Κώστας Κοσμίδης: Τα λάθη και οι παραλείψεις που οδήγησαν στον θάνατο του μοντέρ του Mega
Μοιραία λάθη που οδήγησαν έναν άνθρωπο, τον 52χρονο Κώστα Κοσμίδη, τεχνικό του MEGA, να πεθάνει αβοήθητος στον δρόμο.
Τα δύο ασθενοφόρα του Κέντρου Υγείας βρίσκονταν σε άλλα περιστατικά. Η κλήση όμως που έπρεπε να γίνει στο ΕΚΑΒ για να υπάρχει έστω ένα ασθενοφόρο να τον περιμένει στον Πειραιά για να τον παραλάβει, δεν έγινε ποτέ. Αποτέλεσμα, ο Κώστας να αναγκαστεί να οδηγήσει μόνος σε αυτήν την κατάσταση για να πάει στο νοσοκομείο.
«Του είπε ότι δεν έχει ασθενοφόρο. Και ξεκινήσαμε εμείς με τον Κώστα. Μακάρι να μας το έλεγαν να περιμέναμε. Αν μας το είχαν πει δεν είμαστε τρελοί να φεύγαμε. Τουλάχιστον να μας λέγανε ότι είναι σοβαρά τα πράγματα. Μην φεύγετε», λέει ο πατέρας του μοντέρ του MEGA, Κώστα Κοσμίδη. Όμως ουδείς στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας εκτίμησε σωστά την κατάσταση.
Συγκλονισμένη η Ανθή Βούλγαρη για τον θάνατο του μοντέρ του Mega: «Θα ρίξουμε άπλετο φως στο γιατί»

Τα λάθη και οι παραλείψεις
Ούτε τον κράτησαν, ούτε φρόντισαν να διακομισθεί με ασφάλεια με ένα ασθενοφόρο σε κάποιο νοσοκομείο. Το μόνο που του έδωσαν στο χέρι είναι ένα χαρτί με μία σύσταση να πάει για περαιτέρω έλεγχο και ένα καρδιογράφημα που κραύγαζε όμως πως αυτός ο ασθενής μπορεί να πάθει ανακοπή ανά πάσα στιγμή.
«Αν του έλεγαν κάτι τέτοιο δεν θα έφευγε. Δεν θα έκανε 1 ώρα διαδρομή», λέει ο πατέρας του.
Ο Κώστας τα έκανε όλα σωστά. Ένιωσε αδιαθεσία και ζήτησε ιατρική βοήθεια, την όποια όμως ουδέποτε έλαβε. Ήδη έχει διαταχθεί ΕΔΕ από το υπουργείο Υγείας για να διαπιστωθεί τι πήγε τόσο λάθος και ένας άνθρωπος έχασε τόσο άδικα τη ζωή του.
«Μπαίνει το αμάξι ο Κώστας και πηγαίνουμε σιγά σιγά στον δρόμο. Έτριβε το στήθος του. Πονάω, έλεγε», σημειώνει ο πατέρας του.

Τι λέει ο γιατρός που τον εξέτασε
«Ο πατέρας του ήταν παρών και είδε τι πήγε στραβά. Ειπώθηκε ότι πρέπει να πάει νοσοκομείο ο ασθενής. Εκείνος ήταν βιαστικός, επειδή δεν υπήρχε ΕΚΑΒ στη Σαλαμίνα και σηκώθηκε κι έφυγε. Αυτό έγινε. Κλήση στο ΕΚΑΒ δεν έγινε γιατί προτίμησε να φύγει. Του είχαμε έτοιμα τα χαρτιά, το ενημερωτικό δηλαδή σημείωμα για τον γιατρό που θα τον υποδεχόταν κι ο ασθενής σηκώθηκε κι έφυγε. Ο ειδικευόμενος έκανε την δουλειά του όπως έπρεπε. Αλλά το λάθος ήταν ότι έπρεπε να είναι πιο ‘επιθετικός’. Αυτό ήταν το λάθος. Του φέρθηκε σαν άνθρωπος και βρήκε την ευκαιρία και σηκώθηκε κι έφυγε ο ασθενής», λέει ο γιατρός που τον εξέτασε.
«Η μόνη τύψη που νιώθω είναι που δεν ήμουν πιο επιθετικός στο να μείνει. Με την βία δεν μπορείς να κρατήσεις κάποιον. Αν κάποιος θέλει να φύγει δεν μπορείς να τον κρατήσεις με την βία. Του εξηγήθηκε το περιστατικό και εκείνος σηκώθηκε κι έφυγε. Θέλω να βρω ευκαιρία να ζητήσω συγγνώμη που δεν ήμουν πιο επιθετικός για να τον πείσω. Ο πατέρας του ήταν δίπλα του. Μάρτυρας μπροστά. Ο πατέρας μπορεί να λέει ότι δεν τους δόθηκε η εντύπωση από εμάς ότι είναι ένα σοβαρό περιστατικό. Δεν μπορώ να μιλήσω όμως εγώ για τις εντυπώσεις του καθενός. Κανένας δεν στέλνει στο νοσοκομείο ασθενή χωρίς να υπάρχει λόγος. Και εμείς το κάναμε. Αν ψάξω την ενοχή μου, το μόνο που θα πω είναι αυτό. Που δεν επέμεινα στο να μείνει να περιμένει ασθενοφόρο. Για το ότι δεν υπέγραψε κάποια δήλωση πριν φύγει σας απαντώ ότι δεν προλάβαμε να του πούμε ‘κάτσε να υπογράψεις’. Είχε ήδη φύγει. Να τον κυνηγάγαμε στον δρόμο;».

Καταγγελίες για το Κέντρο Υγείας
Από χτες το απόγευμα, οι καταγγελίες που φτάνουν στο «Live News» για τη συγκεκριμένη δομή υγείας είναι δεκάδες.
«Εγώ έχω μετακομίσει από την Σαλαμίνα και ένας κύριος λόγος ήταν αυτός της περίθαλψης γιατί έχω παιδάκια. Την πεθερά μου την πήγα εγώ η ίδια πριν κάποια χρόνια βέβαια στο Κέντρο Υγείας στη Σαλαμίνα με αφόρητους πόνους στην κοιλιά. Είχε διπλώσει η γυναίκα, δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Της έκαναν κάποιες εξετάσεις, της είπαν δεν είναι τίποτα. Της έδωσαν κάποια παυσίπονα και κάτι τέτοια».
Η γυναίκα όμως σφάδαζε στον πόνο, με τη νύφη της να ζητά από τους γιατρούς να μεταφερθεί με ασθενοφόρο σε κάποιο νοσοκομείο.
«Είπαμε να πάρουμε ένα ασθενοφόρο και μας είπαν ότι είναι μόνο για έκτακτα περιστατικά. Ήταν διπλωμένη, δεν μπορούσε να πάρει ανάσα. Πήραμε έναν φίλο, μας πήγε στο Τζάνειο. Η γυναίκα έκανε εισαγωγή και διαγνώστηκε με καρκίνο του εντέρου και μετά από λίγες μέρες χειρουργήθηκε».
Ο Κώστας ήταν φωτογράφος, μοντέρ, ένας εξαιρετικός συνάδελφος. Πάντα με το χαμόγελο, με μεράκι για ό,τι δημιουργούσε. Έδειχνε με καμάρι τη δουλειά του, ήταν το όνειρό του που τον έκανε να εγκαταλείψει την Πολεμική Αεροπορία για να το ακολουθήσει.
Ο Κώστας «έφυγε» νωρίς και άδικα, με την οικογένειά του και όλους να ζητούν απαντήσεις.
Διαβάστε επίσης:
Συγκλονισμένοι οι άνθρωποι του Mega: Μοντέρ του σταθμού πέθανε αβοήθητος στον δρόμο
Ανθή Βούλγαρη: «Τα πρώτα μου γενέθλια ως μαμά» - Η έκπληξη που της ετοίμασε ο σύζυγός της
Ανθή Βούλγαρη – Σοκαρισμένη on air με τις ευχές από την Ελένη Φουρέιρα: «Έχω πάθει πλάκα»