Δωροθέα Μερκούρη: Ο νέος της ρόλος και η παράδοση στο παγωτό
Media

Δωροθέα Μερκούρη: Ο νέος της ρόλος και η παράδοση στο παγωτό

H Δωροθέα Μερκούρη επιστρέφει στην τηλεόραση με ένα μαγευτικό ντοκιμαντέρ- οδοιπορικό στην παραμυθένια πόλη όπου μεγάλωσε.

Η πρεμιέρα της σειράς ντοκιμαντέρ πέντε επεισοδίων «Καλαβρία: Η καρδιά της Μεγάλης Ελλάδας» στο Cosmote History Channel έχει προγραμματιστεί για τις 14 Μαρτίου.

Σε αυτά θα απολαύσουμε την Δωροθέα Μερκούρη στον ρόλο της παρουσιάστριας να μας ξεναγεί στον τόπο καταγωγής της, μπολιασμένο με το ελληνικό στοιχείο, αφού οι αρχαίοι Ελληνες ανέπτυξαν εκεί τον πρώτο μεγάλο πολιτισμό με τον θεσμό των αποικιών και οι περιοχές που δέχθηκαν πρώτες τον σπόρο του πολιτισμού των Ελλήνων ανήκουν στη σημερινή Νότια Ιταλία: Σαλέντο, Καλαβρία, Σικελία.

Οι αποικίες αυτές μετεξελίχθηκαν σε αυτόνομες και ανεξάρτητες πόλεις. Αρχισαν να ιδρύονται στα χρόνια του Τρωικού Πολέμου, άκμασαν στην κλασική εποχή, αναγεννήθηκαν στο Βυζάντιο και σήμερα ζουν με το πολύτιμο φορτίο της ιστορικής κληρονομιάς τους και των μνημείων της. Στα πανάρχαια χωριά με τους ναούς αλλά και στις νεότερες παράλιες πόλεις διασώζονται γλώσσα, χοροί και ελληνικά τραγούδια. «Οι ελληνόφωνοι κάτοικοι της περιοχής μας υποδέχονται με τη φράση "Καλώς ήρτετε". Μας άνοιξαν την καρδιά τους και τα φιλόξενα σπίτια τους και μοιράστηκαν μαζί μας μνήμες και κειμήλια, κομμάτια της ψυχής και της ιστορίας τους. Είναι συγκινητικό να ακούς απλές γυναίκες του χωριού που μπορεί να μην έχουν πάει σχολείο να μιλούν τη γλώσσα σου», αναφέρει η Δωροθέα Μερκούρη και συνεχίζει: «Η Καλαβρία .... είναι ένας πανέμορφος τόπος. Εχει τις ωραιότερες θάλασσες της Ιταλίας, με γαλαζοπράσινα νερά και πούδρινες παραλίες. Στα πλακόστρωτα των μεσαιωνικών πόλεων συναντάς τις κλασικές ιταλικές τρατορίες και φοβερά παγωτατζίδικα.

Οι Μερκούρι έχουμε παράδοση στα παγωτά. Ο παππούς μου έφτιαχνε τα ωραιότερα της περιοχής. Σήμερα συνεχίζει το brand ο θείος που διατηρεί δέκα παγωτατζίδικα μόνο στη Ρώμη. Οι τζελατερίες λέγονται "Don Nino". Μία μάλιστα βρίσκεται στη φημισμένη Piazza di Spagna, ενώ άλλη είναι στο Duomo της Φλωρεντίας, το "Florere Caffe". Μεγάλωσα μέσα στο ποιοτικό παγωτό». Στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ η Δωροθέα επισκέπτεται κάθε σπιθαμή της Καλαβρίας, από τους αρχαιολογικούς χώρους μέχρι τις λαϊκές αγορές. Συναντά αγνώστους αλλά και τα ξαδέλφια της, και υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Πάνου Αγγελόπουλου μας μυεί στην καθημερινότητα τους. Η κουβέντα κλείνει αναπόφευκτα με την ερώτηση κατά πόσο συμμερίζεται τον λαϊκό ισχυρισμό «una faccia una razza». «Η αλήθεια είναι ότι δεν πιστεύω στη ρήση. Οι Ιταλοί είναι πολύ πιο εξωστρεφείς και χαρούμενοι», απαντά στο Gala.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved