Ζέτα Δούκα: Η μάχη με την κατάθλιψη  - «Έχω περάσει νευρική ανορεξία και νευρογενή βουλιμία»
Media

Ζέτα Δούκα: Η μάχη με την κατάθλιψη - «Έχω περάσει νευρική ανορεξία και νευρογενή βουλιμία»

H Ζέτα Δούκα ήταν καλεσμένη στην εκπομπή του Open, Απλές κουβέντες,  και μίλησε για τη μάχη που έδωσε με την κατάθλιψη αλλά και τις διαταραχές πρόσληψης τροφής.

Η ηθοποιός είπε μεταξύ άλλων: «Αν καταλάβω ότι κάτι είναι σωστό, με αφορά και υπάρχει τρόπος και λόγος για να γίνει, έφυγα. Και είμαι και μπροστά, κατεβάζω ιδέες, οργανώνομαι και οργανώνω και ομάδες. Θεωρώ ότι μια ζωή την έχουμε και είναι πολύ μεγάλη για να κάθεσαι και να μην κάνεις τίποτα και πολύ μικρή για να κάθεσαι και να μεμψιμοιρείς.

Είναι όμως πολύ μεγάλη για να μην κάνεις τίποτα, είναι ατελείωτη. Τώρα που μιλάω και λέω για τον χαρακτήρα μου και πως γεννήθηκα… Έζησα μια ζωή που έφαγα πολλές κατραπακιές, πολλά εμπόδια. Σταμάτησα, γύρισα πίσω, ματαιώθηκα… Το βασικό μου όμως χαρακτηριστικό είναι ενός ανθρώπου δράσης που δε βουλιάζει πάρα πολύ σε αυτά που δε θα έπρεπε».

Και πρόσθεσε: «Είμαι όμως και ένας άνθρωπος που επειδή του έτυχαν άλλα πράγματα – αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει τύχη – δεν φλέρταρα απλώς αλλά έζησα πάρα πολύ την κατάθλιψη. Κανονική κατάθλιψη για πολλά χρόνια, έκανα πολύ μεγάλη προσπάθεια και ψυχοθεραπεία για να βγω. Πρόκειται για τεράστια νίκη. Ότι όμως περνάς στη ζωή σου είναι μια γνώση, αν εναποθέσεις αυτή τη γνώση σε κάποιον που θα σε βοηθήσει καλύτερα να την αποκωδικοποιήσεις και θα σου δώσει τα εργαλεία να τα πάρεις και να τα χρησιμοποιήσεις αν σου ξανασυμβεί ή για να χτίσεις κάτι άλλο, η ζωή γίνεται πιο εύκολη. Έχω μάθει να αναγνωρίζω πότε με παίρνει από κάτω, πότε βουλιάζω σε κομμάτια που θυμίζουν σκοτεινές μου στιγμές. Έχω κάνει πάρα πολλά χρόνια ψυχανάλυση».

Και δεν δίστασε να πει: «έχω περάσει νευρική ανορεξία και νευρογενή βουλιμία από τα 15 μέχρι τα 26 μου. Ο σωστός όρος είναι διαταραχές πρόσληψης τροφής και είναι καλό να το λέμε σωστά. Υπάρχει η πεποίθηση ότι ο ανορεξικός δεν πεινάει και δεν θέλει να φάει, κάτι που είναι λάθος».

Και υπογράμμισε η ηθοποιός: «Ο άνθρωπος που έχει ανορεξία και πεινάει και θέλει να φάει. Χρησιμοποιεί την τροφή ως μέσο άσκησης, εξουσίας και τελειομανίας στο κεφάλι του. Ως μέσο ελέγχου στον εαυτό του. Όταν προσπαθείς να ελέγξεις κάτι σημαίνει ότι έχεις ένα μεγάλο κενό με την ίδια σου την πηγή της ύπαρξης… Ο διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι σοβαρές ψυχικές αρρώστιες που ανήκουν στην κατηγορία των εθισμών, όπως είναι τα ναρκωτικά και το αλκοόλ».

«H ψυχανάλυση είναι το μοναδικό δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου και να πιάσει τόπο» κατέληξε λέγοντας η ηθοποιός!

Διαβάστε επίσης:

Ζέτα Δούκα: Έχει γενέθλια και αποκάλυψε την ηλικία της με ένα συγκινητικό μήνυμα

Καρκάς κατά της Ζέτας Δούκα: «Δε μπορείς να βγαίνεις με ύφος βιασμένης γιατί σου πέταξαν καρέκλα»

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved