Επικρίνει ο γαλλικός Τύπος την κυβέρνηση Σαρκοζί
Media

Επικρίνει ο γαλλικός Τύπος την κυβέρνηση Σαρκοζί

Μεγάλο μέρος του γαλλικού Τύπου αφιερώνει σήμερα κύρια άρθρα στην εξέλιξη της κατάστασης στην Τυνησία, καταδικάζοντας κυρίως την επί μακρόν υποστήριξη της γαλλικής κυβέρνησης στο καθεστώς Μπεν Άλι. Για την Humanite, οι Τυνήσιοι δεν είναι έτοιμοι να ξεχάσουν την κυνική στάση της γαλλικής ηγεσίας, την οποία "καμία συγγνώμη δεν θα μπορέσει ποτέ να συγχωρήσει στα μάτια της ιστορίας".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η μακρά συνενοχή με τον Μπεν Άλι σιωπή, αλλά και καλή επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ φίλων θα αφήσουν τα ίχνη τους". "Οι αμφιλεγόμενες σχέσεις με διεφθαρμένες και/ή αυταρχικές εξουσίες δεν αποτελούν αποκλειστικότητα καμίας πολιτικής παράταξης" στη Γαλλία υπενθυμίζει η εφημερίδα La Croix. "Αλλά διήρκεσαν πολύ. Σήμερα, οι χώρες αυτές και οι λαοί τους, που μοιράζονται με τη Γαλλία μία μακρά ταραχώδη ιστορία, έχουν τη βούληση να χαράξουν τον δικό τους δρόμο , χωρίς κάποιον να τους υπαγορεύσει την οδό της δημοκρατίας που πρέπει να ακολουθήσουν" Σύμφωνα με την τοπική La Montagne, η διαχείριση της κρίσης της Τυνησίας από τη Γαλλία αποτελεί απόδειξη της χρεωκοπίας της πολιτικής του Παρισιού για την Αφρική . "Η τυνησιακή εξέγερση είναι μία πραγματική επανάσταση, βίαιη και αντιδυτική επίσης". "Αναρωτηθήκαμε, την περασμένη εβδομάδα, τι μπορεί να πέρασε από το κεφάλι της ΜΑΜ (Μισέλ Αλιό-Μαρί)", γράφει η Dernieres Nouvelles d' Alsace, αναφερόμενη στις αντιφατικές δηλώσεις της γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών. Στις 11 Ιανουαρίου, μπροστά στη γαλλική Εθνοσυνέλευση η υπουργός Εξωτερικών πρότεινε στην Τύνιδα την γαλλική τεχνογνωσία για την διατήρηση της τάξης και τη διαχείριση των διαδηλώσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, είχαν προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων. Μετά τις έντονες επικρίσεις για την καθυστερημένη και νωθρή αντίδρασή της στην Επανάσταση του Γιασεμιού, η γαλλική κυβέρνηση ξεκίνησε χθες μία διαδικασία "mea culpa" παραδεχόμενη ότι είχε υποτιμήσει την οργή των Τυνήσιων απέναντι στο "δικτατορικό" καθεστώς του Μπεν Άλι.Μετά την προσφορά της γαλλικής τεχνογνωσίας στην καταστολή των διαδηλώσεων, η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών αναγκάσθηκε χθες να παραδεχθεί ότι "αναμφίβολα" το Παρίσι υποτίμησε την απελπισία των τυνησιακού πληθυσμού. Η πρώην προεδρική υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεγκολέν Ρουαγιάλ χαρακτήρισε "σκανδαλώδη" τη δήλωση αυτή, "υποστήριξη προς τη δικτατορία". Για "σοβαρό σφάλμα" έκανε λόγο ο πρώην πρωθυπουργός Λοράν Φαμπιούς. Η γραμματέας του κινήματος Ευρώπη Οικολογία-Πράσινοι Σεσίλ Ντιφλό δήλωσε ότι η Μισέλ Αλιό-Μαρί "θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τους Τυνήσιους".
Ακόμη και εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου, ο κεντρώος Ερβέ Μορέν πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών. Ορισμένοι αναλυτές και πολιτικοί προσπαθούν να αμβλύνουν το σφάλμα της γαλλικής διπλωματίας, δεδομένου ότι από τον Φρανσουά Μιτεράν μέχρι και τον Νικολά Σαρκοζί, η Γαλλία υποστήριξε πάντοτε τον Μπεν Άλι θεωρώντας τον φραγμό στον ισλαμισμό. Ωστόσο, ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η κυβέρνησή του επικρίνονται για τη συνολική διαχείριση της κρίσης στην Τυνησία. Αρχικά, η γαλλική ηγεσία καθυστέρησε να καταδικάσει τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών. Στη συνέχεια, μόνο μετά την πτώση του Μπεν Άλι ο Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε την υποστήριξη της Γαλλίας στην τυνησιακή εξέγερση. Το Παρίσι αρνήθηκε να δεχθεί τον Μπεν Άλι και δεσμεύθηκε να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του ιδίου και της οικογενείας του στη Γαλλία
Πηγή: newsbomb
http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/epikrinei-o-gallikos-typos-thn-kybernhsh-sarkozi

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved