«Δυναστεία»: Επιστρέφει 40 χρόνια μετά με νέα επεισόδια (και χωρίς την Τζόαν Κόλινς)!
Media

«Δυναστεία»: Επιστρέφει 40 χρόνια μετά με νέα επεισόδια (και χωρίς την Τζόαν Κόλινς)!

«Δυναστεία»: Η αμερικανική σειρά που στα 80s έγινε διεθνής επιτυχία χάρη (κυρίως) στην Τζόαν Κόλινς, συμπλήρωσε 40 χρόνια από την πρεμιέρα της και επιστρέφει με νέο κύκλο επεισοδίων (χωρίς την Κόλινς).

Το πρώτο επεισόδιο -της «Δυναστείας» προβλήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1981 από το ΑΒC, και σχεδόν ταυτοχρόνως από την ΥΕ-ΝΕΔ για το ελληνικό κοινό.

Η αμερικανική σαπουνόπερα (προϊόν ανταγωνισμού με το «Dallas» του CΒS) γνώρισε τεράστια διεθνή επιτυχία - στη χώρα μας συνεχίστηκε να προβάλλεται από την ΕΡΤ2 και στη συνέχεια από το ΜEGA Channel.

Το τελευταίο επεισόδιό της, αφού πλέον η παραγωγή δεν απολάμβανε τη δημοτικότητα των πρώτων χρόνων, προβλήθηκε τον Μάιο του 1989. Όπως όμως επιβεβαιώθηκε αρκετά χρόνια μετά, τελικά δεν ήταν το τελευταίο.

Οι Κάρινγκτον, η οικογένεια που πρωταγωνίστησε σε μια ιστορία απίστευτου πλούτου, ακραίας χλιδής, μηχανορραφιών, ερώτων, ερώτων από συμφέρον και επιχειρηματικών θριάμβων ή και πανωλεθριών, αποδείχτηκαν πολύ σκληροί για να εξαφανιστούν από τον χάρτη της διεθνούς ψυχαγωγίας: Τον Οκτώβριο του 2017 επέστρεψαν με νέες περιπέτειες, αυτή τη φορά από το The CW.

Η ανανεωμένη «Dynasty» μπορεί να μην είχε τον θρίαμβο που είχε η πρώτη version, αποτελεί όμως ενδιαφέρον δείγμα σαπουνόπερας της νέας εποχής. Μιας παραγωγής εξίσου κιτς αλλά πιο τολμηρής ως προς τη θεματολογία από τη σειρά που είχαν δημιουργήσει πίσω στα 80's ο Ρίτσαρντ και η Εστερ Σαπίρο - αν και όπως θα δούμε παρακάτω είχε και η παλιά παραγωγή κάνει βήματα τολμηρά για την τηλεοπτική μυθοπλασία. Το σίριαλ, που εφέτος συμπλήρωσε 40 χρόνια από την πρεμιέρα του, επιστρέφει τώρα από το Τhe CW για τέταρτο κύκλο επεισοδίων, ενώ έχει ανακοινωθεί πως θα υπάρξει και πέμπτος.

Τζόαν Κόλινς, η αναντικατάστατη

Αυτό που δυστυχώς δεν υπάρχει στη νέα «Δυναστεία» είναι η Αλέξις Κάρινγκτον, όπως τη γνωρίσαμε τη δεκαετία του '80. Ο ρόλος της γοητευτικής, σικάτης, πλούσιας, δύστροπης, απαιτητικής, άπληστης και μηχανορράφου πρώτης συζύγου του πολυεκατομμυριούχου Μπλέικ Κάρινγκτον ήταν στα πρώτα χρόνια προβολής της σειράς ο κυριότερος λόγος για τον οποίο το διεθνές κοινό την παρακολουθούσε. "Η μάλλον όχι ο ρόλος, αλλά η ηθοποιός που τον ερμήνευε: Η Τζόαν Κόλινς φορώντας τα πανάκριβα ταγέρ και τις εντυπωσιακές τουαλέτες της Αλέξις είδε την πεθαμένη τότε καριέρα της να ανασταίνεται και έκανε% μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιοτορία της τηλεόρασης. Η Aγγλίδα ηθοποιός μετά το τέλος της σειράς ερμήνευσε τον ρόλο και στη μίνι σειρά του 1991 «Dynasty: Τhe Reunion» (ΑΒC), ήταν όμως μεγάλη για να πάρει μέρος και στην πρόσφατη εκδοχή - σε λίγες μέρες συμπληρώνει τα 88 της χρόνια. Ετσι, στους δύο πρώτους κύκλους της νέας «Dynasty» την Αλέξις ερμήνευσε η Νικολέτα Σέρινταν και στη συνέχεια η Ελίζαμπεθ Γκίλις και η Ελέιν Χέντριξ. Υπάρχουν όμως ρόλοι που τους στοιχειώνουν οι πρώτοι ερμηνευτές τους όσο καλοί και αν είναι οι ηθοποιοί που καλούνται να τους ερμηνεύσουν στη συνέχεια.

Νέα αισθητική, νέα θεματολογία

Εννοείται πως και οι υπόλοιποι χαρακτήρες ερμηνεύονται τώρα από νέους ηθοποιούς, σημαντικά ονόματα της showbiz. Μεταξύ άλλων, ως Μπλέικ Κάρινγκτον - τον ερμήνευε ο Τζον Φόρσαϊθ που έφυγε από τη ζωή το 2010 σε ηλικία 92 ετών - εμφανίζεται ο Γκραντ Σόου. Και στον ρόλο της Κριστλ Κάρινγκτον, δεύτερης συζύγου του Μπλέικ και ορκισμένης εχθρού της Αλέξις, τη Λίντα Εβανς (με τις χαρακτηριστικές αφέλειες του κουρέματος της) διαδέχτηκαν η Νάταλι Κελί (2017-2018), η Ανά Μπρέντα Κοντρέρας (2018-2019) και η Ντανιέλα Αλόνσο. Ηταν λογικό να αναζητηθούν φρέσκα πρόσωπα. Να αναζητηθεί επιπλέον νέα αισθητική, καθώς η εποχή με τις ογκώδεις φουσκωμένες βάτες που φορούσαν η Κρισιλ και η Αλέξις είχε περάσει. Κυρίως όμως η «Δυναστεία» της εποχής του Ντόναλτ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν έπρεπε να έχει πιο σύγχρονη θεματολογία από τη «Δυναστεία» της περιόδου του Ρόναλντ Ρίγκαν. Αν η σειρά του ζεύγους Σαπίριο είχε την τόλμη να βάλει στα σπίτια εκατομμυρίων τηλεθεατών έναν από τους πρώτους... περίπου γκέι χαρακτήρες της αμερικανικής τηλεόρασης, τον Στίβεν, η νέα εκδοχή έχει έναν ξεκάθαρα γκέι Στίβεν (τον ερμηνεύει ο Τζέιμς Μακέι). Εχει επιπλέον αντικαταστήσει τη Σάμι Τζο Κάρινγκτον που ερμήνευε η Χέδερ Λόκλιαρ με τον γκέι Σάμι Τζο που ερμηνεύει ο Ραφαέλ Ντι λα Φουέντε. Παρουσιάζει, επίσης, πολύ πιο τολμηρές γκέι, και όχι μόνο, ερωτικές σκηνές. Στη νέα «Δυναστεία» Λατίνες και Αφροαμερικανοί, νέοι χαρακτήρες ή νέοι ηθοποιοί που αναλαμβάνουν παλαιότερους ρόλους έρχονται για να πλουτίσουν το πολυπολιτισμικό σύμπαν που προωθεί η τηλεόραση. Είναι, τέλος, πολύ πιο καλογυρισμένη, δεδομένων των τεράστιων τεχνικών δυνατοτήτων του σήμερα σε σχέση με εκείνες της δεκαετίας του '80.

Την ίδια στιγμή όμως στιγμή, στην «Dynasty» που διαδραματίζεται στον κόσμο της Πάρις Χίλτον και των αδελφών Καρντάσιαν, όλα μοιάζουν πιο ωμά, πιο αγοραία, δεν διαθέτουν την υπαινικτική γοητεία και την class της παλαιότερης εκδοχής - μιας class που, για να λέμε όλη την αλήθεια, εύκολα γινόταν και τότε κουρέλι όταν Αλέξις και Κριστλ έπαιρναν φωτιά και ξεμάλλιαζαν η μία την άλλη. Οι καιροί άλλαξαν. Σε μια εποχή που οι σαπουνόπερες παλαιάς κοπής ενδιαφέρουν όλο και λιγότερο το κοινό, η εν λόγω σειρά προσπαθεί να λειτουργήσει ισορροπώντας ανάμεσα στο παλιό και στο νέο. Χρησιμοποιώντας κώδικες του παρελθόντος αλλά επιχειρώντας να μιλήσει και στη γλώσσα του νέου κοινού. Ακόμα και αν συμφωνήσουμε με εκείνους πού θεωρούν πως «Δυναστεία» χωρίς Τζόαν Κόλινς δεν μπορεί να υπάρξει, έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε πώς μια τεράστια επιτυχία του παρελθόντος «μεταλλάσσεται» νια να υπάρξει και στο παρόν.

Πηγή ΒΗΜΑ

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved