Η μάγισσα: Όλα όσα θα συμβούν στη νέα σειρά του ΑΝΤ1
Media

Η μάγισσα: Όλα όσα θα συμβούν στη νέα σειρά του ΑΝΤ1

Η μάγισσα: Η νέα παραγωγή εποχής του ΑΝΤ1 έρχεται από τις αρχές του νέου έτους και δημιουργοί και σταθμός εύχονται να σας μαγέψει.

Η δημιουργική ομάδα των «Αγριων μελισσών» ξαναχτυπά. Οι σεναριογράφοι Μελίνα Τσομπάνη και Πέτρος Καλκόβαλης καθώς και ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος έχουν ήδη βάλει τα θεμέλια της νέας τους σειράς που φέρει τον τίτλο «Η μάγισσα» και θα μας πάει πίσω στο 1818.

Πρόκειται για ένα αστυνομικό θρίλερ εποχής, γεμάτο με έντονο μυστήριο, σασπένς, ξόρκια αλλά και έρωτες λίγο πριν την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Η παραγωγή θα ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΑΝΤ1 από Ιανουάριο του 2023 και θα προβάλλεται δύο φορές την εβδομάδα.

Μάλιστα, καθώς η ιστορία εξελίσσεται στη Μάνη, τα γυρίσματα που θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο θα γίνουν σε φυσικούς χώρους, ενώ για τις ανάγκες της σειράς θα στηθεί ένα σκηνικό για να εξυπηρετεί τις λήψεις στον Πύργο όπου θα ζουν οι κεντρικοί χαρακτήρες.

Οπως έχει γίνει ήδη γνωστό, τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα κρατάει η Ελένη Τρίγγου, ενώ τους υπόλοιπους κεντρικούς ήρωες θα υποδυθούν ο Γιώργος Γάλλος, ο ΝίκοςΨαρράε, η Μαρκέλλα Γιαννάτου και ο Αναστάσης Ροϊλός.

Η υπόθεση

Στη Μάνη του 1818, οι διεργασίες της Ελληνικής Επανάστασης έχουν ξεκινήσει. Η έχθρα δύο οικογενειών έχει φουντώσει για τα καλά λόγω μιας βεντέτας που υπάρχει ανάμεσά τους. Ωστόσο ο περίγυρός τους προσπαθεί να τους μονιάσει για να μην αποσπαστεί κανείς από τον μεγαλύτερο σκοπό, που είναι η Επανάσταση.

Οι δύο οικογένειες τελικά ενώνονται με έναν γάμο. Από την ένωση αυτή, λίγο καιρό αργότερα έρχεται στον κόσμο ένα μωρό. Το μέλλον του όμως είναι δυσοίωνο. Σαράντα ημέρες μετά τη γέννησή του εξαφανίζεται, προκαλώντας αναταραχή στην οικογένεια. Η υπηρέτρια της μητέρας βλέπει όραμα πως το βρέφος βρίσκεται πνιγμένο στο ποτάμι και την ενημερώνει.

Αμέσως όλοι σπεύδουν στο σημείο που οραματίστηκε η νεαρή κοπέλα και όντως εντοπίζουν το μωρό νεκρό. Η υπηρέτρια κατηγορείται ως ένοχη, αλλά και ως μάγισσα. Τα στοιχεία που έρχονται στο φως αποδεικνύουν την αθωότητά της αφού αρκετοί θυμήθηκαν πως δεν είχε φύγει λεπτό από το πλευρό της μητέρας, άρα δεν θα μπορούσε να έχει κάνει εκείνη κακό στο παιδί.

Το μεγάλο μαρτύριο όμως για τη νεαρή υπηρέτρια μόλις ξεκινά. Είναι τελικά μάγισσα ή όχι; Παράλληλα με όσα συμβαίνουν, ο άντρας του σπιτιού κάνει χρήση του θεσμού της σύγκριας.

Ο θεσμός της σύγκριας

Μέσα από τη νέα σειρά του AΝΤ1 «Η μάγισσα», αναβιώνει ένας θεσμός ξεχασμένος από τον χρόνο, αυτός της «σύγκριας (συν+κυρά/κυρία)» που λάμβανε χώρα στη Μάνη. Ένας παντρεμένος άντρας, αν δεν είχε γιο, μπορούσε παράλληλα με τη νόμιμη σύζυγό του να συζεί και με δεύτερη σύντροφο, κυρίως με σκοπό τη γέννηση άρρενος απογόνου (τα αγόρια τα αποκαλούσαν «τουφέκια»).

Εφαρμοζόταν από τους Μανιάτες της ανώτερης κοινωνικής και οικονομικής τάξης, τους λεγόμενους «νικλιάνους», ενώ οι φτωχότεροι, οι λεγόμενοι «φαμέγοι», σπάνια έμπαιναν στη διαδικασία, κυρίως γιατί δεν συνέτρεχαν οι οικονομικοί και κοινωνικοί λόγοι.

Όσο πιο πολλά τουφέκια τόσο μεγαλύτερη η πολιτική και οικονομική ισχύς της οικογένειας. «Σύγκρια» λεγόταν αυτή η δεύτερη μη νόμιμη σύντροφος, συνήθως προερχόμενη από κατώτερη κοινωνική τάξη, γιατί εθεωρείτο υποτιμητικός ρόλος και συχνά ζούσε υπό μειονεκτικές συνθήκες.

Αν γεννούσε τελικά αγόρι η θέση της αναβαθμιζόταν. Το έθιμο ίσχυε από άγνωστη εποχή μέχρι περίπου τα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, οπότε εξέλειψε λόγω των κοινωνικών αλλαγών στην περιοχή.

Η Εκκλησία αποδοκίμαζε τον θεσμό, αλλά φαίνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις ιερείς αναγκάζονταν να ευλογήσουν τη σύναψη μιας τέτοιας σχέσης, είτε λόγω αμοιβής είτε υποκύπτοντας στη βούληση ισχυρών οικογενειών.

Πηγή:TV24

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved