Κίτσος: Η Μεγάλη Χίμαιρα έχει αποδοχή – όχι καθολική, δεν κατακρίνω εν μέρει και τις διαφωνίες
Για τη συμμετοχή του στη μίνι σειρά «Μεγάλη Χίμαιρα» μιλά ο Δημήτρης Κίτσος. Επιπλέον, εκφράζει τις προσωπικές του παρατηρήσεις για την καλλιτεχνική πλευρά της σειράς και την αποδοχή της από το κοινό.
Η «Μεγάλη Χίμαιρα» αποτελείται από μόλις έξι επεισόδια – μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε και μίνι σειρά – και πίσω της κρύβεται μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή. Πώς ένιωσες για τη συμμετοχή σου σε αυτήν;
Υπάρχουν διαφορές σε σχέση με μια καθημερινή σειρά – κυρίως σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, που σημαίνει πως δίνεται άλλος χρόνος στα γυρίσματα και τα κοστούμια, άλλη προσοχή στο αισθητικό και το καλλιτεχνικό κομμάτι που την περιβάλλει. Επίσης, διαφέρει πολύ ο χρόνος προετοιμασίας. Ειδικά όσον αφορά την υποκριτική, ξέρεις μέχρι πού φτάνει ο χαρακτήρας και δουλεύεις ολοκληρωμένα πάνω σε αυτόν. Ο χρόνος στα γυρίσματα όμως δεν έχει να κάνει μόνο με το πλάνο, αλλά και με τον κάθε ηθοποιό – περισσότερες δοκιμές, λήψεις και προσπάθειες. Είναι μεγάλη χαρά να συμμετέχεις σε μια παραγωγή που έχει εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα λόγω των χρημάτων που έχουν δοθεί. Ωστόσο, επειδή ζούμε εδώ όπου ζούμε, πέραν του ότι είναι μια δουλειά που γίνεται μία φορά στα πόσα χρόνια, δυστυχώς υπάρχουν πολλά που συνδέονται με το πώς λειτουργεί το πολιτειακό μέρος του χώρου μας.
Δημήτρης Κίτσος: «Κατεβαίνω σε διαδηλώσεις, όσο δεν φοβάμαι… Έχω φάει δύο-τρεις γκλοπιές»
Δηλαδή;
Υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται με τις χρηματοδοτήσεις, τα οποία καθυστερούν πάρα πολύ τα πράγματα, γενικά στο χώρο, όχι μόνο στον οπτικοακουστικό, αλλά και στον θεατρικό. Είναι δύσκολες οι συνθήκες ακόμα και σε μια δουλειά που φτάνει στο θεατή άρτια. Και στο «Maestro» και στη «Μεγάλη Χίμαιρα» και σε κινηματογραφικές ταινίες, έχει χρειαστεί να υπερνικηθούν εμπόδια που έχουν προκύψει από διαδικασίες της πολιτείας. Το θεωρώ μεγάλο κρίμα αυτό. Κάποιες φορές είναι τόσο μεγάλες οι δυσκολίες που προκαλούνται από μια δυσκίνητη γραφειοκρατία που ξεπερνιούνται με προσωπικό κόπο των συντελεστών. Και είναι οξύμωρο αυτό, αν το καλοσκεφτείς. Για παράδειγμα, υπάρχει μεγάλη κωλυσιεργία στην απόδοση κονδυλίων που μπορεί να έχουν εγκριθεί καιρό πριν, με αποτέλεσμα να τρέχουν όλοι να καλύψουν το χρονικό κενό – να ετοιμαστούν κοστούμια, να κλειστούν οι κατάλληλοι χώροι κ.λπ. – ή να γίνεται με πίεση το γύρισμα. Κι όλο αυτό έχει δημιουργηθεί καθαρά από το οικονομικό σκέλος και όχι από τη διαθεσιμότητα χώρων ή συντελεστών. Με λίγα λόγια, προσπαθείς να προλάβεις κάτι που θα έπρεπε να έχει μια άλλη ροή, γιατί χρωστούν χρήματα τα οποία έχουν εγκρίνει να σου δώσουν.
Πέραν των δυσκολιών, τι αίσθηση σου έχει αφήσει η «Μεγάλη Χίμαιρα» καθαρά καλλιτεχνικά;
Μου αρέσει πολύ η σειρά. Κατά τη διάρκεια της δημιουργικής διαδικασίας που περνάμε οι ηθοποιοί, είχα γνώση – και εγώ και όλοι μας – ότι κάποια πράγματα δεν γίνονται όπως θα γίνονταν σε μια ιδανική συνθήκη για τους λόγους που προανέφερα. Αυτό κληθήκαμε να ξεπεράσουμε, και όντως το ξεπεράσαμε σε τεράστιο βαθμό. Επίσης, επειδή είμαι από μέσα, βλέπω τα επεισόδια και λίγο αλλιώς, μπορεί να παρατηρήσω κάποια κενά εκεί όπου δεν θα τα αντιληφθεί ο θεατής. Φυσικά όμως υπάρχουν κενά, υπάρχουν ελλείψεις, και θα ήθελα σε κάποια σημεία και οι δικές μου επιλογές, οι υποκριτικές, να ήταν διαφορετικές.
Νομίζω πως είσαι τελειομανής. Είναι μια πάρα πολύ καλή δουλειά, που έχει και την αποδοχή του κόσμου.
Έχει αποδοχή – όχι καθολική, δεν κατακρίνω εν μέρει και τις διαφωνίες. Δεν είναι κακό να υπάρχουν αντίθετες απόψεις, είναι απαραίτητο να αγαπιέται ολοκληρωτικά ένα έργο. Η «Χίμαιρα» έχει ένα ρυθμό που δεν είναι σπιντάτος, πρέπει να βουτήξεις στην ενέργειά της. Είναι, όμως, από κάθε συνεπή άποψη, μία από τις σειρές που ανήκουν στο ανώτερο επίπεδο της ελληνικής τηλεόρασης. Το πόσο θα μπορέσει να συνεπάρει και να οδηγήσει σε συναισθηματικές και αισθητικές διαδρομές τον καθένα είναι προσωπικό από ένα σημείο και μετά.
Πηγή Hello
Δημήτρης Κίτσος: «Είχα την αίσθηση ότι θα πεθάνω μικρός, μέχρι τα 32 μου»
Δημήτρης Κίτσος: Η ηλικία, η πορεία, το Instagram και ο ρόλος στο Grand Hotel
Δημήτρης Κίτσος στο gossip-tv: «Η ανασφάλεια είναι συνεχής όταν έχεις επιλέξει αυτό το επάγγελμα»