Η ΕΡΤ αλλάζει το πρόγραμμά της - Αφιέρωμα στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη
Media

Η ΕΡΤ αλλάζει το πρόγραμμά της - Αφιέρωμα στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη

Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στη «Ρωμιοσύνη», μία από τις πιο σημαντικές δημιουργίες του Μίκη Θεοδωράκησεποίηση Γιάννη Ρίτσου, σφραγισμένη από την αξεπέραστη ερμηνεία του πιο αντιπροσωπευτικού ερμηνευτή του: του Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Προσεγγίζει την αφετηρία, το ιστορικο-κοινωνικό πλαίσιο δημιουργίας και τους στόχους αυτής της ενότητας τραγουδιών, που αποτελεί εγκώμιο της Ρωμιοσύνης, «των απλών ανθρώπων κι όχι των λίγων και ξεχωριστών», σύμφωνα με τις μαρτυρίες του Γιάννη Καούνη, μέλους της Νεολαίας Λαμπράκη, που αγωνιζόταν τότε -μεταξύ άλλων- «για περισσότερη ειρήνη, μόρφωση, δημοκρατία και σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Το νήμα όμως της αφήγησης ξετυλίγει ο ίδιος ο συνθέτης. Με λόγο χειμαρρώδη, στοχαστική διάθεση και τη σπάνια αφηγηματική διάθεση που τον διακρίνει, εξιστορεί την πορεία ενός έργου που σφραγίζει μια εποχή και το χαρακτηρίζει η γενναιότητα και η αγάπη για την πατρίδα, όπου γεννήθηκε η δημοκρατία.


Ο Μίκης Θεοδωράκης αφηγείται πώς μια ομάδα γυναικών και θυγατέρων φυλακισμένων το 1962 πρότειναν στον Γιάννη Ρίτσο να γράψει κάτι που θα μελοποιούσε ο ίδιος, μήπως και ευαισθητοποιούνταν η κοινή γνώμη, πώς ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης το θεώρησε την κορυφαία του στιγμή, πώς η «Ρωμιοσύνη» παρουσιάστηκε με επιτυχία στο θέατρο Κεντρικό πριν ηχογραφηθεί, πώς η ηχογράφηση έγινε σε χρόνο ρεκόρ, πώς παρουσιάστηκε σε ανοιχτές συναυλίες στην Αθήνα και την επαρχία, καθώς και πώς θριάμβευσαν στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας με πρωτοφανή προσέλευση κόσμου μέσα σ’ ένα ασφυκτικό πλαίσιο τρομοκρατίας.
Ακόμη, μιλά για το πώς η δικτατορία του Παπαδόπουλου την απαγόρευσε μαζί με όλο το έργο του και πώς άρχισαν με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Πέτρο Πανδή τις 2.000 συναυλίες στο εξωτερικό, δυσφημίζοντας και πολεμώντας τη χούντα, τραγουδώντας πάντα τη «Ρωμιοσύνη» που αποτέλεσε το έμβλημα του αντιδικτατορικού αγώνα…Σκηνοθεσία-παραγωγή: Γιώργος Χρ. Ζέρβας.Έρευνα-σενάριο: Γιώργος Χρ. Ζέρβας, Βαγγέλης Παπαδάκης.
Σύμβουλος: Σπύρος Παπαϊωάννου.
Ηχοληψία: Βασίλης Δίντσιος.
Μοντάζ: Ντίνος Βαμβακούσης, Ελένη Τόγια.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Παναγιωτάκης.
Διεύθυνση παραγωγής: Τζίνα Πετροπούλου.
Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε. 2007.

22.00 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ «Το τελευταίο χτύπημα»

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved