Το gossip-tv στην συνέντευξη Τύπου για την παράσταση Ζορμπάς
Media

Το gossip-tv στην συνέντευξη Τύπου για την παράσταση Ζορμπάς

Στο εμβληματικό Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (4-10) η συνέντευξη Τύπου για την παράσταση Ζορμπάς.

Η εμβληματική προσωπικότητα που έμελλε να τοποθετήσει τον Νίκο Καζαντζάκη στον παγκόσμιο χάρτη της λογοτεχνίας μεταφέρεται στο θεατρικό σανίδι υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του μετρ του είδους, Γιάννη Κακλέα και του επίσης, κορυφαίου, Γεράσιμου Ευαγγελάτου, ο οποίος μαζί με τον σκηνοθέτη έχει αναλάβει τη θεατρική απόδοση.

Μέσα σε κλίμα έκδηλης χαράς καθώς ο Ζορμπάς παίρνει σάρκα και οστά αλλά και συγκίνησης αφού μέσα από την παράσταση θα γίνουμε κι εμείς πρωταγωνιστές μιας ζωής… αθάνατης, παίρνοντας βαθιές ανάσες να αποδημήσουμε μια κοινωνία που μας θέλει «βαλτωμένους», οι συντελεστές μίλησαν για την παράσταση, η οποία κάνει πρεμιέρα στις 19 Οκτώβριου.

Ο θρυλικός Ζορμπάς ζωντανεύει στη σκήνη του Ελληνικού κόσμου και ο Γιάννης Κακλέας μας δίνει μια πρώτη γεύση για όλο αυτό που πρόκειται να δούμε.

«Είμαστε χαρούμενοι που είμαστε εδώ για τον Ζορμπά. Ο Ζορμπάς δεν θέλει και πολλές εισαγωγές, είναι ένα πασίγνωστο φιλοσοφικό δοκίμιο. Είναι ένα εμβληματικό κείμενο όχι μόνο για τον Καζαντζάκη αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα. Πήρε διάφορες και ισχυρές προεκτάσεις όταν έγινε ταινία με τον Κακογιάννη και στην Ευρώπη όλοι πιθανώς να μας βλέπουν ως Ζορμπάδες. Αλλά δεν ξέρω τι ακριβώς εννοούν. Μάλλον κάτι τεμπέληδες που πίνουν, δεν δουλεύουν και χορεύουν και σε κάτι ακρογιαλιές. Αυτό είναι ένα μοντέλο που συμβαίνει στα μεγάλα αρχέτυπα….

Το έργο μας και το έργο του Ζορμπά -και αυτή είναι η δική μου άποψη- δεν έχει να κάνει με τον Ζορμπά. Έχει να κάνει με μια συνάντηση του Νίκου του συγγραφέα, του αφηγητή με τον Γιάννη Στάνκογλου που παίζει τον Ζορμπά και τον Αιμιλιανό Σταματάκη, που παίζει τον συγγραφέα. Αυτή η συνάντηση καθορίζει την Ελληνική ταυτότητα κι όχι μόνο ο Ζορμπάς.

Αυτό το μπλέξιμο της διανόησης, της γνώσης μέσα από ακαδημαϊκά και κλασσικά κείμενα γιατί ο συγγραφέας μας είναι ένας πολύ μορφωμένος άνθρωπος και συναντάει έναν «δαίμονα», τον Ζορμπά.

Μέσα από αυτόν ο συγγραφέας περνά μια τελετή μύησης για να μπορέσουν να ενωθούν αυτές οι δυο δυνάμεις. Η δύναμη για τη ζωή και η δύναμη για τη γνώση. Κι έτσι δημιουργείται ένα νέο βαλκανικό πρότυπο ανθρώπου που είναι πλήρες. Για αυτή την πληρότητα μιλά ο Καζαντζάκης και για αυτό η παράσταση μας προσπαθώντας να ξεφύγει από ένα οδυνηρό φολκλόρ που «λούζει» λίγο την έννοια «Zorba the Greek» να περάσει στην φιλοσοφική αντίληψη του Νίκου Καζαντζάκη μέσα από τη αυτή τη σχέση των δυο ανθρώπων.

Η κοινωνία την οποία περιγράφει ο Καζαντζάκης είναι μια σκληρή πατριαρχική κοινωνία μέσα σε αυτήν όμως ανθεί ο ερωτισμός. Σε αυτή την ιστορία μπαίνει και μια δραματική, καθαρά dogville κατάσταση που είναι του ανθρώπου που αγαπάει τη χήρα και το χωριό κατά κάποιο τρόπο το «σκοτώνει».

Σκληρό έργο ταυτόχρονα όμως και πολύ γοητευτικό. Η παράσταση έχει πολύ Κρήτη, πολλά τραγούδια, πολύ χορό και όλη την μαγεία που έχει αυτό το νησί κρατώντας βέβαια όλη αυτή την αίσθηση του Λόρκα που έχω στο μυαλό μου ότι γειτονεύουν σαν ύφος. Έχοντας τη χαρά να δουλεύω με έναν καταπληκτικό θίασο και δεν το λέω για να το πω, ταλαντούχοι και έμπειροι άνθρωποι, η παράσταση μας τώρα μοντάρεται και οδεύει προς την πρεμιέρα. Σας ευχαριστώ όλους»

«ΖΟΡΜΠΑΣ» του Νίκου Καζαντζάκη ~Ο θρυλικός Ζορμπάς ζωντανεύει στη σκηνή~

Μια θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα
με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Στάνκογλου

Από τον Οκτώβριο στο «ΘΕΑΤΡΟΝ»
του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»



Το εμβληματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» σε θεατρική διασκευή του Γιάννη Κακλέα και του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα ανεβαίνει από τις 19 Οκτωβρίου στο «ΘΕΑΤΡΟΝ», του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σε παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και των θεατρικών παραγωγών «Τεχνηχώρος». Τον μυθικό Ζορμπά ενσαρκώνει ο Γιάννης Στάνκογλου. Μαζί του η Όλια Λαζαρίδου στον ρόλο της Μαντάμ Ορτάνς, ο Αιμιλιανός Σταματάκης στον ρόλο του συγγραφέα, ο Ιβάν Σβιτάιλο στον ρόλο του Μαυραντώνη, η Ηλιάνα Μαυρομάτη στον ρόλο της χήρας και ένας πολυπληθής θίασος ταλαντούχων ηθοποιών και χορευτών.

Ο Γιάννης Κακλέας εμπνέεται από τον πιο πολυμεταφρασμένο Έλληνα συγγραφέα σε όλο τον κόσμο και τον ήρωά του Αλέξη Ζορμπά και στήνει επί σκηνής ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα με κορυφαίους στο είδος τους καλλιτεχνικούς συντελεστές στη μεγαλύτερη θεατρική παραγωγή που έχει γίνει ποτέ για τον μυθικό ΖΟΡΜΠΑ. Μία παράσταση βγαλμένη κατευθείαν από την ελληνική ψυχή.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved