![MasterChef: Ήρθε η ώρα να μάθεις τι είναι το παστινάκι, η μπαλοτίνα και άλλα που δεν καταλαβαίνεις](https://cdn.gosmd.gr/img/1920/max/82/2020/04/23/1675180088963-871809546-masterchef_1.jpg?t=cMZkf8MgBtDa_vo92QymFw)
MasterChef: Ήρθε η ώρα να μάθεις τι είναι το παστινάκι, η μπαλοτίνα και άλλα που δεν καταλαβαίνεις
MasterChef: Λεξικό της γαστρονομίας χρειάζονται και φέτος οι φανατικοί τηλεθεατές του ριάλιτι μαγειρικής, στην προσπάθεια τους να μάθουν όρους όπως νόρι, αροζάρω, ντάσι, παστινάκι, μηραντάδα και μπαλοτίνα.
Το γλωσσάρι της μαγειρικής κάθε χρόνο διευρύνεται, με τους παίκτες και τους κριτές να παρουσιάζουν πιάτα, τεχνικές και ορολογίες που κεντρίζουν σίγουρα το κοινό, το οποίο αναζητά τις άγνωστες γι’ αυτό λέξεις στο Ίντερνετ.
![](https://cdn.gosmd.gr/img/760/max/82/2020/04/23/masterchef-4-studio-kouzines.jpg?t=FVuq3n8inuoTW684wgZUHQ)
Για παράδειγμα, πόσες φορές ειδικά φέτος ακούσαμε από παίκτες να λένε ότι για το συγκεκριμένο πιάτο που παρουσίασαν σε τεστ δημιουργικότητας χρησιμοποίησαν νόρι ή έφτιαξαν σούπα παστινάκι;
Πιο συγκεκριμένα, τα νόρι είναι αποξηραμένα και ψημένα φύκια. Χρησιμοποιούνται σε πολλά πιάτα σούσι και ως κάλυμμα ή καρύκευμα για διάφορα πιάτα ζυμαρικών.
![](https://cdn.gosmd.gr/img/760/max/82/2020/04/23/Nori.jpg?t=2ZCpPsSbDNKM8Nz7LqMQpA)
Οσο για τη σούπα παστινάκι, αυτή δεν είναι κάποιος τύπος σούπας, αλλά ένα φαγητό με βασικό πρωταγωνιστή το λεγόμενο parsnip στα αγγλικά, ένα μέχρι πρόσφατα παραγκωνισμένο λαχανικά που μοιάζει με καρότο και στην όψη και στη γεύση. Προσέξτε όμως, γιατί το παστινάκι είναι λίγο πιο γλυκό και αφήνει μια κρεμώδη επίγευση σαν από ξηρό καρπό.
![](https://cdn.gosmd.gr/img/760/max/82/2020/04/23/pastinak.jpg?t=V-M5NAa4NRHE844fB-zV5Q)
Δες την ετυμολογία κι άλλων λέξεων, όπως την αποκαλύπτει το «TV Εθνος», που σίγουρα δεν καταλαβαίνεις όπως το «ζου», το «ντάσι», το «γιούζου» και πολλά ακόμη στη gallery που ακολουθεί
![](https://cdn.gosmd.gr/img/600/600/80/2020/04/23/panko.jpg?t=QwRl5qs6ahEQ6JbnsQS4iA)
Το πάνκο που το ακούμε να το χρησιμοποιούν για πανάρισμα ψαριού ή κρέατος. Το ψωμί από ίο οποίο προέρχεται το πάνκο είναι πολύ ελαφρύ, αφράτο, χωρίς κόρα ή ιδιαίτερη γεύση, με αποτέλεσμα οι φλοίδες του, χάρη σε αυτές τις ιδιότητες, να δημιουργούν ένα πολύ τραγανό περίβλημα σε ό,τι θελήσουμε να τηγανίσουμε.
![](https://cdn.gosmd.gr/img/600/408/80/2020/04/23/zoo.jpg?t=JhXkPWgZDL9ef3gLtXO2tQ)
Επίσης, πολλές φορές ακούμε τους κριτές να λένε «έβαλες και το ζου στο πιάτο σου;». Κι εμείς αναρωτιόμαστε τι είναι πάλι αυτό. Ζου, λοιπόν, χαρακτηρίζουν οι σεφ τον ζωμό του κρέατος.
![](https://cdn.gosmd.gr/img/600/400/80/2020/04/23/ntasi.jpg?t=rMtmNlMr0uy4Etoi0i1-5g)
Στην ίδια κατηγορία των ζωμών, όμως, ανήκει και το ντάσι, που έρχεται από την ιαπωνική κουζίνα. Πρόκειται για έναν ζωμό που χρησιμοποιείται ως βάση σε σούπες και βραστά, αλλά και σε σάλτσες, και σε αντίθεση με τους ευρωπαϊκούς ζωμούς έχει ελαφριά υφή και μεγαλύτερη γευστική ένταση. Φτιάχνεται από μόλις τρία υλικά: νερό, αποξηραμένο ψάρι και ένα είδος φυκιού.
![](https://cdn.gosmd.gr/img/600/349/80/2020/04/23/giouzou.jpg?t=uYn6eUZqHs9GNmOJFsJ3HA)
Το γιούζου, ένα γιαπωνέζικο φρούτο, σπάνιο και πανάκριβο εσπεριδοειδές, που αν το γευτείς θυμίζει κάτι σε λεμόνι, μανταρίνι και γκρέιπφρουτ.
![](https://cdn.gosmd.gr/img/600/359/80/2020/04/23/miso.jpg?t=bBrfWK36UhprW0irjzP_PQ)
Αγαπημένο υλικό των παικτών ειδικά φέτος ήταν και το μίσο, άλλο ένα γιαπωνέζικο υλικό, που προκύπτει από ωριμασμένη πάστα φασολιού σόγιας, με θαλασσινό αλάτι και ρύζι ή κριθάρι.
![](https://cdn.gosmd.gr/img/600/475/80/2020/04/23/balotina.jpg?t=AeG4SfBd3mw1tiHaN6PHJQ)
Η μπαλοτίνα, που είναι ξεκοκαλισμένο πουλερικό γεμιστό, ψήνεται δεμένη σφιχτά για να μπορέσει να κρατήσει το j οβάλ μακρόστενο σχήμα της. Γαλλικής προέλευσης είναι και η μπισκ, η εξαιρετικά δημοφιλής κρεμώδης σούπα | από θαλασσινά, κυρίως από αστακό, καβούρια, γαρίδες και πουρέ λαχανικών, αλλά και τα αμούς μπους (amuse- bouche) που ζητούνται κατά κόρον στις ομαδικές δοκιμασίες.
![](https://cdn.gosmd.gr/img/600/410/80/2020/04/23/blanasro.jpg?t=fWMfgImZALOdZEj2bGXmPA)
Πολλές φορές όμως, εκτός από τεχνικές και υλικά άγνωστα στο κοινό, ακούγονται και ρήματα που μόνο στις κουζίνες χρησιμοποιούνται. Το μπλανσάρω, για παράδειγμα, είναι μια τεχνική με την οποία τα φρούτα και τα λαχανικά ξεφλουδίζονται πιο εύκολα. Η διαδικασία είναι συγκεκριμένη: Σε νερό που κοχλάζει, βυθίζουμε το υλικό που θέλουμε (π.χ. κάποιο λαχανικά) για 1 λεπτό. Κατόπιν το αποσύρουμε και το βάζουμε σε 1 παγωμένο νερό προκειμένου να διατηρήσει τη ζωηράδα του.
![](https://cdn.gosmd.gr/img/600/375/80/2020/04/23/1675028327108-42454269-pastinak.jpg?t=2PsbqJ7QR91G5Mz714ANow)
Οσο για τη σούπα παστινάκι, αυτή δεν είναι κάποιος τύπος σούπας, αλλά ένα φαγητό με βασικό πρωταγωνιστή το λεγόμενο parsnip στα αγγλικά, ένα μέχρι πρόσφατα παραγκωνισμένο λαχανικά που μοιάζει με καρότο και στην όψη και στη γεύση. Προσέξτε όμως, γιατί το παστινάκι είναι λίγο πιο γλυκό και αφήνει μια κρεμώδη επίγευση σαν από ξηρό καρπό.
![](https://cdn.gosmd.gr/img/600/475/80/2020/04/23/1675028327369-475169241-Nori.jpg?t=jP8OlhEtAloSvrZu7ILc_w)
τα νόρι είναι αποξηραμένα και ψημένα φύκια. Χρησιμοποιούνται σε πολλά πιάτα σούσι και ως κάλυμμα ή καρύκευμα για διάφορα πιάτα ζυμαρικών.