Άλκης Στέας: 25 χρόνια από τον θάνατό του - Το αφιέρωμα της ΕΡΤ στον αξέχαστο παρουσιαστή
Media

Άλκης Στέας: 25 χρόνια από τον θάνατό του - Το αφιέρωμα της ΕΡΤ στον αξέχαστο παρουσιαστή

Συμπληρώνονται σήμερα (9/3) 25 χρόνια από το θάνατο του ιστορικού παρουσιαστή του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης Άλκη Στέα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 9 Μαρτίου του 1999.

Συμπληρώνονται φέτος 25 χρόνια από το θάνατο του ιστορικού παρουσιαστή του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης Άλκη Στέα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 9 Μαρτίου του 1999.

Έρρικα Μπρόγιερ: Ο θαυμαστής που δεν ξέχασε ποτέ!

Ο Άλκης Στέας γεννήθηκε το 1929 στην Σύρο, έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε φυσικομαθηματικός επειδή ο πατέρας του ήθελε να ακολουθήσει το επάγγελμά του. Παράλληλα, σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Σε ηλικία 19 ετών έδωσε εξετάσεις για τη θέση του εκφωνητή στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, έπειτα από παρότρυνση του αρχιεκφωνητή Γιώργου Τριανταφυλλίδη.

Εσείς ξέρετε ποιος ήταν ο πρώτος ηθοποιός και ο πρώτος παρουσιαστής της τηλεόρασης;

steas-2.jpg

Στη μακρά πορεία του στο ραδιόφωνο παρουσίασε πλήθος εκπομπών, υπήρξε ο πρώτος που επιμελήθηκε και εκφώνησε εκπομπή τηλεπαιχνιδιού στο ραδιόφωνο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Άλκης Στέας υπήρξε ο πρώτος παρουσιαστής της ελληνικής τηλεόρασης μιας και εμφανίστηκε στους Έλληνες τηλεθεατές το 1960, στη διάρκεια της πειραματικής εκπομπής ασπρόμαυρου τηλεοπτικού σήματος της ΔΕΗ κατά την 25η ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα ήταν από τους πρώτους παραγωγούς του Κρατικού Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας.

Επιπλέον, ενώ είχε επιλεγεί να παρουσιάσει και το φημισμένο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, που τότε διοργάνωνε το ΕΙΡ σε συνεργασία με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Καθιερώθηκε στη θέση αυτή και παρουσίαζε συνεχώς τον θεσμό επί 30 περίπου χρόνια.

Παράλληλα, ο Άλκης Στέας παρουσίαζε το Πατρινό Καρναβάλι για 25 χρόνια, από το 1974 έως το 1999. Ο Δήμος Πατρέων τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη το 1996 ενώ από το 2009 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαρτίου στην Πάτρα η ”Ημέρα Άλκη Στέα” με πολιτιστικές εκδηλώσεις και προβολές οπτικοακουστικού υλικού.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα επεισόδιο της εκπομπής ”Λόγω Τιμής” παραγωγής 1992, στο οποίο ο Άλκης Στέας παραχωρεί συνέντευξη στη Λιάνα Κανέλλη.

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved