Παπαδόπουλος – Μπαλαχούτης : Μιλούν για το soundrack του «Κόκκινου ποταμιού» και την Ελ. Ζουγανέλη
Media

Παπαδόπουλος – Μπαλαχούτης : Μιλούν για το soundrack του «Κόκκινου ποταμιού» και την Ελ. Ζουγανέλη

Ο συνθέτης Χρήστος Παπαδόπουλος -ένα από τα θρυλικά Παιδιά από την Πάτρα-έχει ρίζες στον Πόντο και ο στιχουργός Κώστας Μπαλαχούτης από τη Μικρά Ασία.

Ο ξεριζωμός κοινός πόνος, μα και ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης, κάτι που τους οδήγησε στο να συνθέσουν το τραγούδι του «Κόκκινου ποταμιού».

Χρήστος Παπαδόπουλος

Όταν γράφατε τη μουσική για το τραγούδι των τίτλων, είχατε δει υλικό από τη σειρά;

«Τη μουσική την έγραψα αφού διάβασα το σενάριο από τα δέκα πρώτα επεισόδια, έχοντας όμως ήδη πάει στον Πόντο δύο φορές, στην Παναγία Σουμελά και στα χωριά των παππούδων μου».

-Πώς προέκυψε το συνταίριασμα με τον Κώστα Μπαλαχούτη, που υπογράψει τους στίχους;

«Με τον Κώστα συνεργάζομαι χρόνια κι έχουμε γράψει κι άλλα soundrtacks και τραγούδια -"Αρχιπέλαγος", "Φίλα με" κ.ά. Έτσι κι εδώ, μια καλή μουσική συναντά έναν ταιριαστό στίχο με μια ιδανική ερμηνεύτρια».

-Από πού αντλείτε έμπνευση να γράψετε τη μουσική γι' αυτό το μεγάλο έρωτα, που θεριεύει μέσα στην καταστροφή και τον πόνο;

«Το να γράφεις μουσική δεν είναι μόνο έμπνευση, θέλει και πολλή δουλειά. Με τα ποντιακά έχω ασχοληθεί από το 2011, γράφοντας επτά μελωδίες το βράδυ που έφυγε από τη ζωή η πολυαγαπημένη μου γιαγιά. Τα ακούσματα υπήρχαν, από κει και πέρα οι αυτοσχεδιασμοί που έκανα στο στούντιο με διάφορους μουσικούς ήταν πηγή έμπνευσης για μένα».

Tι διακρίνατε στο ηχόχρωμα της φωνής της Ελεωνόρας Ζουγανέλη και την επιλέξατε να το ερμηνεύσει;

«Εκτός του ότι είναι μια μεγάλη ερμηνεύτρια, τραγουδάει πολύ καλά την ελληνική γλώσσα και ό,τι κάνει το κάνει με πάθος».

Κώστας Μπαλαχούτης

- Σε πόσους στίχους να χωρέσεις ένα μεγάλο έρωτα και τα σκληρά χρόνια του διωγμού των Ελλήνων του Πόντου;

«Τα λόγια, όταν είναι μεστά και αληθινά, έχουν τη δύναμη, ακόμη και σε "περιορισμένες" γραμμές όπως είναι οι στίχοι των τραγουδιών, να μεταφέρουν δονήσεις, έντονα συναισθήματα και καταστάσεις. Υπαινικτικά μπορείς να "μαρτυρήσεις" πολλά, ακόμα και με μία φράση, μία λέξη. Αρκεί να υπάρχει φλόγα δημιουργίας και επικοινωνίας».

-Από ποια πηγή αντλήσατε την έμπνευση;

«Έχω μικρασιάτικο αίμα. Ο ξεριζωμός δεν έχει "εντοπιότητα" κι ένα παραπάνω για τις ελληνικές ρίζες που ίσως η σπορά τους, όπου κι αν βρέθηκαν, να ήταν ακόμη πιο πλούσια του Θερισμού. Το δράμα του Πόντου καίει μέσα μου... Στο κοντινό παρελθόν -συνεργαζόμενος πάντα με το συνθέτη Χρήστο Παπαδόπουλο- έγραψα το "Άπονοι καιροί, αυτή η γη έχει φωνή, Κρήτη και Πόντος δύο καημοί", που ερμήνευσαν ο Βασίλης Σκουλάς με τον Αλέξανδρο Παρχαρίδη και το "Κορίτσι προσφυγόπουλο", που τραγούδησε ο Δημήτρης Καρασαββίδης».

-Πρώτα οι νότες και μετά ο στίχοι; Το αντίθετο ή σε συνεργασία;

«Και τα δύο... Καμιά φορά η μελωδία σου δίνει αφορμή για να ξετυλίξεις σκέψεις σου. Πάνω στη μουσική του Χρήστου έγραψα το "Αρχιπέλαγος" και το "Φίλα με". Στο "Κόκκινο ποτάμι" προηγήθηκε ο στίχος».

-Θεωρείτε ιδανική επιλογή την Ελεωνόρα Ζουγανέλη για την ερμηνεία του τραγουδιού;

«Τραγουδίστρια υποδειγματική. Έσκυψε πάνω απ' το τραγούδι. Το έψαξε, το ζύγισε, το μελέτησε. Ζυμώθηκε με το στίχο και τη μελωδία. Είναι χαρά ν' ακούς τα λόγια σου απ' τη φωνή της», είπε στον Τηλεθεατή.

Ακούστε το τραγούδι!

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved