τους στους παραγωγούς. Ηταν ένα τεράστιο ρίσκο αυτό που πήρε ο κύριος Καραγιάννης, να επενδύσει σε μια τέτοια παραγωγή. Ο κόσμος διψάει για το καλό και την ποιότητα. Αν κάποια πράγματα που δεν είναι ποιοτικά κάνουν νούμερα είναι γιατί αυτά τους σερβίρουν.
Ολοι μας είμαστε σαν τα μικρά παιδιά. Όπως τα μάθεις. Το κοινό εκπαιδεύεται. Εάν το μάθεις να τρώει σαβούρα, θα τρώει σαβούρα. Εάν τρώει από έναν καλό σεφ, θα μάθει να τρώει καλό φαγητό. Η εκπαίδευση, η μόρφωση και η παιδεία με την ευρύτερη έννοια είναι καθήκον των καλλιτεχνών. Το είδαμε: Αν δείξεις στο κοινό κάτι διαφορετικό, τρέχει προς αυτό», είπε στο tv Έθνος.