Eurovision 1974-Γιώργος Κατσαρός στο gossip-tv: Η Μαρινέλλα τραγούδησε με παντελόνι για πρώτη φορά
Eurovision

Eurovision 1974-Γιώργος Κατσαρός στο gossip-tv: Η Μαρινέλλα τραγούδησε με παντελόνι για πρώτη φορά

Το τραγούδι "Κρασί, Θάλασσα και τ' Αγόρι μου" ήταν η πρώτη ελληνική συμμετοχή στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1974, ερμηνευμένο εξολοκλήρου στα Ελληνικά από τη Μαρινέλλα.

Με διεύθυνση ορχήστρας και σύνθεση του Γιώργου Κατσαρού και με στίχους του Πυθαγόρα, ήταν το πρώτο τραγούδι που εκπροσωπούσε την Ελλάδα στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision κατακτώντας την 11η θέση με 7 βαθμούς.

Με αφορμή τα 50 χρόνια συμμετοχής της Ελλάδας στον διαγωνισμό που συμπληρώνονται φέτος, ο Γιώργος Κατσαρός γύρισε πίσω το χρόνο και θυμήθηκε όλα όσα έζησε εκείνη τη χρονιά -την πρώτη για την Ελλάδα στο θεσμό – αποκαλύπτοντας αποκλειστικά στο gossip-tv άγνωστες ιστορίες.

marinella-katsaros-(4).jpg

Το 1974 ήσασταν ο πρώτος Έλληνας μουσικοσυνθέτης που πατήσατε το πόδι σας στη σκηνή του διαγωνισμού της Eurovision με το τραγούδι «Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου» σε ερμηνεία της Μαρινέλλας. Θα ήθελα να μου πείτε τι θυμάστε από εκείνη την εποχή;

«Θυμάμαι πολλά πράγματα. Θυμάμαι πώς μας είχαν υποδεχτεί στο Μπράιτον της Αγγλίας. Πήγαμε για να περάσουμε καλά. Το τραγούδι μας είχε μεγάλη απήχηση. Ήταν αυτή και η πρώτη φορά που η Μαρινέλλα τραγούδησε σε σκηνή με παντελόνι και με ντέφι. Από εκεί και πέρα, το τραγούδι ήταν ένα τραγούδι της εποχής, μπορώ να πω, το οποίο όμως τραγουδιέται μέχρι και σήμερα. Λίγα τραγούδια της Eurovision το έχουν πετύχει αυτό κι έγινε και σλόγκαν «Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου». Έκανε πολύ καλή αίσθηση η Μαρινέλλα. Εγώ διηύθυνα την ορχήστρα στη σκηνή με μεγάλη επιτυχία. Είχαμε πάρει την 11η θέση»

Πήγαμε για να περάσουμε καλά. Το τραγούδι μας είχε μεγάλη απήχηση

Τότε ήταν και η πρώτη φορά που ακούσατε και τους ABBA;

«Ναι, ήταν ένα συγκρότημα που το γνωρίσαμε και που περιμέναμε ότι θα έκανε μεγάλη επιτυχία. Δεν είχαμε πιστέψει από την αρχή ότι θα πάρουν το βραβείο αλλά τελικά έκαναν εντύπωση γιατί είχαν και καλό αποτέλεσμα και φωνητικά και εμφανισιακά»

Περιμένατε ότι θα κάνει παγκόσμια επιτυχία αυτό το συγκρότημα;

«Όχι, δεν το περίμενα. Περίμενα ότι θα άρεσε. Ο ένας από τους δυο έκανε και τις ενορχηστρώσεις και αυτό άρεσε πάρα πολύ. Πολύ καλός μουσικός»

marinella-katsaros-(3).jpg

Πώς ήταν τότε ο μηχανισμός επιλογής τραγουδιού;

«Τότε βασιζόμασταν περισσότερο στον ήχο και όχι στην εμφάνιση που βασίζονται σήμερα. Σήμερα ενδιαφέρονται περισσότερο για την εμφάνιση παρά για τον ήχο. Ενώ τότε και η Σελίν Ντιόν και η Μούσχουρη που είχαν λάβει μέρος είχαν μια μεγάλη ορχήστρα. Μετά σιγά σιγά σταματήσαμε να βλέπουμε ορχήστρες»


Πόσες μέρες πρόβας χρειαζόσασταν;

«Μία εβδομάδα γεμάτη. Κι επειδή εγώ μετά λάμβανα μέρος και ως μέλος της επιτροπής, δίναμε βάρος περισσότερο στη σκηνοθεσία. Θέλαμε όλα να είναι στην εντέλεια και με τον ήχο και με τους μουσικούς. Ήταν κάτι που δεν ξεχνιέται»

marinella-katsaros-(5).jpg

Αν σήμερα σας δίνονταν η ευκαιρία να ξαναπάτε με το ίδιο τραγούδι, με άλλη ερμηνεύτρια, θα το κάνατε;

«Όχι, θα έπρεπε να αλλάξω το τραγούδι. Να είναι με τα δεδομένα της εποχής. Αλλά για την εποχή τότε ήταν… κι έχει μείνει φυσικά. Και να σου πω και κάτι, είχα πάει την περασμένη εβδομάδα στο κέντρο που εμφανίζεται η Μαρινέλλα και κλείνει με αυτό το τραγούδι το πρόγραμμά της και γίνεται χαμός. Το τραγουδάνε όλοι»

Υπάρχει κάποιο περιστατικό το οποίο έγινε backstage και σας έχει μείνει;

«Ναι βέβαια. Ήμασταν στην αίθουσα και περιμέναμε τα αποτελέσματα. Και εγώ είχα συζήτηση με μία από τις δύο κοπέλες του συγκροτήματος ABBA. Από την αγωνία μου άναψα ένα τσιγάρο ενώ δεν κάπνιζα. Και το αριστερό μου χέρι πήγε σιγά-σιγά στο δεξί της πόδι και έκανα στον παντελόνι της τρύπα. Έτσι πήγε να παραλάβει το βραβείο. Αυτό έμεινε στην ιστορία. Φυσικά ήταν τέτοια η χαρά της που γέλασε, δεν παρεξηγήθηκε»

Η Μαρινέλλα έκανε τα πάντα στη σκηνή της Eurovision

Παρακολουθώ ακόμη τη Eurovision

Σας αρέσει ο θεσμός έτσι όπως έχει εξελιχθεί;

«Όχι, όχι δεν μου αρέσει. Δεν είναι πλέον διαγωνισμός τραγουδιού. Η προσπάθεια είναι καλή και όλα είναι καλά αλλά δεν βλέπω, ας πούμε, μια ανανέωση. Γιατί ανανεώθηκε το φεστιβάλ εδώ και πόσα χρόνια τώρα… και δεν βλέπω να πηγαίνει κάτι μπροστά»

Θα ήθελα να μου πείτε και τη γνώμη σας για τη φετινή εκπρόσωπο της Ελλάδας, τη Μαρίνα Σάττι. Πιστεύετε πως θα πάει καλά η Ελλάδα;

«Η Μαρίνα είναι καλή τραγουδίστρια. Έτσι δείχνει, ότι θα πάει καλά. Είναι μια δοκιμασία, ένα πείραμα... Χωρίς να έχω ακούσει τα άλλα τραγούδια πιστεύω πως δικαιούται να έχει μια καλή θέση. Εγώ πάντα σκέφτομαι από τη μεριά του ακροατή. Ελπίζουμε να πάει καλά γιατί είναι καλή τραγουδίστρια»

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved