28η Οκτωβρίου: Ταινίες και πρωταγωνιστές που έμειναν στην ιστορία!
Media

28η Οκτωβρίου: Ταινίες και πρωταγωνιστές που έμειναν στην ιστορία!

Αναζητώντας τις ταινίες που γυρίστηκαν με αφορμή το έπος του ‘40 ανακαλύπτεις ότι πρόκειται για έναν ανεκτίμητο κινηματογραφικό θησαυρό με αμέτρητα φιλμ και τους πιο λαμπερούς πρωταγωνιστές της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.

Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τζένη Καρέζη, Θανάσης Βέγγος, Δημήτρης Παπαμιχαήλ Κώστας Καζάκος, και Μάνος Κατράκης είναι μόνο μερικά από τα δεκάδες ονόματα που ενσάρκωναν ηρωικούς ρόλους από την σκηνοθετικές οδηγίες των σπουδαιότερων Ελλήνων σκηνοθετών όπως Γιάννης Δαλιανίδης, Ντίνος Κατσουρίδης, Νίκος Φώσκολος κ.α.

Αλίκη Βουγιουκλάκη «Υπολοχαγός Νατάσα», 751.000 εισιτήρια

Πρόκειται για μία από τις πιο εμπορικέ ταινίες από το ξεκίνημα του ελληνικού κινηματογράφου, αφού κατάφερε να κόψει περισσότερα από 751.000 εισιτήρια στην πρώτη της προβολή σ 12 Δεκεμβρίου του 1970.

Η σκηνοθεσία ανήκε στο Νίκο Φώσκολο που αρχικά – όπως είχε ομολογήσει σε συνέντευξη του δεν ήθελε την Αλίκη Βουγιουκλάκη για πρωταγωνίστρια του. Βέβαια, όπως γνωρίζουμε δεν του πέρασε, και η Αλίκη - μετά την επέμβαση της Φίνος Φιλμ πήρε τον ρόλο, που όπως έδειξε η κινηματογραφική ιστορία, της ταίριαζε γάντι.

Το αρχικό όνομα του φιλμ ήταν «Υπολοχαγός Ναυσικά», κάτι που στην λαμπερή ηθοποιό δεν άρεσε καθόλου κι έτσι μετά από παρέμβαση της μετονομάστηκε σε «Υπολοχαγό Νατάσα». Η ταινία αναμφισβήτητα ήταν μία ελληνική υπερπαραγωγή δεδομένα της εποχής, με γυρίσματα και στο εξωτερικό και δύο ακριβοπληρωμένους πρωταγωνιστές, αφού στο πλευρό της Αλίκης ήταν ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ.

Η υπόθεση: Η Νατάσσα Αρσένη και ο Ορέστης, αξιωματικός του ελληνικού στρατού, ζουν ένα μεγάλο έρωτα στην κατοχή. Οι δυο τους αιχμαλωτίζονται, βασανίζονται αλλά η αγάπη τους και το πάθος για μια «ελεύθερη πατρίδα» τα ξεπερνάει όλα. Το φιλμ αναδεικνύει τον πατριωτισμό και την αντίσταση και αξίζει να αναφέρουμε ότι προβλήθηκε και στο εξωτερικό. Μάλιστα, στάθηκε αφορμή για την Αλίκη Βουγιουκλάκη να πείσει με ευκολία και να πάρει τα δικαιώματα για ν' ανεβάσει στη συνέχεια την «Εβίτα» στην Αθήνα.

Τζένη Καρέζη «Κονσέρτο για πολυβόλα», 427.000 εισιτήρια

Ο Νίκος Φώσκολος υπογράφει το σενάριο και ο Ντίνος Δημόπουλος σκηνοθετεί τους Τζένη Καρέζη, Μάνο Κατράκη, Κώστα Καζάκο, Ανδρέα Μπάρκουλη, Ζώρα Τσάπελη και Σπύρο Καλογήρου σε ένα φιλμ άκρως δραματικό. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 27 Φεβρουαρίου του 1967 κόβοντας περισσότερα από 427.000 εισιτήρια. Το «Κονσέρτο για πολυβόλα» ήταν η ταινία σταθμός για την Τζένη Καρέζη και τον Κώστα Καζάκο, όχι μόνο για τους ρόλους που υποδύθηκαν, αλλά και γιατί εκεί συναντήθηκαν για πρώτη φορά. Ως γνωστόν η γνωριμία τους έγινε έρωτας που τους οδήγησε στα σκαλιά της εκκλησίας λίγο αργότερα. Αξίζει ν' αναφέρουμε ότι το σενάριο αυτής της ταινίας χρησιμοποιήθηκε έξι χρόνια αργότερα από τον ίδιο τον Νίκο Φώσκολο για την τηλεοπτική σειρά «Ο Άγνωστος Πόλεμος», προβλήθηκε από την ΥΕΝΕΔ σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.

Η υπόθεση: Ένας έρωτας γεννιέται με φόντο τον πόλεμο. Πιο συγκεκριμένα η νίκη, μια πολιτική υπάλληλος στο γενικό επιτελείο στρατού, παραμονές του πολέμου το 1940, παραδίδει στρατιωτικά έγγραφα στους Ιταλούς, οι οποίοι την εκβιάζουν με τη ζωή του αδερφού της. Η πράξη της αποκαλύπτεται και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο, αλλά ένας στρατηγός με το ψευδώνυμο Δαρείος της προτείνει να συνεχίσει να προμηθεύει τους Ιταλούς με έγγραφα, πλαστά όπως αυτή τη φορά. Μαζί της όμως, μπλέκει και ένας νεαρός λοχαγός, που είναι ερωτευμένος μαζί της. Όταν μία δήθεν κλοπή ανακαλείται, ο λοχαγός δικάζεται και καταδικάζεται σε θάνατο, μόνο που η εκτέλεση του είναι εικονική για να πειστούν οι Ιταλοί και το γνήσιο των πληροφοριών που προμηθεύονται, ενώ ο πόλεμος ξεσπάει.

Κώστας Καζάκος «Υποβρύχιο Παπανικολή», 280.000 εισιτήρια

Κώστας ΚαζάκοςΓιάννης Φέρτης πρωταγωνιστούν σε μία εντελώς ανδρική πολεμική ταινία! Το «Υποβρύχιο Παπανικολής» προβλήθηκε πρώτη φορά στους κινηματογράφους το Σεπτέμβριο του 1971 σε σκηνοθεσία Γιώργου Ζερβουλάκου και σενάριο του Δημήτρη Ζαννίδη. Την πρώτη εβδομάδα προβολής της έκοψε 280.388 εισιτήρια, τερματίζοντας την 12η θέση ανάμεσα σε 90 ταινίες. Για την ιστορία να πούμε ότι προβλήθηκε, με μεγάλη επιτυχία στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, ο σκηνοθέτης όταν προσκλήθηκε για να παραλάβει την τιμητική διάκριση που της απονεμήθηκε, αρνήθηκε κατηγορηματικά και δεν την δέχτηκε γιατί κατά τη γνώμη του η ταινία ήταν απαράδεκτη. Αγνωστοι αι βουλαί των σκηνοθετών θα πούμε εμείς!

Θανάσης Βέγγος «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;», 640.000 εισιτήρια

Τρία βράδια στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1971 (καλλιτεχνικής ταινίας, σεναρίου και α’ ανδρικού ρόλου) και 640 471 εισιτήρια. Θεωρείται όχι άδικα μία από τις ταινίες αναφορά του ελληνικού κινηματογράφου που ακόμη και σήμερα κάποιες κινηματογραφικές αίθουσες συνεχίζουν να την προβάλουν ανήμερα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Θανάσης Βέγγος και Ντίνος Κατσουρίδης δύο εμβληματικοί άνθρωποι του κινηματογράφου και του θεάτρου δημιούργησαν μία ταινία με σάτιρα, δράμα αλλά και κωμικά στοιχεία. Στο πλευρό του Θανάση Βέγγου η Κατερίνα Γώγου, η Έφη ροδίτη και ο Αντώνης Παπαδόπουλος.

Η υπόθεση: Η ιστορία εκτυλίσσεται στην περίοδο της κατοχής και αναφέρει πως μετά από μια ψευδομαρτυρία σε ένα δικαστήριο, ο Θανάσης θα βρεθεί σε φυλακή πολιτικών κρατουμένων. Εκεί θα τον ονομάσουν Ιβάν (ένας περίφημος αντιστασιακός) και θα κινδυνέψει να εκτελεστεί. Η ταινία ξεκινά με την εκπληκτική σκηνή που δείχνει τον Θανάση που εργάζονται σε γερμανικό εργοστάσιο. Κατά την επιστροφή του στο σπίτι του, θα περάσει από την ταβέρνα που προμηθεύεται φαγητό. Εκεί θα του μυρίζει κρέας. Ο ταβερνιάρης θα το αρνηθεί και ο Θανάσης θα φύγει. Στον δρόμο οι ναζί κυνηγάνε έναν Έλληνα πατριώτη, ο Θανάσης τρομοκρατημένος θα αρχίσει να τρέχει και αυτός, ώσπου κάποια στιγμή το φαγητό που πήρα από την ταβέρνα θα πέσει όλο κάτω… Μια πραγματικά εξαιρετική ταινία που αξίζει να παρακολουθήσουμε αν ήδη δεν το έχουμε κάνει.

Γιάννης Φέρτης-Ζωή Λάσκαρη «Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο», 280.000 εισιτήρια

Σπουδαίοι πρωταγωνιστές και καθηλωτικής ερμηνείες από τον Μάνο Κατράκη, τον Παντελή Ζερβό, τον Χρόνη Εξαρχάκο, τη Zωή Λάσκαρη και τον Βαγγέλη Σειληνό. Μία ταινία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χάρη σ’ αυτές τις ερμηνείες μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κινηματογραφικές παραγωγές της Φίνος στην δεκαετία του ‘70. Στο τιμόνι του σκηνοθέτη αλλά και σε «ρόλο» σεναριογράφου ο Γιάννης Δαλιανίδης. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1970 κόβοντας περισσότερα από 280.000 εισιτήρια. Η πλοκή, διαφορετική από όσες ήδη ξέραμε ως εκείνη τη στιγμή το συγκεκριμένο είδος.

Η υπόθεση: Μια παρέα φοιτητών, που διαλύεται με την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940, ο Νέστορας και οι φίλοι του φεύγουν για το μέτωπο. Η αδελφή του Μάρθα υπηρετεί ως εθελόντρια νοσοκόμα και την συναντάει έναν από τους φίλους του αδερφού της, τον Κώστα που είναι τραυματίας. Μεταξύ τους αναπτύσσεται μία τρυφερή σχέση. Επτά μήνες αργότερα, οι Γερμανοί μπαίνουν στην Αθήνα και ο πατέρας του Κώστα γίνεται συνεργάτες τους…

Πηγή: Λοιπόν

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved