«Oι θησαυροί του Πόντου» στην ΕΡΤ1 – Η εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ με την Ηρώ Σαΐα κάνει πρεμιέρα
Media

«Oι θησαυροί του Πόντου» στην ΕΡΤ1 – Η εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ με την Ηρώ Σαΐα κάνει πρεμιέρα

Ένα οδοιπορικό αναζήτησης, ένα ταξίδι στον Πόντο, όχι της Μικράς Ασίας, αλλά αυτού που συνεχίζει εντός της Ελλάδας, με ξεναγό την Ηρώ Σαΐα, αρχίζει στην ΕΡΤ1 το Σάββατο 18 Ιουνίου 2022, στις 18:15.

Η εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων, «Oι θησαυροί του Πόντου», που θα μεταδίδεται κάθε Σάββατο και Κυριακή, αναδεικνύει την πλούσια ιστορία, την πολιτισμική ταυτότητα, τα στοιχεία που μπόλιασαν την ψυχή των Ελλήνων του Πόντου με τόση ομορφιά και δύναμη.

Ακριβώς 100 χρόνια μετά τη βίαιη επιστροφή τους, οι Ακρίτες που μεγαλούργησαν από το 800 π.Χ. έως το 1922 μ.Χ. στις περιοχές πέριξ της Μαύρης Θάλασσας, κατορθώνουν να διατηρούν την ιστορική ταυτότητά τους και εξακολουθούν να αποτελούν ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια του Ελληνισμού. Θα επισκεφτούμε τους τόπους όπου εγκαταστάθηκαν μετά τον ξεριζωμό για να αναδείξουμε τις αξίες που κρατάνε τη ράτσα αυτή τόσο ξεχωριστή εδώ 3.000 χρόνια.

Σάββατο 18 Ιουνίου 2022, στις 18:15

Eπεισόδιο 1ο: «Στη γενέτειρά μου»

Το ταξίδι ξεκινά από χωριό Καλλιθέα Ελασσόνας, όπου συναντάμε τις παιδικές αναφορές της Ηρούς, και τη γειτόνισσά της, τη Μάγδα. Μια πολύ δραστήρια Πόντια, η οποία μας μιλάει για την οικογενειακή της ιστορία, τις παραδόσεις και τις αξίες που ακολουθεί, αλλά και για τη διαδικτυακή της εκπομπή, μέσα από την οποία έρχονται σε επικοινωνία Πόντιοι απ’ όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια, επισκεπτόμαστε το ιερό προσκύνημα κάθε Ποντίου, την Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο. Ο διευθυντής του ιδρύματος, Αντώνης Δάλλας, μας ξεναγεί και μας αφηγείται την ιστορία του μοναστηριού. Τέλος, με τη βοήθεια των τραγουδιστών Παναγιώτη Θεοδωρίδη και Αλέξη Παρχαρίδη, επισκεπτόμαστε την παρχαρομάνα Σανξαρίνα στο παρχάρι της, όπου μαζί με την εγγονή της Ειρήνη μάς ετοιμάζουν ένα γνήσιο μουχαπέτ!

Στο επεισόδιο εμφανίζονται οι: Μάγδα Αθανασιάδου (αντιπρόεδρος Ευξείνου Πόντου Ελασσόνας, μέλος του ΠΟΕ), Αντώνης Δάλλας (διευθυντής του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά»), Σοφία Σαχταρίδου (Σανξαρίνα), Ειρήνη Χρυσοβαλάντου Σαχταρίδου (μουσικός), Αλέξης Παρχαρίδης (τραγουδιστής), Παναγιώτης Θεοδωρίδης (τραγουδιστής).
Φωτογραφικό αρχείο: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών – Κωνσταντίνος Φωτιάδης, καθηγητής Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού.

Κυριακή 19 Ιουνίου 2022, στις 18:15

Επεισόδιο 2ο: «Τα κειμήλια του ποντιακού Ελληνισμού»

Μετά την Καλλιθέα Ελασσόνας, την Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο και το μουχαπέτ στη Σανξαρίνα, η αναζήτηση των «Θησαυρών του Πόντου» συνεχίζεται στη Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως, στη Νάουσα. Θα συναντήσουμε τον υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης, και στον δρόμο προς τον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα τον σημαντικό λόγιο Ηλία Τσέχο, και την «ψυχή» της Ευξείνου Λέσχεως Ποντίων Νάουσας – Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης», Φώτη Φανιάδη.

Η Σοφία Κέλλογλου-Κυριλίδου θα μας μυήσει στα μυστικά της ποντιακής κουζίνας και στη συνέχεια ο Ιωάννης Καριπίδης θα μας ξεναγήσει στο Ποντιακό Δωμάτιο.

Στο επεισόδιο εμφανίζονται οι: Ηλίας Τσέχος (ποιητής), Χαράλαμπος Φανιάδης (εθελοντής Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως), Γεώργιος Φουντούλης (πρόεδρος οινοπαραγωγών Ημαθίας, Φώτης Φανιάδης, πρόεδρος Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας ιδιοκτήτης της εταιρείας «Φάρμα – Αγροεφόδια»), Σοφία Κέλλογλου – Κυριλίδου (δασκάλα ποντιακών χορών), Ιωάννης Καριπίδης (οφθαλμίατρος, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ποντίων Ελασσόνας και αντιδήμαρχος Ελασσόνας).

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved