Η Αυλή των Χρωμάτων: Αφιέρωμα στα χρυσά λαϊκά 1970-1975
Media

Η Αυλή των Χρωμάτων: Αφιέρωμα στα χρυσά λαϊκά 1970-1975

«Η Αυλή των Χρωμάτων» συνεχίζει τη μουσικό της ταξίδι, με ένα «Αφιέρωμα στα χρυσά λαϊκά 1970 – 1975».

Το Σάββατο 21 Μαΐου 2022, στις 10 το βράδυ, στην ΕΡΤ2, οι οικοδεσπότες, η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, αφιερώνουν την εκπομπή στη μουσική πενταετία 1970-1975, όπου παρά τη δύσκολη, πολιτικά, κατάσταση, οι λαϊκοί δημιουργοί εμπνέονται απ’ αυτήν και αποδίδουν «χρυσούς» καρπούς.

Σ’ αυτή την πενταετία, μια περίοδο που εγκυμονεί ζόρικες καταστάσεις με ανακατατάξεις και λογοκρισία, η αίσθηση, η ανάγκη για ανατροπή, ελευθερία, αναζήτηση και έκφραση «κραυγάζει».

Μεγάλοι λαϊκοί δημιουργοί, συνθέτες, στιχουργοί, ερμηνευτές βρίσκουν έδαφος για να εκφραστούν, να εκτονωθούν, να αποδράσουν μέσω της τέχνης τους και διαπρέπουν δίνοντας και αποδίδοντας τραγούδια «διαμάντια». Κομμάτια που κάνουν ντόρο τόσο για τον στίχο όσο και για τη σύνθεσή τους και καθορίζουν τη μετέπειτα πορεία του τραγουδιού.

Κόκοτας, Καλατζής, Πουλόπουλος, Νταλάρας, Καζαντζίδης, Μαρινέλλα, Βοσκόπουλος, Αλεξίου, Πάριος, Γαλάνη, Μητσιάς, Μητροπάνος, Διονυσίου -ποιον να πρωτοαναφέρεις- μεσουρανούν με τις ερμηνείες τους.

Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Γκάτσος, Λοΐζος, Καλδάρας, Ξαρχάκος, Βίρβος, Άκης Πάνου, Μαρκόπουλος, Μούτσης, Ρεπάνης, Λεοντής, Ελευθερίου, Γεωργουσόπουλος, Κουγιουμτζής, Σπανός, Κηλαηδόνης, Σαββόπουλος, Πλέσσας, Κατσαρός και… και…και.., πρωτοστατούν, μεγαλουργούν και μένουν έως σήμερα στις συνειδήσεις του κόσμου.

Ο οικοδεσπότης μας Χρήστος Νικολόπουλος, που ξεκίνησε ως πιτσιρίκος τη δεκαετία του ’60, πλέον ώριμος, συνεχίζει τον περίπατό του σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο, δίνοντας ανεπανάληπτες, μοναδικές συνθέσεις. Στο Αφιέρωμα θυμόμαστε πολλές απ’ αυτές, με τις ξεχωριστές πενιές του.

Τα λαϊκά τραγούδια που σφράγισαν αυτή την εποχή ερμηνεύουν μοναδικά, οι καλεσμένοι μας: Χρήστος Δάντης, Άγγελος Διονυσίου, Ευδοκία και Άννα Μελίτη.

Στην όμορφή μας παρέα, ο δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλας, που εδώ και χρόνια ασχολείται με το καλό λαϊκό τραγούδι, η σεναριογράφος και συγγραφέας Κατερίνα Μπέη, η οποία έχει γράψει το σενάριο της πετυχημένης σειράς της ΕΡΤ, «Τα καλύτερα μας χρόνια», που χρονικά μας μεταφέρει εκεί… στα τέλη της δεκαετίας του ’60 με αρχές του ’70. Μια εποχή που ξυπνά «δυνατές» μνήμες, αισθήματα συγκίνησης, νοσταλγίας αλλά και όνειρα, πείσμα και αποφασιστικότητα για ένα καλύτερο αύριο. Μαζί μας και ο τηλεοπτικός, απολαυστικός κυρ-Νίκος της σειράς, ο ηθοποιός Ερρίκος Λίτσης.

Ο καλλιτεχνικός επιμελητής της εκπομπής Κώστας Μπαλαχούτης, μέσα από το «Μικρό Εισαγωγικό», καδράρει πολύ παραστατικά αυτή τη δύσκολη πολιτικά εποχή αλλά εύφορη πολιτιστικά και δη μουσικά, ενθυμούμενος σημαντικές στιγμές των εκπροσώπων – πρωταγωνιστών αυτής της χρυσής μουσικής πενταετίας.

Στο Αφιέρωμα ακούγονται διαχρονικά κομμάτια που παραμένουν φρέσκα και ζωντανά, όπως:

«Ο γυάλινος κόσμος» σε στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και σύνθεση του Απόστολου Καλδάρα, ο οποίος το πρωτοερμήνευσε με τον Βασίλη Βλάσση, το 1961.
Η συνεργασία της Παπαγιαννοπούλου και του Καλδάρα ήταν μία ευτυχής συγκυρία με σπουδαίες στιγμές και μεγάλες επιτυχίες.

«Ο γυάλινος κόσμος» είναι ένα βαθύ κοινωνικό τραγούδι της μεγάλης στιχουργού, επηρεασμένο και από το ομότιτλο έργο του Τενεσί Ουίλιαμς. Η Ευτυχία ήταν θεατρόφιλη (και θεατρίνα) και κινηματογραφόφιλη. Στην πρώτη του ηχογράφηση με τον Βλάσση (τραγουδιστή της σχολής Καζαντζίδη) πέρασε απαρατήρητο παρότι κυκλοφόρησε από την Κολούμπια. Το κομμάτι έγινε πλατιά και διαχρονική επιτυχία όταν το ερμήνευσε ο Καζαντζίδης το 1973. Μπουζούκια στην εκτέλεση του Καζαντζίδη παίζουν ο Χρήστος Νικολόπουλος με τον Θανάση Πολυκανδριώτη.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved