Καταστροφές και θρίαμβοι: Μία μίνι σειρά ντοκιμαντέρ έρχεται στον ΣΚΑΙ
Media

Καταστροφές και θρίαμβοι: Μία μίνι σειρά ντοκιμαντέρ έρχεται στον ΣΚΑΙ

Μια νέα μίνι σειρά ντοκιμαντέρ 7 επεισοδίων, με τίτλο «Καταστροφές και Θρίαμβοι», κάνει πρεμιέρα στον ΣΚΑΪ την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου στις 21.00 και θα μεταδίδεται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή την ίδια ώρα.

Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στο παρελθόν μας, μέσα από εφτά μεγάλους ιστορικούς κύκλους της ιστορίας μας που μοιράζονται κοινά στοιχεία: μεγαλόπνοα σχέδια, μεγάλες καταστροφές αλλά και εντυπωσιακούς θριάμβους.

Διακόσια χρόνια μετά το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης και δώδεκα χρόνια μετά την έκρηξη μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, στρέφουμε το βλέμμα μας στο παρελθόν για να μπορέσουμε να φανταστούμε το μέλλον. Δυστυχώς, η κρίση μας εκπαίδευσε να κοιτάμε το παρελθόν αποκλειστικά μέσα από το δικό της πρίσμα. Όπως ήταν φυσικό, κυριάρχησαν η κατάθλιψη και η απαισιοδοξία. Είμαστε άραγε άξιοι και ικανοί για κάτι καλύτερο;

Εύκολα μπορούμε να διαπιστώσουμε πως η ιστορία μας είναι σπαρμένη με μεγάλες καταστροφές: από τη σφαγή της Χίου το 1822 και τις διαδοχικές πτωχεύσεις του 19ου αιώνα, ως τη Χούντα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, περνώντας από τον Εθνικό Διχασμό, τη Μικρασιατική Καταστροφή, την Κατοχή και τον Εμφύλιο. Είμαστε ως χώρα καταδικασμένοι να ζούμε την μια καταστροφή μετά την άλλη; Είναι τελικά η ιστορία μας μια αδιάκοπη αλυσίδα καταστροφών; Και αν πράγματι ισχύει αυτό, ποια είναι η αιτία; Μήπως ο αιώνιος διχασμός μας; Η κακοδαιμονία της φυλής μας; Οι συνωμοσίες των ξένων εναντίον μας;

Η σειρά «Καταστροφές και Θρίαμβοι» αναζητεί τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Το κεντρικό ερώτημα είναι πως τελικά καταφέραμε να μετουσιώσουμε τις καταστροφές που βιώσαμε σε θριάμβους. Και οι απαντήσεις συχνά ξαφνιάζουν.

Πρόκειται για μια νέα, πρωτότυπη αφήγηση της σύγχρονης ιστορίας μας που εκτυλίσσεται με κινηματογραφικό τρόπο. Πρωταγωνιστεί το φυσικό και το δομημένο περιβάλλον του τόπου που συνδέεται στενά με την ιστορική αφήγηση. Ξεδιπλώνεται έτσι, ένα συναρπαστικό μωσαϊκό που σίγουρα θα προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον και πολλές συζητήσεις. Η σειρά βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Στάθη Καλύβα, Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στην Οξφόρδη και παλαιότερα στο Yale, μέλους της Αμερικανικής και της Βρετανικής Ακαδημίας Επιστημών και στηρίζεται στην πιο αξιόπιστη πρόσφατη ιστορική έρευνα και τη συμμετοχή 35 κορυφαίων ειδικών.

Η μεταφορά του βιβλίου σε τηλεοπτική σειρά επτά επεισοδίων έγινε από την Anemon Productions (Ρέα Αποστολίδη, Γιούρι Αβέρωφ). Τη σκηνοθεσία υπογράφουν ο Αλέξανδρος Μερκούρης, ο Ανδρέας Αποστολίδης και ο Γιούρι Αβέρωφ, ενώ το ρόλο του παρουσιαστή και αφηγητή αναλαμβάνει ο ίδιος ο Στάθης Καλύβας. Τα γυρίσματα περιλαμβάνουν τόπους - σταθμούς όπου εκτυλίχθηκαν τα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης Ελλάδας, εμβληματικά κτίρια αλλά και ιστορικά αρχεία όπου ο θεατής αποκτά πρόσβαση σε σπάνια τεκμήρια, ανέκδοτες φωτογραφίες και φιλμ. Σε αυτές τις τοποθεσίες, ο Στάθης Καλύβας συναντά μερικούς από τους πιο επιδραστικούς ακαδημαϊκούς και μελετητές της σύγχρονης Ελλάδας, όπως ο Γιώργος Δερτιλής, η Μαρία Ευθυμίου, ο Roderick Beaton, ο Νίκος Μαραντζίδης, ο Κώστας Κωστής, ο Παναγής Παναγιωτόπουλος, ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Μάνος Ματσαγγάνης, η Κωνσταντίνα Μπότσιου, ο Χρυσάφης Ιορδάνογλου και ο Γεράσιμος Μοσχονάς.

Η σειρά αναπτύσσεται μέσα από εφτά επεισόδια που αντιστοιχούν σε εφτά μεγάλους ιστορικούς κύκλους:

  • Μια χώρα γεννιέται - 1821-1830
  • Ένα κράτος από το μηδέν - 1830-1912
  • Για μια Μεγάλη Ιδέα - 1912-1923
  • Από την διχόνοια στο θαύμα - 1923-1950
  • Από τον σοσιαλισμό στο ευρώ - 1974-2004
  • Το Μνημόνιο - 2004-Σήμερα

Δείτε το trailer:

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved