Εκλογές 2023: Γκόρτσος,Ψευτοθόδωρος,Καλοχαιρέτας έχουν την τιμητική τους! Κάλπες στον κινηματογράφο
Media

Εκλογές 2023: Γκόρτσος,Ψευτοθόδωρος,Καλοχαιρέτας έχουν την τιμητική τους! Κάλπες στον κινηματογράφο

Εκλογές 2023: Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες και οι ταινίες του κινηματογράφου έχουν την τιμητική τους.

Άλλωστε πάντα οι σεναριογράφοι αρέσκονται στο να σατιρίζουν τα πολιτικά δρώμενα που στην ουσία βγάζουν μια αλήθεια αποτυπωμένη εκ των έσω.

Αυτό λοιπόν μπορεί στις μέρες μας να έχει περιοριστεί ωστόσο στην ιστορία του Ελληνικού κινηματογράφου έχουν καταγραφεί κάμποσες ταινίες με πολιτικό περιεχόμενο σατιρικού χαρακτήρα που πάντα στο τέλος αφήνουν μια γλυκιά αίσθηση και πολλά γέλια.

Υπάρχει και φιλότιμο

Yparxei_kai_filotimo.jpg

Ο Ανδρέας Μαυρογιαλούρος (Λάμπρος Κωνσταντάρας) είναι υπουργός Εθνικής Ανασυγκροτήσεως και Περιθάλψεως, αρμόδιος γενικά για τα ζητήματα υποδομής της υπαίθρου και της περιφέρειας. Καταγόμενος από παλαιό πολιτικό τζάκι και αρεσκόμενος στη χαρτοπαιξία και την καλοπέραση, ο Μαυρογιαλούρος παίζει μάλλον διακοσμητικό ρόλο, αφού με τις περισσότερες υποθέσεις του υπουργείου ασχολούνται ο ιδιαίτερος γραμματέας του Γιώργος (Ανδρέας Ντούζος) και ο κομματικός παράγοντας Θόδωρος Γκρούεζας (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος), οι οποίοι κατ' επανάληψη υπεξαιρούν δημόσιο χρήμα και υπερτιμολογούν δημόσια έργα για να πλουτίσουν ενώ διατηρούν τον υπουργό σε πλήρη άγνοια για τις κάκιστες και πρωτόγονες υποδομές και τα προβλήματα των αγροτικών περιοχών στις οποίες εκλέγεται βουλευτής. Με αφορμή την πρόσφατη ανέγερση του νέου μαιευτηρίου στην Πλατανιά, το κεφαλοχώρι της εκλογικής του περιφέρειας, ο Μαυρογιαλούρος έχει προγραμματίσει να παραστεί στα εγκαίνια, ώστε μεταξύ άλλων να τονώσει το πολιτικό του προφίλ. Στο ταξίδι αυτό, που πραγματοποιείται οδικώς, τον συνοδεύει απρόθυμα η κακομαθημένη κόρη του Αλίκη (Νίκη Λινάρδου) καθώς και ο οδηγός του (Γιώργος Γρηγορίου).
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, η Αλίκη επιμένει να οδηγήσει εκείνη το αυτοκίνητο, παρόλο που δεν είναι ιδιαίτερα ικανή οδηγός, και ο πατέρας της τελικά συγκατατίθεται.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόσκρουση του αυτοκινήτου σε μια ελιά πάνω σε χωματόδρομο, δίπλα στο μικρό χωριό Άγριλος που είναι κοντά στην Πλατανιά. Οι κάτοικοι του χωριού σπεύδουν να βοηθήσουν τους επιβάτες και αφότου ακούει μερικά αρνητικά σχόλια για το άτομό του από τους χωρικούς, οι οποίοι δεν γνωρίζουν ποιος πραγματικά είναι, αποφασίζει να κρατήσει την πραγματική του ταυτότητα μυστική ώστε να πληροφορηθεί τα πραγματικά αισθήματά τους για εκείνον.

Προοδευτικά και με παραινέσεις του ίδιου του υπουργού, οι χωρικοί αρχίζουν να αποκαλύπτουν την παντελή αδιαφορία του κράτους προς τα προβλήματά τους, την ψηφοθηρία, την οικονομική διαφθορά και τα ψέματα των συνεργατών του υπουργού, και κυριότερα του Γκρούεζα, καθώς και τις διακρίσεις εις βάρος των χωρικών ανάλογα με τις κομματικές τους προτιμήσεις. Βαθμιαία ο Μαυρογιαλούρος συνειδητοποιεί τόσο τη δική του ανικανότητα και την αδικία όσο και τα λάθη που έκανε σε όλους τους τομείς της ζωής του. Όταν ο Γκρούεζας καταφθάνει με ένα νοσοκομειακό αυτοκίνητο για να παραλάβει τον υπουργό, εκείνος νευριασμένος μεταβαίνει στην Πλατανιά και την άλλη μέρα οι εφημερίδες δημοσιεύουν την επιστολή παραίτησής του. Γυρίζοντας στο σπίτι του στην Αθήνα αντιμετωπίζει και αποπέμπει τον γραμματέα του και τον Γκρούεζα και αποφασίζει να προωθήσει στη δικαιοσύνη τις υπεξαιρέσεις τους, καθώς και να επιβάλει στην οικογένειά του έναν πιο μετρημένο και ουσιαστικό τρόπο ζωής.

Τζένη Τζένη

tzenh-tzenh.jpg

Στις Σπέτσες, η φοιτήτρια φιλολογίας Τζένη Σκούταρη, κόρη του τοπικού κομματάρχη Κοσμά Σκούταρη, χρησιμοποιεί συχνά την προσωπική βιβλιοθήκη του εφοπλιστή Μίλτου Κασσανδρή, ο οποίος ετοιμάζει για πολιτική καριέρα τον ανιψιό του Νίκο Μαντά και θέλει να τον κατεβάσει υποψήφιο βουλευτή στις προσεχείς εκλογές. Ο Νίκος είναι παιδικός φίλος της Τζένης και έλειπε στο εξωτερικό για σπουδές. Υπάρχει φόβος να χάσει τις εκλογές από τον συνυποψήφιό του Γκόρτσο, που τον υποστηρίζει φανατικά ο Σκούταρης, ο οποίος έχει τεράστια δύναμη να επηρεάζει την κοινή γνώμη στο νησί, όμως έχει και πολλά οικονομικά προβλήματα. Ο Κασσανδρής το ανακαλύπτει και υποχρεώνει την Τζένη να παντρευτεί με λευκό γάμο τον Νίκο με αντάλλαγμα να ξελασπώσει οικονομικά τον πατέρα της, προκειμένου να εξασφαλίσει και να πετύχει την εκλογή του Νίκου.

Εκτός από τον Νίκο, στο νησί έχουν έρθει μια πρώην συμφοιτήτρια της Τζένης, η Υβόννη Καρίπη, μαζί με την μητέρα της. Η Υβόννη, εκτός του ότι παραλίγο να στοιχίσει στη Τζένη την εισαγωγή της στο πανεπιστήμιο καθώς αντέγραφε από αυτήν στις εξετάσεις, είναι και παντρεμένη με τον Νίκο, μετά από ένα βράδυ που εκείνος είχε μεθύσει στην Αμερική. Μάνα και κόρη δεν αφήνουν το νέο ζευγάρι σε ησυχία, ενώ αποκαλύπτεται ότι ο γάμος δεν είναι αληθινός, αλλά η μάνα πλήρωσε έναν γκάνγκστερ να παριστάνει τον αρμόδιο, για να τυλίξουν τον Νίκο. Το γεγονός αυτό όμως το γνωρίζουν μόνο εκείνες οι δυο.
Ο Κοσμάς Σκούταρης, αν και δυσκολεύεται στην αρχή να αποδεχτεί την αλλαγή πολιτικού στρατοπέδου, στη συνέχεια μετατρέπεται σε φανατικό οπαδό του Νίκου και μεταπείθει όλο το νησί να τον στηρίξει στις επερχόμενες εκλογές. Ο Νίκος σιγα σιγά συνειδητοποιεί πόσο αξίζει η Τζένη και ότι είναι ερωτευμένος με κείνη και όχι με την Υβόννη και ότι το πρόβλημα του είναι ο πρώτος γάμος που νομίζει οτι έχει κάνει. Ένα βράδυ που, τυφλωμένος από τη ζήλεια γιατί η Τζένη φλερτάρει με τον Ανδρέα Δερμέζη, περιζήτητο εργένη και μεγάλο θαυμαστή της, καταλήγει να την κυνηγάει σε ένα κέντρο, όπου μετά από πολλά ποτά εκφράζει τα αληθινά του αισθήματα και καταλήγουν στο κρεβάτι μαζί. Το πρωί όμως που ξυπνάει και καταλαβαίνει τι έγινε τα παίρνει όλα πίσω πληγώνοντας τη Τζένη.

Οι εκλογές γίνονται και ο Νίκος κερδίζει με τεράστια διαφορά, ενώ στο σπίτι μετά από μια αδιαθεσία της Τζένης ο γιατρός τους ανακοινώνει πώς είναι έγκυος. Το παιδί είναι φυσικά του Μαντά, αλλά εκείνος δεν έχει καν το θάρρος να το παραδεχτεί αφήνοντας την Υβόννη να προσβάλει την τιμή της Τζένης. Εκείνη εξοργισμένη σηκώνεται και φεύγει. Ενώ εκείνη λέει όλη την αλήθεια στη θεία της και ετοιμάζεται να τους εγκαταλείψει όλους και να φύγει για την Αθήνα, ο πατέρας της μαθαίνει τα νέα της εγκυμοσύνης και πετάει στα σύννεφα.
Ο Κασσανδρής πάει στο ξενοδοχείο όπου μένουν μάνα και κόρη και ακούει να λένε οτι ο γάμος δεν είναι αληθινός αλλά και να σχεδιάζουν εκβιασμό με σκοπό να πάρουν λεφτά, και τις διατάζει να φύγουν κακήν κακώς αλλιώς θα τις καταγγείλει στην αστυνομία. Ενημερώνει στη συνέχεια τον Νίκο, ο οποίος ψάχνει τη Τζένη, μαθαίνει από τη θεία της ότι φεύγει για Αθήνα και με μια βάρκα σταματάει το καΐκι και της λέει να γυρίσει πίσω καθώς μαθεύτηκε η αλήθεια. Έτσι τελικά νικάει ο έρωτας των δύο νέων.

Θανασάκης ο πολιτευόμενος

ThanasPoiliteuom_ful.jpg

Η Μαίρη (Άννα Συνοδινού), κόρη εύπορης οικογένειας μεγαλομπακάληδων, επιστρέφει από την Ελβετία μετά το τέλος των σπουδών της παντρεμένη με έναν νεαρό επιστήμονα, τον Θανασάκη (Βύρων Πάλλης), ο οποίος επιστρέφει στην Ελλάδα αποφασισμένος να την "υπηρετήσει" ως πολιτικός.
Με την οικονομική βοήθεια του κουνιάδου του, Μελέτη (Ντίνος Ηλικόπουλος), κατεβαίνει στις εκλογές, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Γρήγορα όμως προκηρύσσονται νέες εκλογές και αποφασίζει να ξαναπολιτευτεί, απαιτώντας ξανά την οικονομική συμπαράσταση του κουνιάδου του, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως νέα προεκλογική εκστρατεία θα ήταν οικονομική αυτοκτονία. Αποσπώντας εκβιαστικά χρήματα όμως ξανακατεβαίνει στις εκλογές, χωρίς την παραμικρή επιτυχία.

Όλον αυτόν τον καιρό, τα οικονομικά προβλήματα του Μελέτη αυξάνονται, ενώ η Μαίρη τον πιέζει να πουλήσει το οικογενειακό τους μαγαζί. Ο Θανασάκης δεν καταφέρνει να εκλεγεί και για τρίτη φορά, και το πατρικό της Μαίρης κινδυνεύει να βγει σε πλειστηριασμό για τα χρέη των εκλογών.
Η Μαίρη με μεσολάβηση της μητέρας μιλάει στο μαγαζί με τον Μελέτη για τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα με τις αποτυχημένες προσπάθειες να πολιτευτεί ο Θανασάκης, και την απόφασή τους να εργαστούν. Ο Θανασάκης καταλήγει να φοράει την ποδιά και να βοηθάει στην φόρτωση κασόνων σε φορτηγο!

Η Κυρία Δήμαρχος

dimarxos.jpg

Η Ασπασία Ζορμπαλά και ο Ανάργυρος Προκόπης, δυο ταβερνιάρηδες που κάθε άλλο παρά φιλικές σχέσεις έχουν αποφασίζουν να βάλουν υποψηφιότητα για τη θέση του δημάρχου.
Ο έρωτας όμως που γεννιέται ανάμεσα στα παιδιά τους θα φέρει τα πάνω-κάτω, καθώς οι δύο νέοι σκαρφίζονται τα πάντα για να μονιάσουν οι γονείς τους.

Η βουλευτίνα

vouleftina_r.jpg

Η Ρένα Βαρλάμου είναι αρραβωνιασμένη με τον Περικλή Αράπη, οινοπαραγωγό στο επάγγελμα και υποψήφιο βουλευτή με το Εθνικό Αναδιοργανωτικό Κόμμα Περικλής Αράπης. Ο Περικλής έχει αποτύχει 6 φορές να βγει βουλευτής, με αποτέλεσμα λόγω οικονομικών δυσκολιών να καθυστερεί τον γάμο τους για 4 χρόνια.
Στην τελευταία του πολιτική προσπάθεια, η Ρένα αποφασίζει να των βοηθήσει στην προεκλογική του εκστρατεία αλλά εκείνος αποτυγχάνει και πάλι στις εκλογές και κοντεύει να χρεοκοπήσει (με χρέος 380.000 δραχμές). Η ιστορία περιπλέκεται όταν το όνομα της Ρένας μπαίνει στο ψηφοδέλτιο ενός θείου της, του Ιακώβου Μενεξέ από την Κέρκυρα, ο οποίος πεθαίνει και η Ρένα, ως μοναδική επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο, με μόλις 80 σταυρούς βγαίνει βουλευτής.

Η Ρένα αναλαμβάνει τα βουλευτικά της καθήκοντα και έτσι παραμελεί τον Περικλή, τη στιγμή που εκείνος αποφασίζει να παρατήσει την πολιτική του καριέρα για να ορθοποδήσει οικονομικά, αλλά και για να κάνει οικογένεια με τη Ρένα. Όμως δυστυχώς γι' αυτόν το τρένο έχει φύγει. Έτσι με την βοήθεια ενός φίλου και συνεργάτη του, του Φιλήμονα, καταφέρνει να βγάλει άκυρη την εκλογή της Ρένας, προκειμένου να την ξαναφέρει κοντά του. Η Ρένα εκνευρίζεται και δεν θέλει ούτε να τον δει μπροστά της, αλλά τελικά και με τις εξηγήσεις των δικών της τον συγχωρεί.
Στο τέλος της ιστορίας βρίσκουμε το ζευγάρι στον μήνα του μέλιτος στην Κέρκυρα, να απολαμβάνουν τη ζωή τους μακριά από πολιτικές ίντριγκες, μπελάδες και ευτράπελα που συνέβησαν καθ' όλη τη διάρκεια της

Ζητείται ψεύτης

ziteitai-pseutis.jpg

Ο Θεόδωρος Πάρλας ή Ψευτοθόδωρος (Ντίνος Ηλιόπουλος) δηλώνει επαγγελματίας ψεύτης και έρχεται από το χωριό του στην Αθήνα για δουλειά. Μια τυχαία συμπλοκή στο λεωφορείο και μια γροθιά που θα δώσει σε έναν επιβάτη θα του ανοίξουν διάπλατα τον δρόμο για μια λαμπρή καριέρα ως ιδιαίτερος του βουλευτή Θεόφιλου Φερέκη (Παντελής Ζερβός), μια καριέρα που βασίζεται στα ασύστολα και κραυγαλέα ψέματα τα οποία σκαρφίζεται, προκειμένου να δικαιολογεί τις απραγματοποίητες υποσχέσεις του βουλευτή προς τους ψηφοφόρους του.


Στο τέλος, η δαιμόνια σύζυγος του βουλευτή, Τζένη Φερέκη (Άννα Κυριακού) στήνει στον Ψευτοθόδωρο παγίδα, κάνοντάς τον να πιστέψει ότι είναι ερωτευμένη μαζί του και να δεχτεί να το σκάσουν μαζί εγκαταλείποντας τον σύζυγό της.

Φωνάζει ο κλέφτης

fonazei-o-kleftis.jpg

Ο Τιμολέων Λάμπρου (Ντίνος Ηλιόπουλος), είναι ένας υπερβολικά έντιμος άνθρωπος, που όμως έχει χάσει πολλές φορές τη δουλειά του εξαιτίας αυτής του της εντιμότητας. Ανακαλύπτει συχνά παρατυπίες στις εταιρείες που εργάζεται, τις οποίες και καταγγέλλει παρά τη δειλία του, αδυναμία όμως που καταπνίγει, όποτε χρειάζεται, πίνοντας κρασί.
Φεύγοντας από το μαγειρείο που συχνάζει, βρίσκει το πορτοφόλι ενός στρατηγού (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος), προέδρου ενός μεγάλου δημόσιου οργανισμού, το οποίο είναι γεμάτο χαρτονομίσματα και ένα γράμμα από τις ΗΠΑ. Αν και σχεδόν απένταρος, πηγαίνει αμέσως στο σπίτι του στρατηγού προκειμένου να του το επιστρέψει. Το γράμμα προορίζεται για τη γυναίκα του στρατηγού, Λία (Ρένα Βλαχοπούλου), από το μετανάστη, στην Αμερική, θείο της.

Ο αδελφός της Λίας (Ανδρέας Ντούζος), εργάζεται στον οργανισμό που διοικεί ο στρατηγός και έχει κάνει μεγάλες οικονομικές καταχρήσεις. Δικαιολογεί ωστόσο την οικονομική του επιφάνεια με τα υποτιθέμενα εμβάσματα του μετανάστη θείου. Η Λία γνωρίζει την αλήθεια, ωστόσο, καλύπτει τον αδελφό της, αποκρύπτοντας παράλληλα από τον στρατηγό την πραγματική οικονομική κατάσταση του θείου. Φοβούμενη πως το περιεχόμενο του γράμματος μπορεί να ξεσκεπάσει την πλεκτάνη κάνει το παν προκειμένου να πάρει το γράμμα από τα χέρια του Τιμολέοντα προτού εκείνος το δώσει στον στρατηγό.

Η στάση του Τιμολέοντα αλλά και το έντιμο παρελθόν του ωθούν τον στρατηγό στο να του προσφέρει μια θέση εργασίας στον οργανισμό, την οποία ο Τιμολέοντας αποδέχεται. Εκεί, πολύ σύντομα, ο Τιμολέων ανακαλύπτει τις κομπίνες και τις καταχρήσεις του γαμπρού του στρατηγού και της "σπείρας" του. Αφού πάρει μια γερή δόση θάρρους πίνοντας, πηγαίνει και τα λέει όλα στον στρατηγό. Η γυναίκα του και ο αδελφός της προσπαθούν να τον βγάλουν τρελό, απατεώνα και... αριστερό και "εναντίον του καθεστώτος", κάτι που συνήθως κάνει το στρατηγό έξαλλο. Ο γαμπρός του στρατηγού καλεί την αστυνομία, ο Τιμολέων συλλαμβάνεται αλλά επιμένει στα λεγόμενά και στις αποκαλύψεις του σε απανωτές ανακρίσεις.
Η Λία, αφού προσπαθεί μάταια με πειθώ και δωροδοκία να ζητήσει από τον Τιμολέοντα να καλύψει κι εκείνος τον αδελφό της, αποχωρεί από το αστυνομικό τμήμα με ενοχές καθώς αγνοούσε πως στην πραγματικότητα κάλυπτε ολόκληρη σπείρα καταχραστών. Αποφασίζει να δώσει μια λύση λέγοντας όλη την αλήθεια στον στρατηγό. Επιστρέφοντας σπίτι της, ανακαλύπτει πως ο αδελφός της εγκαταλείπεται και από τη γυναίκα του Λέλα (Νινή Τζάνετ), η οποία γνώριζε τις καταχρήσεις του αλλά όχι τις εξωσυζυγικές του σχέσεις.
Ο Τιμολέοντας αφήνεται ελεύθερος καθώς η υπόθεση ξεκαθαρίζεται από την αστυνομική έρευνα. Για να το γιορτάσει, πίνει και κατόπιν κατευθύνεται στο σπίτι του στρατηγού προκειμένου να τον ευχαριστήσει για την εμπιστοσύνη του. Εκεί, θυμάται τη συνομιλία του με τη Λία στο αστυνομικό τμήμα και έχοντας πάρει θάρρος από το κρασί επιχειρεί μάταια να την αποκαλύψει στον στρατηγό.

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved