Άγιος Παΐσιος: Ο Στάμος Τσάμης, ο σκηνοθέτης της σειράς δηλώνει ευλογημένος
Media

Άγιος Παΐσιος: Ο Στάμος Τσάμης, ο σκηνοθέτης της σειράς δηλώνει ευλογημένος

Ο σκηνοθέτης της συγκλονιστικής σειράς του MEGA «Άγιος Παΐσιος», Στάμος Τσάμης, δήλωσε πανευτυχής για το αποτέλεσμα και την ανταπόκριση από το τηλεοπτικό κοινό.

Η τεραστία επιτυχία της σειράς «Αγιος Παΐσιος» απέδειξε πόσο έχει λείψει στον κόσμο μια αληθινά ποιοτική τηλεόραση. Η εξαιρετική σειρά του ΜEGA, που προβάλλεται κάθε Πέμπτη στις 22.30, είναι μια παραγωγή πιστή στο θέμα της, χωρίς υπερβολές και εκπτώσεις και με υπέροχη σκηνοθεσία, που ακολουθεί την ιστορία ζωής του Αγίου Παϊσίου από τη γέννηση του μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να μονάσει. Το σενάριο έχει υπογράψει ο Γιώργος Τσιάκκας και τη σκηνοθεσία ο Στάμος Τσάμης.

Ο γνωστός σκηνοθέτης μίλησε στο «Secret» για τις δύσκολες, αλλά και ευλογημένες στιγμές που βίωσαν στα γυρίσματα της σειράς. Ο Στάμος Τσάμης γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά, με τραγούδια του Καζαντζίδη και ιαχές των φιλάθλων όταν έμπαινε γκολ στο «Καραϊσκάκης»...

Πώς αισθάνεστε που ο Αγιος Παΐσιος «βγήκε στον αέρα»;

Πανευτυχής και ευλογημένος που το νέο μου εγχείρημα είναι πλέον στις τηλεοπτικές οθόνες. Ενα μεγάλο στοίχημα για όλους τους συντελεστές - δημιουργούς. Ο καθένας μας έδωσε τον καλύτερο του εαυτό, με οδηγό και συνοδοιπόρο τον Αγιο Παΐσιο φυσικά. Εχοντας πια δει και τις αντιδράσεις του κοινού μετά το πρώτο επεισόδιο, νιώθω δικαιωμένος για όλες τις επιλογές μου στο σύνολο της σειράς. Επίσης, είμαι πολύ χαρούμενος που η τηλεοπτική μας στέγη είναι το ΜEGA. Ολη η δημιουργική ομάδα του σταθμού πίστεψε στο όραμα μας και καλοδέχθηκε τη σειρά.

Πώς είναι για έναν σκηνοθέτη να συνεργάζεται σε μια ιστορική - βιογραφική σειρά;

Θεωρώ ότι είναι μια πρόκληση προσωπικά για εμένα η μεγαλύτερη πρόκληση που είχα μέχρι τώρα στην καριέρα μου. Ηξερα από την αρχή ότι θα ήταν ένα μεγάλο ταξίδι, ένα όμορφο ταξίδι γνώσης, αγάπης, αναζήτησης, εξερεύνησης και περιπλάνησης. Στόχος μας, να προσπαθήσουμε να πλησιάσουμε και να αποδώσουμε το θέμα με ταπεινότητα, αγάπη, απλότητα, καθαρότητα και αλήθεια, χωρίς εντυπωσιασμούς και υπερφίαλα, βαρύγδουπα στοιχεία. Απλότητα, ταπεινότητα και αγάπη: ό,τι ακριβώς είναι ο Αγιος Παΐσιος. Αφέθηκα και ζήτησα τη βοήθεια του για να με οδηγήσει και να μου δείξει τον τρόπο και τον δρόμο.

Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία επιλέξατε τους χώρους των γυρισμάτων;

Εκτός από τους φυσικούς-ρεαλιστικούς χώρους όπου έζησε και μεγάλωσε ο άγιος, όπως, π.χ., η Κόνιτσα και το Άγιον Ορος, έπρεπε να διαχειριστούμε με αληθοφάνεια τους πολλούς χώρους που δεν είχαμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε, όπως, π.χ., η Καππαδοκία. Αναλύσαμε με όλη την ομάδα και βρήκαμε στον εγχώριο-τόπο τοποθεσίες που να μοιάζουν με την Καππαδοκία.

Υπάρχουν δυσκολίες στη διάρκεια των γυρισμάτων που σας προβληματίζουν;

Η μεγαλύτερη πρόκληση και δυσκολία ήταν να προσπαθήσουμε να πλησιάσουμε το μεγαλείο της προσωπικότητας του αγίου ως προς το καλλιτεχνικό κομμάτι. Επειτα, η αληθοφάνεια των χωρών, τα ήθη και έθιμα και η αληθινή πίστη των Ελλήνων της Καππαδοκίας. Ο διωγμός τους και η είσοδος τους στη μάνα-πατρίδα Ελλάδα. Ο Covid ήταν ένα άλλο σημαντικό και δύσκολο κομμάτι που έπρεπε να διαχειριστούμε σωστά κα συνετά. Ολη η παραγωγή τηρούσε το πρωτόκολλο, αλλά, ειδικά όταν τελειώσαμε τα γυρίσματα σε Καστοριά, και Ιωάννινα, οι εν λόγω περιοχές γίνονταν κόκκινες και αποκλείονταν - δύσκολη συνθήκη, αλλά όχι απροσπέλαστη, αφού ο άγιος ήταν πάντα δίπλα μας, καθοδηγητής και συνοδοιπόρος μας σε όλο το εγχείρημα μας. Τέλος, οι αντίξοες καιρικές συνθήκες με τις οποίες δουλέψαμε σε δύσκολα γυρίσματα, όπως αυτούσιους -5 βαθμούς στα Δερβενοχώρια. Χρειάστηκε να επιστρατευθούν η βαθιά πίστη μας, όλων των δημιουργών, η ομαδικότητα, η αγάπη, η ένωση, καθώς οι λογισμοί ήταν καθημερινοί σε διάφορες μορφές.

Η σειρά αγαπήθηκε αμέσως από το τηλεοπτικό κοινό, που της χάρισε πολύ υψηλά νούμερα τηλεθέασης. Πού πιστεύετε όχι οφείλεται αυτό;

Είναι μια σειρά που θα κάνει τη διαφορά και αυτό διότι ο κόσμος διψά για μια νέα τηλεοπτική πρόταση, μια πνευματική σειρά, μια διαφορετική σειρά. Η σειρά απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Εχει πολλά μηνύματα, εστιάζοντας στην αγάπη, την οικογένεια, τις σχέσεις των ανθρώπων, τη βαθιά και αληθινή πίστη. Το «Δόξα τω θεώ» είχε βαρύτητα και διαφορετικό ηχόχρωμα τότε, με την πραγματική έννοια του. Εκτός από τη ζωή του αγίου, βλέπουμε και την ιστορία του ελληνικού έθνους σε πολύ σημαντικές περιόδους. Είμαι σίγουρος ότι όλοι θα βρουν κάτι που να τους φέρνει στον νου κάτι οικείο.

Ποια ήταν η πιο συγκινητική στιγμή;

Οι πιο συγκινητικές στιγμές ήταν όταν ήρθαμε σε επαφή και μιλήσαμε με τους εν ζωή συγγενείς του αγίου και τους πατέρες της Εκκλησίας που τον είχαν συναντήσει. Μας εξιστορούσαν συγκινητικές εμπειρίες που είχαν μαζί του και ήταν οδηγός μας στην καλύτερη αποτύπωση του χαρακτήρα και του έργου του. Δεν θα ξεχάσω, επίσης, .ποτέ το μονοπάτι προς την Παναγούδα (κελί του Αγ. Παϊσίου στο Αγιον Ορος) την πρώτη φορά κατά τη διαδικασία του ρεπεράζ, όπου με περιέλουσε ένα ευωδιαστό λιβάνι, σημάδι καλωσορίσματος. Ευλογημένα τα γυρίσματα στο Αγιον Ορος και η βοήθεια όλων των πατέρων. Μια εμπειρία που θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη μου.

Πηγή:Secret

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved