«Νύχτα στάσου» με τη Μελίνα Ασλανίδου και τον Χρήστο Νικολόπουλο – «Δίσκοι γραμμοφώνου»
Media

«Νύχτα στάσου» με τη Μελίνα Ασλανίδου και τον Χρήστο Νικολόπουλο – «Δίσκοι γραμμοφώνου»

Ένα αφιέρωμα στην εποχή του γραμμοφώνου με γνωστά κι αγαπημένα τραγούδια, κυρίως ρεμπέτικα, που κυκλοφόρησαν σε δίσκους 78 στροφών, παρουσιάζει η εκπομπή της ΕΡΤ1 «Νύχτα στάσου», το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024, στις 21:00.

Η Μελίνα Ασλανίδου και ο Χρήστος Νικολόπουλος υποδέχονται τη διαχρονική ρεμπέτισσα Μαριώ μαζί με τον συνθέτη και σολίστα του μπουζουκιού Δημήτρη Λίβανο, τον αυθεντικό ερμηνευτή του ρεμπέτικου Γιώργο Ξηντάρη μαζί με τα παιδιά του, Αντώνη και Θοδωρή, τη μουσικό και ερμηνεύτρια Εύα Ξένου και τον γνήσιο σύγχρονο ρεμπέτη Αντώνη Αινίτη, σε μια βραδιά με τραγούδια-διαμάντια!

Η Λίνα Νικολακοπούλου συζητάει με τον συγγραφέα και στιχουργό Θοδωρή Γκόνη και τον συλλέκτη και μελετητή της μουσικής παράδοσης Ηλία Μπαρούνη, για τα χρόνια του γραμμοφώνου και την μποέμικη ατμόσφαιρα του ρεμπέτικου, ενώ ο Κώστας Μπαλαχούτης, ιστορικός ερευνητής της εκπομπής, ζωντανεύει με τα στοιχεία που παραθέτει τη μαγεία μιας εποχής όπου το τραγούδι κατείχε σημαντική θέση στη ζωή των καθημερινών ανθρώπων.

1706389795302-199038958-NYXTA-STASOU-_FIN.jpg

Ο Τάκης Χρυσικάκος μιλάει για την επιτυχημένη παράστασή του, που αναβιώνει την ιστορία του ρεμπέτικου, «Τα κατά Μάρκον, μια ρεμπέτικη λειτουργία», όπου υποδύεται τον Μάρκο Βαμβακάρη. Ο Μιχάλης Μανιάτης μεταφέρει την εμπειρία του από την εμβληματική ταινία του Κώστα Φέρρη «Ρεμπέτικο» και ο Μάνος Πετούσης εξομολογείται την αδυναμία του στο ρεμπέτικο τραγούδι και την τηλεοπτική σειρά «Το μινόρε της αυγής».

Το μουσικό αφιέρωμα «φωτίζει» το μεγαλείο του ελληνικού τραγουδιού που αποτυπώθηκε στις πλάκες γραμμοφώνου, από τις αρχές του περασμένου αιώνα έως το τέλος της δεκαετίας του ’50, με τραγούδια όπως: «Είπα να σβήσω τα παλιά» του Απόστολου Καλδάρα, «Το καλογεράκι» του Γιώργου Μητσάκη, «Νόστιμο τρελό μικρό μου» του Μάρκου Βαμβακάρη, «Λίλη, η σκανταλιάρα» του Παναγιώτη Τούντα, «Φοβάμαι μη σε χάσω» του Γιάννη Παπαϊωάννου, «Θα κάνω ντου βρε πονηρή» και «Της φτώχειας τα κουρέλια» του Βασίλη Τσιτσάνη.

Στην παρέα της εκπομπής, ο συγγραφέας, στιχουργός, ηθοποιός και σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης, ο συλλέκτης-ερευνητής και μελετητής της μουσικής παράδοσης Ηλίας Μπαρούνης και οι ηθοποιοί Τάκης Χρυσικάκος, Μιχάλης Μανιάτης και Μάνος Πετούσης.

NYXTA-STASOY-21.jpg

Παρουσίαση: Μελίνα Ασλανίδου, Χρήστος Νικολόπουλος
Σύμβουλος εκπομπής: Λίνα Νικολακοπούλου
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μπαλαχούτης
Σκηνοθεσία: Κώστας Μυλωνάς
Αρχισυνταξία: Μαρία Βλαχοπούλου
Δ/νση παραγωγής ΕΡΤ: Άσπα Κουνδουροπούλου
Εξωτερική παραγωγή: Φάνης Συναδινός

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved