Kitchen Lab: Ο Άκης Πετρετζίκης αυτό το Σαββατοκύριακο με νηστίσιμες συνταγές (Photos)
Media

Kitchen Lab: Ο Άκης Πετρετζίκης αυτό το Σαββατοκύριακο με νηστίσιμες συνταγές (Photos)

Νηστίσιμες  συνταγές, μια και βρισκόμαστε στην καρδιά της Σαρακοστής, αλλά με τον δικό του πρωτότυπο τρόπο προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης στο «Kitchen Lab» για το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Μαρτίου, στις 16:50.  

Οι επιλογές για το Σαρακοστιανό τραπέζι ίσως νιώθετε ότι λιγοστεύουν, όμως αυτό δεν ισχύει και ο Άκης το αποδεικνύει με μοναδικές, πεντανόστιμες, θρεπτικότατες και νηστίσιμες συνταγές. Ως ορεκτικό στο σαββατιάτικο μενού προτείνει γεμιστές γλυκοπατάτες, με πιπεριές, φασόλια, φρέσκο κρεμμυδάκι και μυρωδικά. Κόβει τις γλυκοπατάτες στη μέση και χαράζει χιαστί τη σάρκα τους με ένα μαχαίρι. Ρίχνει ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και από τις δύο πλευρές και τις τοποθετεί σε ταψί με λαδόκολλα με τη φλούδα προς τα πάνω. Ψήνει για 40 λεπτά ενώ παράλληλα σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει βράζει φασόλια χάντρες για 40 λεπτά. Με ένα κουτάλι αφαιρεί τα 2/3 από τη σάρκα της γλυκοπατάτας και τη βάζει σε ένα μπολ. Προσθέτει τα φασόλια, δυόσμο, δεντρολίβανο και το πράσινο μέρος από δύο φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, κάππαρη, σκόρδο ψιλοκομμένο, ξύσμα και χυμό λεμονιού, μια πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε μικρά κομμάτια, αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο. Μοιράζει τη γέμιση στις γλυκοπατάτες και σερβίρει με ρόκα, ελαιόλαδο, πιπέρι, δυόσμο, ρίγανη και ντοματίνια.

Ακολουθεί ένα πολύ «γκουρμέ» πιάτο, ριζότο με σουπιά ραγού, μια νηστίσιμη – αν το φτιάξετε χωρίς τυρί- επιλογή για το τραπέζι. Ξεκινάει βάζοντας σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο ένα κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια, ένα καρότο σε κυβάκια, ένα σέλερι σε μικρά κομμάτια και μια σκελίδα σκόρδο σε λεπτές φέτες. Προσθέτει ρύζι και σοτάρει. Σβήνει με κρασί και μόλις εξατμιστεί ρίχνει νερό σε δόσεις ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις είναι έτοιμο το ρύζι βάζει το μελάνι από τη σουπιά και αφαιρεί από τη φωτιά. Προσθέτει ελαιόλαδο και ανακατεύει.


Παράλληλα σε γκριλιέρα σε δυνατή φωτιά βάζει τις σουπιές κομμένες σε λεπτές λωρίδες, αφού τις ανακατέψει με αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο. Ψήνει για δύο λεπτά, σβήνει με ούζο και αφαιρεί από τη φωτιά. Σερβίρει με ρόκα, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, προσφέροντας ένα απίθανο αποτέλεσμα γεύσης, γεμάτο φρεσκάδα και πλούσια αρώματα.

Για επιδόρπιο, ο Άκης προτείνει τα πιο νόστιμια φοινίκια, αυτές τις μικρές σιροπιαστές μπουκιές, τις οποίες πολλοί τις ταυτίζουν με τα μελομακάρονα. Τη συνταγή έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και είναι το πιο συνηθισμένο εορταστικό γλύκισμα της βόρειας Ελλάδας, αλλά και των Κυκλάδων. Συνηθίζεται να το σερβίρουμε την Σαρακοστή και σε περιόδους νηστείας.


Σε μια κατσαρόλα βάζει νερό, ζάχαρη και φλούδες από λεμόνι και μεταφέρει σε δυνατή φωτιά, για το σιρόπι. Αφήνει να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη, αφαιρεί από τη φωτιά και προσθέτει μέλι. Παράλληλα, σε ένα μπολ βάζει μπίρα, σπορέλαιο, ζάχαρη, κανέλα, ξύσμα από λεμόνι και ανακατεύει. Σε άλλο μπολ βάζει σιμιγδάλι, αλεύρι και αλάτι. Ρίχνει στο μπολ με τα υγρά τα στερεά υλικά και ανακατεύει με ένα κουτάλι. Πλάθει σε μπαλάκια, πιέζει ελαφρά με τα χέρια και βάζει σε ταψιά με λαδόκολλα. Ψήνει σε δύο δόσεις για 20 με 30 λεπτά την κάθε δόση και προσθέτει τα καυτά μπισκότα στο κρύο σιρόπι. Πασπαλίζει με ινδοκάρυδο και αφήνει να κρυώσουν και να απορροφήσουν το σιρόπι.


Συνταγές λιτές, υγιεινές, σπιτικές, αλλά ταυτόχρονα νόστιμες και ξεχωριστές περιλαμβάνει το μενού του «Kitchen Lab», την Κυριακή 29 Μαρτίου, στις 16:50.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved