Eurovision 1991: Η Σοφία Βόσσου στο gossip-tv: «Ό, τι κάναμε, γινόταν με χρήματα από την τσέπη μας»
Eurovision

Eurovision 1991: Η Σοφία Βόσσου στο gossip-tv: «Ό, τι κάναμε, γινόταν με χρήματα από την τσέπη μας»

Η «Άνοιξη», ήταν η ελληνική συμμετοχή στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 1991, που ερμήνευσε στα ελληνικά η Σοφία Βόσσου. Το τραγούδι, σε στίχους και μουσική του Ανδρέα Μικρούτσικου, είναι μια ροκ όπερα / δυναμική μπαλάντα με στοιχεία τζαζ, με την Βόσσου να λέει στον εραστή της ότι αν είναι μαζί θα είναι σαν να μπαίνει η άνοιξη.

Ο 36ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είχε πραγματοποιηθεί στις 4 Μαΐου του 1991 στη Ρώμη.

Το τραγούδι ερμηνεύτηκε τέταρτο στη βραδιά (μετά τη Μάλτα με τους Georgina & Paul Giordimaina με το "Could It Be" και πριν την Ελβετία με τη Sandra Simó με το "Canzone per te").

Στη σκηνή της Γιουροβίζιον, στο πλευρό της Σοφίας Βόσσου και ο Ανδρέας Μικρούτσικος, ο οποίος έπαιζε μπάσο. Για την ερμηνεία της, η Σοφία Βόσσου έδωσε τον καλύτερό της εαυτό κέρδισε τις εντυπώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες για νίκη στον διαγωνισμό.

mikroutsikos-vossou.jpg

Ωστόσο, το τραγούδι καταστράφηκε βαθμολογικά από έναν εντελώς αναπάντεχο εξωγενή παράγοντα. Ο σαξοφωνίστας της ορχήστρας αρρώστησε ξαφνικά το Σάββατο το μεσημέρι, λίγες, μόλις, ώρες πριν τον διαγωνισμό, και αντικαταστάθηκε από έναν ηλικιωμένο συνάδελφό του, ο οποίος λόγω ηλικίας, δεν μπορούσε να πάρει τις έντονες αναπνοές που απαιτούσε το σόλο. Εκτός αυτού δεν πρόφτασε να μάθει πλήρως, στις ελάχιστες αυτές ώρες που είχε στη διάθεσή του, το σόλο. Το αποτέλεσμα ήταν να βγάλει έναν ήχο ασθενή και, επίσης, να μην ερμηνεύσει σωστά σχεδόν το ήμισυ από τις νότες του σόλο του.

«Η Άνοιξη ήταν φαβορί για τη Eurovision. Στις πρόβες οι Ιταλοί υποκλίθηκαν. Στη Eurovision ο κανονικός μας σαξοφωνίστας αρρώστησε. Δεν βρίσκαμε αντικαταστάτη και τελευταία στιγμή και έφεραν έναν γέρο ο οποίος το διέλυσε το κομμάτι. Πιστεύω πως η Άνοιξη θα είχε φέρει πρωτιά. Δεν μου προτάθηκε ξανά να πάω στη Eurovision. Δεν μου αρέσει πια η Eurovision είναι πολύ fake όλο. Ένα σόου που μόνο βλέπεις, χωρίς φωνές», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η ίδια η τραγουδίστρια σε παλαιότερη συνέντευξή της.

Στο τέλος της ψηφοφορίας, το τραγούδι συγκέντρωσε 36 βαθμούς, κατατάσσοντας το μόλις στη 13η θέση ανάμεσα σε 22 συμμετοχές. Παρά το γεγονός αυτό, θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα ελληνικά τραγούδια του θεσμού.

Η Σοφία Βόσσου, με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων της ελληνικής συμμετοχής, -αν και δεν της αρέσουν οι επέτειοι, μιλά στο gossip-tv.gr για τη δική της εμπειρία.

bossoy3.jpg

Η Σοφία Βόσσου, το 1991, στη Eurovision, ερμηνεύοντας την Άνοιξη.

  • Πώς επιλεχθήκατε για να εκπροσωπήσετε την Ελλάδα στη Eurovision και ποιος ήταν ο μηχανισμός επιλογής τραγουδιού;

Υπήρχε επιτροπή με πρόεδρο τον Γιώργο Κατσαρό. Διαγωνιστήκαμε και από τα τραγούδια των προκριματικών, προκρίθηκε η «Άνοιξη».

  • Πώς βιώσατε όλο αυτό το ταξίδι της Eurovision;

Ήταν πάρα πολύ ωραίο αυτό το ταξίδι! Υπήρχαν όμως και δυσκολίες γιατί η ΕΡΤ δεν συμμετείχε ενεργά ως προς το οικονομικό κομμάτι και ό, τι κάναμε τότε το κάναμε με χρήματα από την τσέπη μας.

Αν δεν φορούσες τουαλέτα, δεν μπορούσες να σταθείς...

  • Πόσο έχει αλλάξει η Eurovision από τότε που πήγατε εσείς μέχρι σήμερα;

Η Eurovision σήμερα με τότε δεν έχει καμία απολύτως σχέση. Αυτό όμως συμβαίνει γιατί αλλάζει γενικότερα η εποχή, δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με τον συγκεκριμένο θεσμό. Όλα αλλάζουν χρόνο με τον χρόνο, σε όλα τα επίπεδα.

sofiavossou

Η Σοφία Βόσσου.

  • Αν γυρνούσατε τώρα τον χρόνο πίσω και επιστρέφατε στη χρονιά που συμμετείχατε, τι θα αλλάζατε στην εμφάνισή σας με τη γνώση που έχετε σήμερα;

Η κάθε εποχή έχει τις μόδες της, έχει τα στάνταρ της. Αν πήγαινα σήμερα, φυσικά δεν θα πήγαινα έτσι! Το styling, τα μαλλιά, τη σημερινή εποχή είναι διαφορετικά. Ποια τραγουδίστρια φοράει σήμερα τουαλέτα; Εκείνη την εποχή εάν δεν φορούσες τουαλέτα ή εάν δεν είχες ένα πολύ καλό ντύσιμο και επίσημο ντύσιμο, δεν μπορούσες να σταθείς. Ήταν αλλιώς τα πράγματα...

  • Η Ελλάδα κλείνει 50 χρόνια συμμετοχής στον θεσμό και είστε πλέον μέρος της ιστορίας μας. Πώς νιώθετε γι’ αυτό;

Αυτά τα επετειακά δεν θέλω ούτε να τα σκέφτομαι. Δεν συμβαδίζω με τον χρόνο. Δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μου η λέξη "χρόνος". Μου είναι αδιάφορα τα 50 χρόνια της Eurovision και γενικά οτιδήποτε έχει να κάνει με επέτειο. Είναι σα να υποτάσσεσαι στον χρόνο και να του δίνεις χώρο. Γιατί να κάνω επέτειο; Μου περνάει τελείως αδιάφορο.

Θυμηθείτε την εμφάνιση στη Eurovision 1991 παρακάτω:

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved