Βαρδιάνος στα σπόρκα: Ένα αριστούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας «ζωντανεύει» στη μικρή οθόνη
Media

Βαρδιάνος στα σπόρκα: Ένα αριστούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας «ζωντανεύει» στη μικρή οθόνη

νέα μίνι σειρά μυθοπλασίας, τεσσάρων επεισοδίων, «Βαρδιάνος στα σπόρκα», σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη, που «ζωντανεύει» στη μικρή οθόνη το ομότιτλο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ1 το Σάββατο 2 Οκτωβρίου, στις 22:00.

Το κλίμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής, στα μέσα του 19ου αιώνα, μας μεταφέρει το πρώτο επεισόδιο της σειράς, η οποία θα μεταδίδεται κάθε Σάββατο, στις 22:00.

Επεισόδιο 1ο

Λαχτάρισε η Σκεύω η Γιαληνίτσα, που τη φωνάζουν και σαβουροκόφα, όταν είδε ένα καράβι αραγμένο στον Τσουγκριά, το νησάκι απέναντι. Σκέφτηκε ότι μπορεί να είναι το καράβι στο οποίο έχει μπαρκάρει λοστρόμος ο γιος της, ο Σταύρος. Έτρεξε αμέσως στην αγορά να μάθει. Η κωμόπολη είναι αναστατωμένη.

Ο τελάλης ανακοίνωσε ότι λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της χολέρας και ο Τσουγκριάς έχει κηρυχτεί επιχολέριος. Τα πλοία που φτάνουν εκεί θεωρούνται σπόρκα. Μολυσμένα, δηλαδή, γιατί έρχονται από μέρη που μαστίζει η αρρώστια. Η αγωνία της Σκεύως μεγαλώνει.

Έχει έρθει εντολή από τη Νομαρχία, να δημιουργηθεί στον Τσουγκριά λοιμοκαθαρτήριο και να μπαίνουν τα πλοία σε καραντίνα. Ο μαστρο-Χερχέρης και ο καπετάν Κωνσταντής, παίρνουν μέρος στη δημοπρασία, ο πρώτος για τις κατασκευές και ο δεύτερος για την προμήθεια ξυλείας. Παράλληλα σχεδιάζουν να παντρέψουν την κόρη του Χερχέρη, τη Ρηνιώ, με τον γιο του Κωνσταντή. Η Ρηνιώ, όμως, είναι ερωτευμένη με τον Σταύρο και αντιδρά σε αυτή την ιδέα.

Γιώργος Σαββίδης, Τζένη Καζάκου

Και ενώ το ενδιαφέρον όλων είναι στη δημοπρασία, που γίνεται στην πλατεία, η Σκεύω παίρνει τα άσχημα μαντάτα. Το καράβι, στο οποίο είναι και ο γιος της, μπήκε σε καραντίνα και ο ίδιος έχει αρρωστήσει. Τότε, μια τρελή ιδέα έρχεται στο μυαλό της.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved