Η Αυλή των Χρωμάτων με χρώματα παράδοσης
Media

Η Αυλή των Χρωμάτων με χρώματα παράδοσης

Αφιερωμένη στα τραγούδια του γλεντιού που ξεκινούν από πολύ παλιά είναι αφιερωμένη η «Αυλή των Χρωμάτων», που μεταδίδεται το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022, στις 10 το βράδυ, από την ΕΡΤ2.

Τραγούδια, μελωδίες διαφορετικού είδους, προέλευσης, χρώματος…, διάθεσης που πηγάζουν όμως πάντα μέσα από την ψυχή… Μελωδίες που δείχνουν στο βάθος και στο πέρασμα των ετών, τον πλούσιο, πολυσυλλεκτικό μουσικό πολιτισμό μας. Έναν πολιτισμό σπάνιας ομορφιάς και ανεκτίμητης αξίας.

Η Αθηνά Καμπάκογλου και ο Χρήστος Νικολόπουλος, με θέρμη, έχουν ετοιμάσει ένα ταξίδι στους «Δρόμους» της ελληνικής μουσικής που επί 2.500 χρόνια συνεχίζει στην ίδια νοοτροπία, και αν φαινομενικά από τόπο σε τόπο παρουσιάζει παραλλαγές, η σύνδεση είναι βαθιά και η έμπνευση κοινή από τους προγόνους και την παράδοσή μας. Ξεκινάει από την αρχαία ελληνική μουσική, συνεχίζει στους ρυθμούς της βυζαντινής μουσικής, των δημοτικών μας τραγουδιών και φτάνει μέχρι το ρεμπέτικο και το λαϊκό.

Οι πρωτογενείς ήχοι εμπλουτίσθηκαν, μπερδεύτηκαν «γλυκά», σμίξανε, ταξίδεψαν και έφτασαν έως σήμερα να μας συντροφεύουν σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής μας.

Ένα αφιέρωμα, ένα μουσικό γλέντι γεμάτο τραγούδια από την Ελλάδα, ένα ταξίδι στις ρίζες μας, στην αυθεντική παραδοσιακή αλλά και στην κλασική, στη σύγχρονη μουσική μας.

Στην «Αυλή» μας έρχονται μερικοί από τους καλύτερους ερμηνευτές από διαφορετικές γωνιές της πατρίδας μας, οι οποίοι θα τραγουδήσουν ηπειρώτικα, στερεοελλαδίτικα, νησιώτικα, ποντιακά, σμυρναίικα και λαϊκά.

Τη μουσική βραδιά ανοίγει ένας από τους κορυφαίους ερμηνευτές του ηπειρώτικου τραγουδιού, ο Αντώνης Κυρίτσης, που με την τέχνη και τη μαστοριά του έχει γράψει ιστορία.

Η ταλαντούχα Ειρήνη Χαρίδου, που πρωτοσυστήθηκε στο κοινό, πριν πολλά χρόνια, μέσω της συνεργασίας της με τον Χρήστο Νικολόπουλο και το soundtrack της σειράς «Ψίθυροι καρδιάς».

Η Ναξιώτισσα Μαρία Αναματερού, συνθέτις και ερμηνεύτρια της νέας γενιάς χαρισματικών καλλιτεχνών με εύρος ρεπερτορίου από την αιγαιοπελαγίτικη μουσική παράδοση έως το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι.

Ο παραδοσιακός καλλιτέχνης Κώστας Αγέρης, με αμιγώς ποντιακή καταγωγή, «βαθιά» καθαρή ματιά και γνώση στις ρίζες και τις μνήμες του παρελθόντος.

Ο πολυτάλαντος μουσικός (μπουζούκι) και τραγουδιστής Δημήτρης Ρέππας, μέλος της ορχήστρας μας. Και φυσικά ο οικοδεσπότης μας Χρήστος Νικολόπουλος επί το μουσικόν του έργο, με τις μεγάλες δημιουργίες συνθέσεις του, τις καθαρές μοναδικές πενιές και ερμηνείες του.

Όλοι οι χαρισματικοί καλλιτέχνες και οι εξαίρετοι μουσικοί της ορχήστρας μας σε ένα «πάντρεμα» οργάνων, ήχων, μελωδιών, στίχων και αντιλήψεων.

Στην παρέα στην «Αυλή» μας, εκλεκτοί καλεσμένοι, ειδήμονες στην πορεία και την εξέλιξη της ελληνικής μουσικής ιστορίας μας. Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος -δικηγόρος, δρ. Κοινωνιολογίας της Ιστορίας, οθωμανολόγος, μουσικολόγος, συγγραφέας- που με τις μοναδικές γνώσεις και προσεγγίσεις του με ζωντάνια και σαφήνεια, πραγματικά σε καθηλώνει.

Ο Χρήστος Μυλωνάς -δημοσιογράφος, μουσικολαογράφος και παρουσιαστής της επιτυχημένης εκπομπής «Από τόπο σε τόπο» που μεταδίδεται από το κανάλι της Βουλής και ο αγαπημένος Καλαματιανός ηθοποιός Θανάσης Κουρλαμπάς, ο τηλεοπτικός Ηλίας Μαργαρίτης από τη δημοφιλή σειρά της ΕΡΤ, «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο».

Όπως πάντα, ο καλλιτεχνικός επιμελητής της εκπομπής Κώστας Μπαλαχούτης, μέσα από το «Μικρό Εισαγωγικό» δίνει πολύ εύστοχα και περίτεχνα το τελετουργικό των γλεντιών στο πέρας των χρόνων με ζωντανή πάντα την παράδοσή μας, ξεκινώντας από τους ήχους στην Αρχαία Ελλάδα και φτάνοντας μέχρι τα σημερινά τραγούδια των μπουζουκιών.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved