Eurovision 2022: Αυτός είναι ο λόγος που φέτος ο διαγωνισμός, στα 66 χρόνια πορείας, είναι μοναδικός
Eurovision

Eurovision 2022: Αυτός είναι ο λόγος που φέτος ο διαγωνισμός, στα 66 χρόνια πορείας, είναι μοναδικός

Eurovision 2022: Υπάρχει κάτι που καθιστά τον διαγωνισμό μοναδικό στην 66χρονη πορεία του και είναι μόνο για... ψαγμένους. 

Φέτος λοιπόν ο λόγος που ο διαγωνισμός έχει έναν ακόμα λόγο για να... ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι δεν θα ακούσουμε ούτε ένα τραγούδι στα... γαλλικά!

Οι επικρατέστερες γλώσσες εξαρτιόταν πάντα από τους κανονισμούς που ίσχυαν κατά καιρούς. Τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει περιορισμός όμως κατά καιρούς υπήρχαν κάποιοι περιορισμοί.

Σε μία σύντομη αναδρομή να θυμίσουμε ότι από το 1956 έως το 1965 δεν υπήρχε κανένας κανονισμός για τη γλώσσα των ερμηνειών. Βέβαια η προτίμηση των περισσότερων χωρών ήταν οι επίσημες γλώσσες τους με μόνη εξαίρεση τη Σουηδία που το 1965 "κατέβηκε" με αγγλικό στίχο. Από το 1966 έως το 1972 κάθε χώρα υποχρεούταν να ερμηνεύει το τραγούδι της στην επίσημη γλώσσα της. Από την επόμενη χρονιά και μέχρι το 1976 κάθε αποστολή μπορούσε να στείλει τραγούδι σε όποια γλώσσα ήθελε.

Για μόλις μία χρονιά, το 1977 οι κανονισμοί έκαναν ένα βήμα... πίσω και οι χώρες τραγουδούσαν σε στίχους της επίσημης γλώσσας τους. Όμως, η Γερμανία, το Βέλγιο και εν μέρει η Αυστρία έστειλαν τραγούδι στα αγγλικά, κάτι που τελικά η EBU το επέτρεψε, μιας και η επιλογή των τραγουδιών των συγκεκριμένων χωρών είχε ολοκληρωθεί προτού τεθεί σε εφαρμογή ο κανονισμός. Από το 1978 και για περίπου είκοσι χρόνια κάθε τραγούδι που συμμετείχε στη Eurovision έπρεπε να είναι μόνο στην επίσημη γλώσσα ή στην επίσημα αναγνωρισμένη διάλεκτο κάθε χώρας.

Από το 1999 έως και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν υπάρχει απολύτως κανένας περιορισμός στη γλώσσα των στίχων κάθε τραγουδιού.

Οι δημοφιλείς γλώσσες και τα... στατιστικά!

Φυσικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά είναι οι πιο δημοφιλείς γλώσσες των περισσότερων συμμετοχών μέχρι σήμερα όμως φέτος συμβαίνει το εξής πρωτόγνωρο: Να μην υπάρχει ούτε ένα τραγούδι με γαλλικό στίχο.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, καμία χώρα δεν θα τραγουδήσει στα γαλλικά, παρ' όλο που έχουν κατακτήσει την πρώτη θέση 14 φορές γαλλόφωνα τραγούδια. Οι χώρες που παραδοσιακά συμμετείχαν με γαλλόφωνα τραγούδια ήταν φυσικά η Γαλλία και το Μονακό, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και η Ελβετία. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι ανάμεσα στα νικητήρια κομμάτια σε γαλλικό στίχο ήταν και το Ne partez pas sans moi με τη Céline Dion για την Ελβετία το 1988 το οποίο και έκανε σταρ παγκοσμίως την ερμηνεύτρια.

Ανάμεσα στις χώρες που έχουν στείλει γαλλικό τραγούδι ήταν η Κύπρος με το Comme ci, comme ça και ερμηνεύτρια την Ευρυδίκη το 2007 και η Αυστρία το 2016 με το Loin d’ici το οποίο ερμήνευε η Zoë.

Η πρώτη φορά που ακούσαμε αγγλικά στη Eurovision ήταν το 1957, όταν συμμετείχε για πρώτη φορά το Ηνωμένο Βασίλειο με το τραγούδι All. Δείτε το παρακάτω βίντεο:

Οι μοναδικές χρονιές που δεν ακούσαμε αγγλικά ήταν το 1956 και το 1958. Όσο για τις νίκες σε αγγλικό στίχο, αυτοί φτάνουν τις 33 και τελευταία φορά που νικητήριο κομμάτι ήταν στα αγγλικά, ήταν το 2019 με τον Duncan Laurence και το Arcade. Ακούστε το τραγούδι παρακάτω:

Στα ιταλικά έχουν τραγουδήσει, εκτός από την Ιταλία και τον Άγιο Μαρίνο και η Ελβετία. Το 1982 δεν υπήρξε ούτε ένα τραγούδι στην ιταλική γλώσσα ενώ οι Ιταλοί τραγούδησαν για πρώτη φορά στα αγγλικά το 1976 με τους Al Bano & Romina Power και το τραγούδι We’ll live it all again. Τρεις νίκες είχε μέχρι σήμερα η ιταλική γλώσσα και ήταν το 1965, 1990 και πέρυσι βέβαια, 2021, γι' αυτό και φέτος ο διαγωνισμός φιλοξενείται στο Τορίνο. Τέλος, στα γερμανικά έχουν τραγουδήσει φυσικά η Γερμανία αλλά και η Αυστρία και η Ελβετία.

Συνολικά 6 φορές στην ιστορία του θεσμού της Eurovision ακούστηκαν 3 τραγούδια στα επίσημα γερμανικά: 1956, 1959, 1979, 1984, 1985 και 1990.

Δείτε παρακάτω τη συμμετοχή της Γερμανίας το 1990 σε καθαρά γερμανικό στίχο:

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved