O Tύπος σήμερα Τετάρτη
Tα θέματα που κυριαρχούν σήμερα στον Τύπο είναι: η σχεδιαζόμενη κατάργηση του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, η ίδρυση πειραματικών σχολείων, οι αντιδράσεις για άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων αλλά και η παράταση στην περαίωση που μέχρι στιγμής έχει αποφέρει έσοδα 2 δισ. ευρώ.
Αναλυτικά :
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Συγχωνεύσεις 4.500 Επιχειρήσεων του Δημοσίου και των Δήμων από την αρχή του έτους".
Η εφημερίδα γράφει ότι "«ποδαρικό» με 4.500 καταργήσεις / συγχωνεύσεις δημοτικών επιχειρήσεων και νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, θα'χουμε με την έλευση του 2011. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να΄χει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του νέου έτους, όπως ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ενω οι μισθοί ισοπεδώνονται... πήραν φωτιά οι τιμές από το πετρέλαιο, ΦΠΑ και τις αυξήσεις στη ΔΕΗ".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "κοκτέιλ οικονομικού θανάτου της μεσαίας τάξης ετοιμάζεται να σερβίρει η Τρόικα στην κυβέρνηση εν όψει προκαταρκτικών διαπραγματεύσεων για την αποδέσμευση της τέταρτης δόσης από το πακέτο των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ".
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Βαθύ λαρύγγι δίπλα στον Καραμανλή".
Η εφημερίδα γράφει ότι "περίπου εκατό έμμισθους πληροφοριοδότες χρησιμοποιούσε ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, όταν ήταν αφεντικό της Siemens, για να ενημερώνεται σχετικά με τις κινήσεις των πολιτικών προσώπων. Ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου είχε διεισδύσει «βαθύ λαρύγγι», το οποίο κατασκόπευσε τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή".
ΕΘΝΟΣ: "Μποναμάς σε λίγους, χαράτσι σε πολλούς".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "φωτιά ανάβουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ που θα ισχύουν από την Πρωτοχρονιά. Τον λογαριασμό θα πληρώσουν για μια ακόμη φορά τα χαμηλά εισοδήματα".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η οθωμανική αρχιτεκτονική «φέσι» στους μαθητές μας".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "εδώ, δεν διδάσκεται επαρκώς στους μαθητές μας η Ελληνικη Ιστορία και τους είναι σχεδόν άγνωστα τα επιτεύγματα της Αρχαίας και σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης και Αρχιτεκτονικής - ποιός μαθητής άραγε γνωρίζει έστω και ελάχιστα σε σχέσι με την Αρχιτεκτονική της Ακρόπολης - και τα εν λόγω υπουργεία ενδιαφέρθηκαν για την... Τουρκική Αρχιτεκτονική στην Ελλάδα;".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σαμαρά διώξε από τη Ν.Δ. με τις κλωτσιές τους «ντιντήδες»".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "δεν μπορεί να πάει μπροστά το κόμμα και η χώρα με αδελφίστικα κόλπα και κρετίνους. Ο σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά ζητάει από τον πρόεδρο της Ν.Δ. να χρησιμοποιήσει ιδεολόγους μαχητές και όχι «ντιντήδες» διαδρομιστές".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Και ο ΟΟΣΑ επιτηρητής στη χώρα".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σαν να μην έφτανε η «τρόικα», η Ελλάδα αποκτά ακόμη ένα διεθνή τοποτηρητή: τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), απόγονο του «Σχεδίου Μάρσαλ», που θα αποφανθεί για το πώς θα γίνουν χιλιάδες μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων!"
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στην πυρά τα δωρεάν σχολικά βιβλία. Βάζουν λουκέτο στον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων".
Η εφημερίδα γράφει ότι "το Υπουργικό Συμβούλιο με εισήγηση της κ. Α. Διαμαντοπούλου ρίχνει σήμερα στην πυρά το δωρεάν σχολικό βιβλίο, μία από τις εμβληματικές παροχές του κοινωνικού κράτους που καθιέρωσε πριν από μισό αιώνα ο παππούς του σημερινού πρωθυπουργού".
ΕΣΤΙΑ: "Αισιοδοξία υπό προϋποθέσεις".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "όλοι αναμένουν τα χειρότερα. Ομως αυτό είναι που πρέπει να αλλάξη. Για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα, πρέπει κάποτε να υπάρξη αισιοδοξία. Μόνο αν πεισθούν οι πολίτες ότι υπάρχουν προοπτικές, θα καλυτερεύσουν τα πράγματα".
Η ΑΥΓΗ: "Σχολείο χωρίς βιβλία!".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "καταργούν τον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων. Σχεδιάζουν αντικατάσταση του δωρεάν σχολικού βιβλίου από ψηφιακό με ευρωπαϊκά και όχι κρατικά κονδύλια".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Γεννημένοι ...χρεωμένοι".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2010 το χρέος έφθασε τα 336,8 δισ. ευρώ (144% του ΑΕΠ), έναντι 317 δισ. ή 137% του ΑΕΠ που ήταν στο τέλος Ιουνίου. Με λίγα λόγια, κάθε Ελληνας χρωστάει περίπου 33.600 ευρώ, μόνο και μόνο λόγω του δημόσιου χρέους (πέραν του ιδιωτικού χρέους).
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Εκκλήσεις για σωτηρία της Ευρωζώνης".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "την ώρα που συνεχίζονται οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων και η Ευρωζώνη εμφανίζεται αδύναμη να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν πιο δυναμικές κινήσεις από τις κυβερνήσεις των «16», ακόμη και εντός της Γερμανίας".
Η ΝΙΚΗ: "Ερασιτέχνες μαθητευόμενοι μάγοι".
Η εφημερίδα γράφει ότι "στα χαρτιά έμειναν οι προεκλογικές εξαγγελίες του Γιώργου Παπανδρέου για «μικρό και ευέλικτο» κυβερνητικό σχήμα. Οι 48 υπουργοί κι υφυπουργοί, τα 150 περίπου στελέχη του υπό σύσταση πρωθυπουργικού γραφείου και οι δεκάδες φανεροί και μυστικοί σύμβουλοι προκαλούν αρρυθμίες στην κυβερνητική μηχανή".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Το 2011 τα «δύσκολα» νομοσχέδια".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "με θέματα που δύσκολα δημιουργούν αντιδράσεις θα ασχοληθεί το σημερινό Υπουργικό συμβούλιο, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να μεταθέσει για την επόμενη χρονιά τα ακανθώδη ζητήματα που μπορούν να προκαλέσουν εντάσεις".
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13: "Παίζουν πόκα στην πλάτη μας".
Η εφημερίδα γράφει "ο εκβιασμός των πρόωρων εκλογών και του ανασχηματισμού. Η μαχαιριά του Σημίτη στον Γιώργο την πιο κρίσιμη στιγμή. Επιστροφή της Ντόρας στο μαντρί; Δίκτυο 21 κατά παλαιοκομματικών στη Ν.Δ.".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αυξήσεις-φωτιά στο ρεύμα".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "την ώρα που χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, νέες ανατιμήσεις-φωτιά στα τιμολόγια βάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από την 1η του Γενάρη, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των λαϊκών στρωμάτων".
ΤΑ ΝΕΑ: "Παζάρια για τα κλειστά επαγγέλματα".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "φόρμουλα για τη μείωση των αντιδράσεων από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων αναζητεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η προσπάθεια επικεντρώνεται στις κατώτατες αμοιβές δικηγόρων και μηχανικών, των οποίων η κατάργηση είναι κόκκινο πανί για τους δύο κλάδους".
Metro: "«Ηλεκτροσόκ» στα νοικοκυριά".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "αυξήσεις έως 11% στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την 1η Ιανουαρίου. Χαμένοι οι μικροί καταναλωτές, ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις. Ποιοί δικαιούνται το Κοινωνικό Τιμολόγιο".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Δεν πληρώνουν φόρο 2 στους 3 Ελληνες".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: "Βαρόμετρο για δανεισμό 23 δισ. ευρώ από αγορές".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στις 11 και 18 Ιανουαρίου 2011 θα δοκιμαστεί η ικανότητα του Δημοσίου για δανεισμό από τις αγορές, προκειμένου να καλύψει λήξεις εντόκων γραμματίων 4,48 δισ. ευρώ".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σε ενεργειακό κλοιό βιομηχανία-νοικοκυριά".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εν μέσω βαθιάς οικονομικής ύφεσης και δραματικής συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος, η ΔΕΗ προχωρά από 1ης Ιανουαρίου σε νέες αυξήσεις που φθάνουν έως και 11,1% σε νοικοκυριά, βιομηχανία και αγρότες. Μοναδική εξαίρεση οι υψηλές οικιακές καταναλώσεις και οι εμπορικές επιχειρήσεις".
ΚΕΡΔΟΣ: "Στα 2 δισ. ευρώ έφθασαν τα έσοδα της περαίωσης".
Η εφημερίδα γράφει ότι "πέραν κάθε προσδοκίας κινήθηκαν τα έσοδα από τη ρύθμιση της περαίωσης, καθώς μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου οι εισπράξεις είχαν ξεπεράσει τα 890 εκατ. ευρώ, ενώ οι επιπλέον φόροι που έχουν βεβαιωθεί προσεγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ".
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ποιές αγορές θα δώσουν υψηλές αποδόσεις το 2011".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "η παγκόσμια οικονομία θα σταθεροποιηθεί σε τροχιά ανάκαμψης το 2011, χρονιά που προβλέπεται να είναι καλύτερη για τις χρηματιστηριακές αποδόσεις".
Πηγή: newscode.gr
http://www.newscode.gr/media/story/o-typos-shmera-tetarth