Μιμή Ντενίση: «Θα χτίσουμε την προκυμαία της Σμύρνης στον Φλοίσβο του Φαλήρου»
Media

Μιμή Ντενίση: «Θα χτίσουμε την προκυμαία της Σμύρνης στον Φλοίσβο του Φαλήρου»

Στα σκαριά βρίσκεται η υλοποίηση της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη», τα γυρίσματα της οποίας θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο, με συμμετοχή πολλών γνωστών ηθοποιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αναφέρεται στην επο­χή μεταξύ 1916 και 1923 μέχρι και μετά την καταστροφή της Σμύρνης στην Ελλάδα και θα παιχτεί το 2022, για τη μαύρη επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η Μιμή Ντενίση στάθηκε πολύ στη μελέτη των γεγονότων εκείνης της εποχής, που ήταν πολύχρονη, όπως μας εξηγεί μιλώντας στο Secret: «Τη μελέτη την έκανα πριν γράψω το θεα­τρικό. Μάλιστα, το έγραψα πολύ πριν ξεκινήσει η προσφυγική κρίση του 2015. Αφού μελέτησα τα ιστορικά δε­δομένα 3-4 χρόνια, ξεκινήσαμε να παίζουμε το έργο το 2014. Το 2015 άρχισε η προσφυγική κρίση στην Ελ­λάδα, οπότε άρχισαν να συρρέουν πρόσφυγες στα νησιά μας, και το έργο παίχτηκε στο θέατρο μέχρι το 2017, οπότε σταματήσαμε, παρόλο που ήταν γεμάτο το θέατρο, γιατί ήθελα να ανε­βάσω την παράσταση με το β' μέρος, το "Από Σμύρνη Σαλονίκη"».

Από τότε προσπαθούσε με την Tanweer, διεθνή εταιρεία που μέχρι πρότινος έκανε διανομές ξένων τα πέρυ­σι έκανε την ταινία «Ευτυχία», που «έσκισε», με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

«Είχαμε προγραμματίσει εδώ και πολύ καιρό για τη "Σμύρ­νη", αλλά είναι τόσο μεγάλη παρα­γωγή και τόσο σύνθετη, που χρειαζό­μασταν πολύ χρόνο προετοιμασίας. Ευτυχώς, κοντεύουμε, για να ξεκινή­σουμε γυρίσματα τον Ιούνιο».

Στην ερώτηση πόσο προετοιμασμέ­νοι είναι όλοι στην παραγωγή για το ξεκίνημα των γυρισμάτων απάντησε ότι εκκρεμεί πολλή δουλειά ακόμη με τα σκηνικά και τα κοστούμια, καθώς είναι μια τεραστίων διαστάσεων πα­ραγωγή. Σε σχέση με τη χρηματοδό­τηση της ταινίας, η Μ. Ντενίση ήταν πολύ διαφωτιστική, εξηγώντας ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες.

Σε παλαιότερη συνέντευξη της στο «S» την είχε συγκρίνει με τις μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές που γί­νονται στην Τουρκία.

«Αυτός είναι ο λόγος που κάνα­με τόσο καιρό να ξεκινήσουμε, για­τί στην Ελλάδα οι ταινίες κοστίζουν 500 χιλιάδες, 600 χιλιάδες, ίσως και λιγότερα. Αυτή είναι μια ταινία της τάξης των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Στ' αλήθεια, η αξία της θα είναι σαν να είναι τα τριπλά. Απλώς είμαστε Έλληνες και βάζουμε μπροστά το φιλότι­μο και προχωράμε δουλεύοντας χω­ρίς να υπολογίζουμε και να ζητάμε τα αντίστοιχα χρήματα».

Για την πιο μεγάλη δυσκολία στην πραγματοποίηση tης ταινίας η κ. Ντενίση είπε ότι είναι η καταστρο­φή. «Τα γυρίσματα θα κρατήσουν περίπου τρεις μήνες. Ξεκινάμε από τη Μυτιλήνη και τη Χίο, όπου, πέραν του ότι τα σπίτια τους και τα μέγα­ρα έχουν την ατμόσφαιρα της Σμύρνης, θέλουμε να βοηθήσουμε τα νησιά αυτά. Μας έχει βοηθήσει η Περιφέρεια Β. Αιγαίου και πρέπει, με την ευκαιρία που μας δίνεται, να τα προβάλουμε, γιατί είναι πανέμορ­φα, αλλά έχουν πληγεί από την προ­σφυγική κρίση και δεν έχουν καθό­λου τουρισμό.

Η Περιφέρεια Αττικής μας έχει δώσει την άδεια να χτίσου­με την προκυμαία της Σμύρνης στον Φλοίσβο του Φαλήρου. Αυτό θα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο πράγμα, αφού θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους Αθηναίους να κατέβουν και να θαυ­μάσουν την προκυμαία της Σμύρνης, που δεν υπάρχει πια. Το δύσκολο εί­ναι όταν φτάσουμε στην καταστρο­φή, με τα γυρίσματα να κρατούν περί ης 20 με 25 ημέρες, όπου πρέπει να μπουν οι φωτιές, να γίνουν οι σκοτω­μοί, οι βιασμοί. Αυτό το κάνει ακόμα πιο δύσκολο».

Η κ. Ντενίση δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους πίστεψαν στην ταινία και τη βοήθησαν.

«Ευχαριστώ όσους μας βοήθησαν και μας βοη­θούν, αλλά πιστεύω όχι χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια αυτή η ταινία, και από την Πολιτεία και από ιδιώτες».

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι πού χρειάζεται να γίνει έκκλη­ση για βοήθεια.

«Στα υπουργεία μας. Νομίζω ότι θα έπρεπε και τα υπουργεία να βοηθή­σουν και να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια. Χρειάζεται να συ­νειδητοποιήσουν οι κυβερνήσεις γε­νικώς την αξία του πολιτισμού. Ότι μια διεθνής ταινία, στην οποία συμμετέχουν πολλοί σημαντικοί Έλληνες ηθοποιοί, αλλά και πολλοί ξένοι, πολυβραβευμένοι, που έχουν τα περι­θώρια να πάνε καλά προς τα έξω, μπορεί να προσφέρει περισσότερα από 100 διαλέξεις και προβολή τέ­τοιων θεμάτων μεταξύ μας. Πρέπει να καταλάβουν οι κυβερνήσεις την αξία, τη δύναμη του κινηματογρά­φου, του θεάτρου, του τραγουδιού, της τηλεόρασης, του πολιτισμού γε­νικότερα, που δημιουργεί πολιτικό αποτέλεσμα μεγαλύτερο για τη χώρα μας και καταλαβαίνετε τι εννοώ».

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved