Κόκκινο ποτάμι: Σωτήρης Χατζάκης: «Αυτό είναι το τραγικό στο σίριαλ»
Media

Κόκκινο ποτάμι: Σωτήρης Χατζάκης: «Αυτό είναι το τραγικό στο σίριαλ»

Κόκκινο ποτάμι: Καταξιωμένος σκηνοθέτης και ηθοποιός, ο Σωτήρης Χατζάκης, επέστρεψε μετά από έντεκα χρόνια στη μικρή οθόνη, υποδυόμενος ένα πραγματικό ιστορικό πρόσωπο στο «Κόκκινο ποτάμι», τον Βασίλη Ζαχάρωφ, έναν από τους μεγαλύτερους εμπόρους όπλων, που έδρασε στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Ο ήρωας που υποδύεται είναι μια συγκλονιστική, περιπετειώδης προσωπικότητα, που, ξεκινώντας από το μηδέν, μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, χάρη στο εμπόριο όπλων, αναδείχθηκε σε έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

- Ο Ζαχάρωφ είναι μια ομιχλώδης προσωπικότητα με ατέλειωτες γνωριμίες και διασυνδέσεις;

«Είναι υπαρκτό πρόσωπο. Κομβικό για το 19ο και τον 20ό αιώνα. Επηρέασε όσο λίγοι τους Βαλκανικούς Πολέμους, το Μικρασιατικό και τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ξεκίνησε από την Τουρκία, όπου γεννήθηκε. Πόντιος. Βασίλης Ζαχαριάδης είναι το όνομα του. Κατέληξε να έχει τράπεζες, ξενοδοχεία, εφημερίδες. Να είναι από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και να οργανώνει ή να επινοεί πολέμους, μέσα από τα καινούργια όπλα, τα οποία έφτιαχνε».

- Με το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ζαχάρωφ μέσα από τις εφημερίδες του, τις τράπεζες και το πρακτορείο διανομής Τύπου, προπαγάνδισε και πέτυχε την είσοδο της Ελλάδας στον πόλεμο;

«Ήταν υποστηρικτής του Ελευθέριου Βενιζέλου και, μάλιστα, χρηματοδοτούσε τον ελληνικό στρατό. Κάποιοι όμως λένε ότι, την ίδια στιγμή, όλο αυτό ήταν ένας αντιπερισπασμός για να πάρουν οι Άγγλοι τα πετρέλαια της Μουσούλης στο Ιράκ, τα οποία ήταν στο έδαφος και δεν χρειάζονταν εξόρυξη. Άρα, ήταν φτηνή η διαδικασία άντλησης τους. Παράλληλα με όλα αυτά, ίδρυε πολιτιστικά ιδρύματα. Το “Ινστιτούτο Παστέρ" ο Ζαχάρωφ το ίδρυσε στην Ελλάδα. Πήρε 291 μετάλλια από 29 χώρες».

-Χαρακτηρίζεται «έμπορος του θανάτου», αλλά η Γαλλία του απένειμε το παράσημο του ανώτερου ταξιάρχη της Λεγεώνας της Τιμής και η Μεγάλη Βρετανία τον έχρισε ιππότη του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Μπαθ!

«Αυτό σημαίνει ότι ένα πρόσωπο που εμπλέκεται στην Ιστορία, δεν είναι ποτέ μονοσήμαντο. Είναι πολυσήμαντα μυστηριώδη πρόσωπα, με πολλές αμφισημίες».

-Βίωσε και ένα μεγάλο έρωτα με Ισπανίδα δούκισσα Μαρία δελ Πιλάρ, δούκισσα της Βιγιαφράνκα;

«Η μεγάλη του αγάπη. Ήταν σύζυγος του φρενοβλαβούς Φρανσίσκο ντε Μπορμπόν, μέλους της βασιλικής οικογενείας των Βουρβώνων, την οποία παντρεύτηκε μετά το θάνατο του τελευταίου. Σε δύο χρόνια πέθανε κι εκείνη. Δύο χρόνια έζησε αυτό που επιθυμούσε μια ζωή».

- Ένας ρόλος πολυεπίπεδος, σε μια σειρά που ξεδιπλώνει μια τραγωδία;

«Ήρθε η στιγμή να πούμε κι εμείς με σαφήνεια και καθαρότητα τη δική μας πλευρά, τι συνέβη στο τρομακτικό γεγονός, στη Γενοκτονία των Ποντίων. 313.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ένα διαπιστωμένο γεγονός που δεν έχει αναγνωριστεί. Λίγο μετά έρχεται και η Μικρασιατική Καταστροφή. Τέλος, είναι μια φροντισμένη παραγωγή, όπου δόθηκαν πολλά χρήματα για την υλοποίηση της. Με ένα έξυπνο σενάριο, όπου όλα αυτά τα γεγονότα έχουν ως άξονα μια πανίσχυρη ερωτική ιστορία».

- Μα, και στις μεγαλύτερες καταστροφές ο άνθρωπος ελπίζει ονειρεύεται...

«Αυτό είναι το τραγικό στο σίριαλ. Τα μικρά όνειρα όλων μας συγκρούονται με αυτή την αδυσώπητη μηχανή της ιστορίας, που επινοεί πολέμους, γεωπολιτικά περάσματα, κοιτάσματα. Καλή ώρα, όπως τώρα. Το πιο συνταρακτικό απ' όλα είναι ότι βγαίνοντας από τα γυρίσματα και πηγαίνοντας στα σπίτια μας, βλέπαμε το θέμα με τη Συρία. Μια επανάληψη», είπε στον Τηλεθεατή.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved