Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Όλα όσα δεν γνωρίζετε για την πιο εμβληματική ταινία για τα πάθη του Χριστού!
Media

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Όλα όσα δεν γνωρίζετε για την πιο εμβληματική ταινία για τα πάθη του Χριστού!

Η πιο δημοφιλής θρησκευτική παραγωγή στην ιστορία της τηλεόρασης, «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» και όσα δεν γνωρίζατε γι' αυτή.

Θεωρείται ως η μεγαλύτερη θρησκευτική παραγωγή στην ιστορία της μικρής και της μεγάλης οθόνης, που αναφέρεται στη Γέννηση, τη Ζωή, τα Πάθη και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού.

Ο Ιταλός σκηνοθέτης Φράνκο Τζεφιρέλι απέδωσε με ευλάβεια τα Πάθη του Ιησού, αναπαριστώντας τα γεγονότα με πίστη στις Γραφές και απόλυτο σεβασμό στην ιερότητα του θέματος.

Τα γυρίσματα κράτησαν σχεδόν έναν χρόνο, έγιναν σε αυθεντικούς χώρους και ο Τζεφιρέλι εξασφάλισε ένα επιτελείο διάσημων ηθοποιών και κομπάρσων.

Τα γυρίσματα της σειράς ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 1975 και ολοκληρώθηκαν τον Μάιο του 1976 και έγιναν στο Μαρόκο και την Τυνησία. Οι σκηνές των συναγωγών τραβήχτηκαν στο νησί Djerba, ενώ οι σκηνές της Ιερουσαλήμ τραβήχτηκαν στην πόλη της Τυνησίας Μοναστήρι (το όνομα της πόλης παραμένει Ελληνικό μέχρι και σήμερα). Λόγω των κάκιστων Αγγλικών κάποιων κομπάρσων που επιλέχθηκαν από τον ντόπιο πληθυσμό, όλες οι ομιλίες τους ηχογραφήθηκαν ξανά σε στούντιο.

Η σειρά προβλήθηκε για πρώτη φορά από το ιταλικό κανάλι RAI 1 στις 27 Μαρτίου 1977. Ο προϋπολογισμός της ήταν 180.000.000 δολάρια και η κινηματογράφησή της έγινε από την RAI Radiotelevisione Italiana.

Το έργο του Τζεφιρέλι ήταν υποψήφιο σε πέντε κατηγορίες στα σημαντικά βρετανικά βραβεία BAFTA-Award, δίχως όμως να καταφέρει να κερδίσει ένα.

Επίσης ήταν υποψήφιο σε τρεις κατηγορίες στα αμερικανικά Emmy. Βραβεύτηκε σε τρεις τεχνικές κατηγορίες από το Εθνικό Ιταλικό Συνδικάτο Κινηματογραφικών Δημοσιογράφων (Sindacato Nazionale Giornalisti Cinematografici Italiani) με το βραβείο Nastro d’Argento.

BAFTA-Award 1978 υποψηφιότητα στις κατηγορίες
o Καλύτερος ηθοποιός (Robert Powell)
o Καλύτερο σενάριο
o Καλύτερη φωτογραφία
o Καλύτερο μοντάζ
o Καλύτερος ήχος

Emmy 1978 υποψηφιότητα στις κατηγορίες
o Καλύτερο δράμα
o Καλύτερος Β’ ρόλος σε δράμα (James Farentino)

Ο συγκλονιστικός Ρόμπερτ Πάουελ

Η τρομερή ταύτισή του με τον Ιησού Χριστό είχε πολλές συνέπειες στην πορεία του ηθοποιού. Φαίνεται ότι συνδέθηκε τόσο πολύ με το ρόλο στη συνείδηση του κόσμου αλλά και όλων των δημιουργών, που δυσκολεύτηκε πολύ μετά τη σειρά.
Ο ίδιος έχει δηλώσει πως εκτός από το ότι ήταν ο κορυφαίος ρόλος που έπαιξε ποτέ, αυτή η ερμηνεία του τον έφερε κοντά στον Θεό. Δεν μπόρεσε ποτέ ξανά να ερμηνεύσει κάτι καλύτερα, γεγονός που αποδείχθηκε στην πορεία. Όλοι οι μετέπειτα ρόλοι του πέρασαν απαρατήρητοι.

Έτσι, σταδιακά ο Πάουελ αποσύρθηκε από την υποκριτική. Ο ίδιος σε συνεντεύξεις του έχει πει:
«Όταν κλήθηκα να υποδυθώ τον Ιησού, ήμουν 31 ετών και ομολογώ ότι μέχρι τότε δεν είχα κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θρησκεία και καμία απολύτως γνώμη για τον Χριστό. Τώρα, ύστερα από 9 μήνες γυρισμάτων σε επιβλητικά τοπία του Μαρόκου και της Τυνησίας, μπορώ να πω ότι πραγματικά πιστεύω στον Ιησού, ακόμη και αν δεν πηγαίνω τακτικά στην εκκλησία».

Η σειρά βήμα-βήμα

Ήταν Χριστούγεννα του 1973, όταν ο Τζεφιρέλι αποφάσισε τη μεταφορά της ζωής του Ιησού του Ναζωραίου για την κρατική ιταλική τηλεόραση, τη RAI. Όλα εξελίσσονταν «σαν να είχαν ούριο άνεμο στα πανιά», όπως δήλωσε σε συνέντευξή του το 2007 ο σκηνοθέτης. Το κόστος ήταν όμως υπέρογκο, 16-18 εκατ. δολάρια, αστρονομικό για τηλεοπτικό προϊόν.

Ποτέ άλλοτε δεν είχαν επενδυθεί τέτοια ποσά στην αναβίωση της Μέσης Ανατολής του 1ου αιώνα, ούτε είχε ξαναγίνει τόσο μεγάλη ιστορική έρευνα για τηλεοπτική παραγωγή, για την οποία επιστρατεύτηκαν μελετητές της Βίβλου, ιστορικοί και ακαδημαϊκοί.

Στη σειρά συνεργάστηκαν από το Βατικανό και τη Ραβινική Σχολή του Λονδίνου μέχρι το Σχολείο Κορανίου του Μαρόκου. Το σενάριο υπογράφει ο Αντονι Μπέρτζες, ο αντισυμβατικός σεναριογράφος της ταινίας «Κουρδιστό πορτοκάλι». Το σάουντρακ ανέλαβε ο Μορίς Ζαρ, που είχε ήδη στο ενεργητικό του τα αντίστοιχα του «Λόρενς της Αραβίας» και του «Δρ Ζιβάγκο».

O σερ Λόρενς Ολίβιε ζήτησε να συμμετάσχει, λέγοντας στον Τζεφιρέλι: «Παραείμαι μεγάλος για ιππασία, άρα δεν μπορώ να είμαι ο Πιλάτος. Δεν είμαι αρκετά Εβραίος για Καϊάφας. Δώσε μου απλά αυτές τις δύο μικρές σκηνές του Νικόδημου»!

Το διεθνές καστ είχε τον σερ Πίτερ Ουστίνοφ και τον Κρίστοφερ Πλάμερ, τον Άντονι Κουίν, τον Έρνεστ Μπόργκναίν και την Κλαούντια Καρντινάλε!

Ο Τζεφιρέλι πρότεινε το ρόλο της Μαρίας της Μαγδαληνής στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ, εκείνη όμως φοβήθηκε τα χρονοβόρα γυρίσματα και έτσι τον πήρε η Αν Μπάνκροφτ.

Στον «Ιησού από τη Ναζαρέτ» παίρνουν μέρος επτά βραβευμένοι με Oscar ηθοποιοί, οι: Κρίστοφερ Πλάμερ (το πήρε μεταγενέστερα), Λόρενς Ολίβιε, Πίτερ Ουστίνοφ, Αν Μπάνκροφτ, Αντονι Κουίν, Ροντ Στάιγκερ και Έρνεστ Μπόργκναίν.
Μαζί τους άλλοι έξι υποψήφιοι για Oscar, οι: Τζέιμς Μέισον, Ίαν Χολμ, Ίαν Μπάνεν, Τζέιμς Ερλ Τζόουνς, Βαλεντίνο Κορτέζε και Ραλφ Ρίτσαρντσον. Ο Τζεφιρέλι ήθελε πολύ τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι για το ρόλο του Πιλάτου, αλλά δεν τα βρήκαν στο οικονομικό.

Στο τέλος όμως δικαιώθηκε με την επιλογή του Ροντ Στάιγκερ, λέγοντας πως ήταν ένας «υπέροχος Πιλάτος».

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved