Eurovision 2022: Εκτός διαγωνισμού η Ρωσία - Η ανακοίνωση της EBU
Eurovision

Eurovision 2022: Εκτός διαγωνισμού η Ρωσία - Η ανακοίνωση της EBU

Eurovision 2022: Η EBU αφήνει εκτός διαγωνισμού τη Ρωσία μετά και την εισβολή των στρατευμάτων του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

«Τα μέλη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης της Ευρωπαϊκής Ραδιοφωνικής Ένωσης, τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία, έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν στη φετινή εκδήλωση στο Τορίνο και επί του παρόντος σχεδιάζουμε να καλωσορίσουμε καλλιτέχνες και από τις δύο χώρες για να εμφανιστούν τον Μάιο», ήταν η αρχική απάντηση σε σχετικό αίτημα της ουκρανικής δημόσιας τηλεόρασης.

Φαίνεται όμως πως μετά από σκέψη η απόφαση αυτή άλλαξε κι έτσι το απόγευμα της Παρασκευής (25/2) έκανε γνωστό πως η ρωσική συμμετοχή δεν θα ταξιδέψει στο Τορίνο για τον διαγωνισμό της Eurovision.

Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της η EBU αναφέρει:

«Η EBU ανακοινώνει ότι η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της EBU έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση μετά από σύσταση νωρίτερα μέσα στην ημέρα από το διοικητικό όργανο του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, σεβόμενο τις αξίες της διοργάνωσης. Η σύσταση της Ομάδας Αναφοράς υποστηρίχθηκε επίσης από την Επιτροπή Τηλεόρασης της EBU.

Η απόφαση αντικατοπτρίζει την ανησυχία ότι, υπό το φως της άνευ προηγουμένου κρίσης στην Ουκρανία, η συμπερίληψη μιας Ρωσικής συμμετοχής στον φετινό Διαγωνισμό θα έφερνε τον διαγωνισμό σε δύσκολη θέση. Πριν λάβει αυτή την απόφαση, η EBU αφιέρωσε χρόνο για να διαβουλευθεί ευρέως μεταξύ των μελών της. Η EBU είναι ένας μη πολιτικός οργανισμός-μέλος των ραδιοτηλεοπτικών φορέων που δεσμεύονται να προασπίζουν τις αξίες της δημόσιας υπηρεσίας.

Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην προστασία των αξιών ενός πολιτιστικού διαγωνισμού που προωθεί τη διεθνή ανταλλαγή και κατανόηση, φέρνει κοντά το κοινό, γιορτάζει τη διαφορετικότητα μέσω της μουσικής και ενώνει την Ευρώπη σε μια σκηνή».

H Ρωσία δεν είχε κάνει επιλογή τραγουδιού για τη φετινή Eurovision ενώ για την Ουκρανία είχαν επιλεγεί οι Kalush Orchestra

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved