Από βιβλίο στην... TV! Οι σειρές που είναι βασισμένες σε μυθιστορήματα και θα δούμε στην τηλεόραση
Media

Από βιβλίο στην... TV! Οι σειρές που είναι βασισμένες σε μυθιστορήματα και θα δούμε στην τηλεόραση

Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει για ακόμη μία χρονιά η μυθοπλα­σία στο πρόγραμμα των τη­λεοπτικών σταθμών. Με μία διαφορά...

Φέτος θα δούμε περισσότερα πρωτότυπα σενάρια αλλά και παραγωγές που βασίζονται σε ελληνικά μυθιστορήματα και διηγήματα. ΕΡΤ και Alpha επενδύουν σε σειρές που βασίζονται στην ελ­ληνική λογοτεχνία.

Με δύναμη από την Κρήτη

Η Κρήτη έχει την τιμητική της. Τρεις τη­λεοπτικές παραγωγές βρίσκονται από την άνοιξη στο νησί, εκ των οποίων οι δύο βασίζονται σε βιβλία. Από τις πολυαναμενόμενες σειρές του ερχόμενου χειμώνα είναι ο «Σασμός», η νέα ερωτική δραματική σειρά του Alpha, στην οποία το κανάλι έχει ποντάρει πολλά.

Δύο οικογένειες σε σύγκρουση. Ένας ατέρμονος κύκλος αίματος συνεχίζεται και η παλιά βεντέτα ξυπνά σαν εφιάλτης. Θα μπορούσε ο έρωτας να επιφέρει τη συμφιλίωση, τον πολυπόθητο «Σασμό»; Ο κορμός της ιστορίας βασίζεται στο ομό­τιτλο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη. Την επιμέλεια του σεναρίου έχει ο Βα­σίλης Σπηλιόπουλος, ενώ τη σκη­νοθεσία υπογράφει ο Κώστας Κωστόπουλος, ο οποίος έχει γράψει «χιλιόμετρα» στα πλατό.

Τα γυρίσματα γί­νονται σε διάφορα σημεία του νησιού με προδιαγραφές κινηματογραφι­κής ταινίας, αναδεικνύοντας τις ομορφιές του τό­που. Πρωταγωνι­στούν οι Ορφέας Αυγουστίδης και Χρι­στίνα Χειλά-Φαμέλη.

Μαζί τους οι Δημήτρης Λάλος, Μαρία Τζομπανάκη, Μαρία Πρωτόπαππα, Μιχάλης Αεράκης, Αλίνα Κωτσοβούλου κ.ά.

Καρτ ποστάλ από τον Άγιο Νικόλαο

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Βικτόρια Χίσλοπ λατρεύει την Κρήτη και ειδικά τον Άγιο Νικόλαο.

Δέκα χρόνια μετά το θρυλικό «Νησί» η βραβευμένη Βρετανίδα - αλλά και με ελληνική υπηκοότητα - συγγραφέας βρίσκεται στο αγαπημέ­νο της νησί για τα γυρίσματα της δεύ­τερης τηλεοπτικής της σειράς με τίτλο «Καρτ ποστάλ», που θα προβληθεί από την ΕΡΤ1 το φθινόπωρο. Μια σειρά 12 αυτοτελών ιστοριών βασισμένων στα βιβλία «Οι καρτ ποστάλ» και «Ο τελευ­ταίος χορός». Τη διασκευή του σεναρί­ου έχουν αναλάβει, μαζί με τη συγγρα­φέα, ο Νίκος Απειρανθίτης, η Αλεξάνδρα Κατσαρού, η Δώρα Μασκλαβάνου και ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο βραβευμένος Γιώργος Παπαβασιλείου.

Κεντρικός ήρωας και συνδετικός κρί­κος σε όλες τις ιστορίες είναι ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, ο οποίος υποδύεται τον Τζόσεφ. Έναν Έλληνα, ο οποίος κατοικεί στη Βρετανία και αποφασίζει να επιστρέ­φει στην πατρίδα του για να αναλάβει θέση συμβούλου σε μια ανασκαφή. Μό­νο που τα θεμέλια στα οποία ο ίδιος έχει στήσει τη ζωή του αποδεικνύονται σαθρά.

Σε κάθε επεισόδιο συμμετέχουν και διαφορετικοί ηθοποιοί, μεταξύ αυτών οι Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Μυρτώ Αλικάκη, Μα­ρία Πρωτόπαππα, Αννα Μόσχα, Ναταλία Σουίφτ κ.ά.

Στα καντούνια της Κέρκυρας

Η επόμενη σειρά της που θα προβληθεί στην ΕΡΤ1, και μάλιστα εποχής, μας με­ταφέρει στην Κέρκυρα του 1906. Εκεί όπου μια «Αγάπη παράνομη» θα ζωντα­νέψει στα πλακόστρωτα καντούνια της κυράς του Ιονίου.

Η σειρά, έξι επεισοδίων (βασισμένη στο ομότιτλο διήγημα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη), σε σκηνοθεσία Νίκου Κουτελιδάκη και σενάριο Ελένης Ζιώγα, με πρωταγωνιστές τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Νίκο Ψορρά, «ζωντανεύει» μια ιστορία παράφορου και παράνομου πάθους, σε μια πατριαρχική κοινωνία, που δοκιμάζει τα όρια και τις αντοχές των ηρώων, οι οποίοι έρχονται αντιμέ­τωποι με τα πιο επικίνδυνα μυστικά, που δεν τολμούν να ομολογήσουν ούτε στους ίδιους τους εαυτούς τους.

Ο Παπαδιαμάντης στην τηλεόραση

Ο Μανούσος Μανουσάκης άφησε στην άκρη τους ετερόκλητους έρωτες, που αν μη τι άλλο έγραψαν ιστορία στην ελλη­νική τηλεόραση, και καταπιάνεται με τη μεταφορά διηγημάτων στη μικρή οθόνη. Μετά την τεράστια επιτυχία του «Κόκκινου Ποταμιού», ο Μανουσάκης επιστρέφει στη δημόσια τηλεόραση με τη σειρά «Το ελληνικό διήγημα» που θα αποτελείται από τρεις μίνι σειρές μυθοπλασίας. Η πρώτη, τα γυρίσματα της οποίας έχουν ήδη ολοκληρωθεί (μεταξύ άλλων έγιναν στο Λαύριο και στο Κυπαρίσσι Λακωνίας), «ζωντανεύει» το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Βαρδιάνος στα σπόρκα», με περιεχόμενο άκρως επίκαιρο.

Το διήγημα του Παπαδιαμάντη αφηγείται την ιστορία μιας ηλικιωμένης γυναί­κας, της Σκεύως, την οποία υποδύεται η Ρένια Λουιζίδου, η οποία όταν μαθαίνει ότι ο γιος της (Γιώργος Σαββίδης) είναι άρρωστος, μεταμφιέζεται σε άνδρα και γίνεται βαρδιάνος, δηλαδή φύλακας, στα σπόρκα, στα καράβια που βρίσκονταν σε καραντίνα εξαιτίας της χολέρας, προκειμένου να τον σώσει. Την κοπέλα του Σταύ­ρου υποδύεται η Τζένη Καζάκου. Ακόμη, εμφανίζονται οι Τάκης Βαμβακίδης, Παύλος Κουρτίδης, Πέτρος Ξεκούκης και η Μαρία Καβουκίδου.

Το δεύτερο διήγημα είναι ένα από τα πιο γνωστά και εκτενή αυτοβιογραφικά διηγήματα του Γιώργου Βιζυηνού. Πρόκει­ται για το «Ποιος ήταν ο φονεύς του αδελ­φού μου», το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε σε συνέχειες στο περιοδικό «Εστία». Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στα μέσα Ιουλίου, από το σπίτι των Μπενιζέλων στην Πλά­κα, ενώ οι συντελεστές θα ταξιδέψουν σε Ξάνθη και Βέροια. Πρωταγωνιστούν οι Σόλων Τσούνης, Τατιάνα Παπαμόσχου, Κώστας Φλωκατούλας, Νικόλας Παπαγιάννης και Ντίνα Μιχαηλίδου.

Το τρίτο διήγημα που θα «ζωντανέψει» στη μικρή οθόνη είναι οι «Κρίσιμες στιγμές» της Γαλάτειας Καζαντζάκη, όπου παρουσιάζονται οι πληγωμένες αλλά αξι­οπρεπείς γυναίκες, οι αποκλεισμένοι και απόκληροι του αστικού χώρου, οι πνευ­ματικοί άνθρωποι που δεν υποδύονται τον ρόλο τους αλλά τον επωμίζονται.

Η σειρά θα γυριστεί στην Αθήνα, κυρίως στην Πλάκα.

Τους πρωταγωνιστικούς ρό­λους θα έχουν η Τάνια Τρύπη και ο Άκης Σακελλαρίου.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved